SuPer muistuttaa hyvinvointialueita vastuista ja velvollisuuksista, jotka lainsäädäntö asettaa sote-palvelujen tuottamiselle
Hyvinvointialueiden edustajat ovat laatineet laajoja leikkauslistoja, joilla on merkittäviä vaikutuksia palvelujen saatavuuteen, saavutettavuuteen ja henkilöstön asemaan. – Nopeasti kasatut leikkauslistat eivät paranna sote-sektorin vakavaa henkilöstöpulaa eivätkä nosta alan houkuttelevuutta turvallisena ja hyvänä työpaikkana, SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg sanoo.
– Sote-uudistuksen tavoitteet, kuten alueiden välinen tasa-arvo, palvelujen turvaaminen ja hyvinvoinnin edistäminen, ovat palveluverkon supistusten jälkeen entistä kaukaisempia.
SuPer haluaa muistuttaa hyvinvointialueita vastuista ja velvollisuuksista, jotka lainsäädäntö asettaa sote-palvelujen tuottamiselle. Esimerkiksi vanhuspalvelulain mukaan ympärivuorokautisessa hoidossa on vielä oltava vähintään 0,65 hoitajaa asiakasta kohden. – Henkilöstömitoituksen tulee kuitenkin olla todellisen tarpeen mukainen. Tarve on useimmissa yksiköissä laissa määriteltyä vähimmäismitoitusta suurempi. Hallituksen esittämä 0,6:n henkilöstömitoitus on täysin riittämätön ja kehotankin työnantajia nostamaan henkilöstömäärän tasolle, jolla voidaan toteuttaa hyvää ja turvallista hoitoa, Inberg sanoo.
Palveluverkon karsimisen vaikutukset
Asiakkaat ja kustannukset: Kotihoidon asiakasmäärät kasvavat merkittävästi ympärivuorokautisten palveluasumispaikkojen vähentämisen ja väestön ikääntymisen vuoksi. Tämä lisää kuljetustarpeita ja hätäpuheluita, mikä kasvattaa kustannuksia.
Henkilöstö: Lakkautettavien palvelupisteiden henkilöstön halukkuus siirtyä uusiin toimipaikkoihin on epävarmaa. Pitkät työmatkat ja julkisen liikenteen puuttuminen voivat johtaa työntekijöiden siirtymiseen pois sote-sektorilta, mikä pahentaa työvoimapulaa.
Omaiset: Palveluasumispaikkojen vähentäminen siirtää asiakkaita kauemmas omaisistaan, mikä vaikeuttaa vierailuja ja lisää hoitolaitosten palvelutarpeita.
Palvelujen keskittäminen voi olla kustannussäästö, jos pääsy palvelujen piiriin on mahdollista. Tämä edellyttää kattavaa ja toimivaa julkista liikennettä sekä henkilöstön sitoutumista. – Henkilöstölle aiheutuvista kustannuksista ja haitoista tulee neuvotella paikallisten pääluottamusmiesten kanssa, Inberg muistuttaa.
– Palveluverkon keskittämisestä syntyvistä säästöistä hyvinvointialueille ei tule pysyviä. Myöhemmin syntyvät kalliimmat korjaavat kustannukset ja liikkumisen kasvusta aiheutuvat lisäkulut kohdistuvat asiakkaille, Kelalle ja henkilöstölle.
Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg, p. 040 705 9115
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi InbergPuheenjohtaja
Puh:040 705 9115Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPerin Inberg: Palvelujen saatavuuden turvaamiseksi on panostettava henkilöstön veto- ja pitovoimaan14.11.2024 05:00:00 EET | Tiedote
SuPer ei kannata hallituksen esitystä, jolla tavoitellaan mittavia säästöjä valtion rahoittamassa julkisessa terveydenhuollossa. Lisäsäästötoimiin liittyen esitetään muun muassa perusterveydenhuollon hoitotakuun palauttamista vuoden 2022 tasolle purkamalla Sanna Marinin hallituksen tekemät tiukennukset. SuPerin puheenjohtajan Päivi Inbergin mukaan hallituksen esitys vaarantaa merkittävästi oikea-aikaisen ja tarpeenmukaisen hoitoon pääsyn kiireettömässä hoidossa.
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg 20.11. Tampereella13.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kiertää loka-marraskuussa Suomea ja tapaa paikallisia superilaisia sekä paikkakunnan työnantajia keskustellen hoitoalan ajankohtaisista asioista. Inberg vierailee keskiviikkona 20. marraskuuta Tampereella ja kertoo mielellään median edustajille sote-sektorin ja varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista.
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg 14.11. Oulussa7.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kiertää loka-marraskuussa Suomea ja tapaa paikallisia superilaisia sekä paikkakunnan työnantajia keskustellen hoitoalan ajankohtaisista asioista. Inberg vierailee torstaina 14. marraskuuta Oulussa ja kertoo mielellään median edustajille sote-sektorin ja varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista.
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg 13.11. Rovaniemellä6.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kiertää loka-marraskuussa Suomea ja tapaa paikallisia superilaisia sekä paikkakunnan työnantajia keskustellen hoitoalan ajankohtaisista asioista. Inberg vierailee keskiviikkona 13. marraskuuta Rovaniemellä ja kertoo mielellään median edustajille sote-sektorin ja varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista.
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg 12.11. Imatralla5.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kiertää loka-marraskuussa Suomea ja tapaa paikallisia superilaisia sekä paikkakunnan työnantajia keskustellen hoitoalan ajankohtaisista asioista. Inberg vierailee tiistaina 12. marraskuuta Imatralla ja kertoo mielellään median edustajille sote-sektorin ja varhaiskasvatuksen ajankohtaisista asioista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme