Olisiko perheessäsi paikka tukea tarvitsevalle lapselle?
Jokaisella lapsella on oikeus perheeseen. Varhan perhehoitoyksikkö tapaa sijais- ja tukiperhetoiminnasta kiinnostuneita Turun Kirjamessujen kävijöitä tulevana viikonloppuna (4.–6.10.) Turun Messukeskuksessa.
Suomessa oli vuonna 2023 yli 17 000 lasta ja nuorta sijoitettuna sijaishuoltoon kotinsa ulkopuolelle eripituisiksi ajoiksi. Vuoden lopussa heistä noin 7 300 asui perhehoidossa sijaisperheissä ja muut pääasiassa lastensuojelulaitoksissa.
Koska sijaisperheitä ei ole tarpeeksi, laitoksissa asuu huomattavan moni sellainenkin lapsi ja nuori, jolle perhehoito voisi tosiasiassa olla paras vaihtoehto. Perhehoito sijaisperheessä antaa lapselle ja nuorelle mahdollisuuden kasvaa tavallisessa kodissa osana perheyhteisöä. Inhimillisyytensä lisäksi perhehoito on yhteiskunnalle selvästi edullisempaa kuin laitosasuminen.
Sijoitetulle lapselle ja nuorelle pyritään aina löytämään sijaisperhepaikka
Lastensuojelulain mukaan jokaiselle kotinsa ulkopuolelle sijoitetulle lapselle ja nuorelle pyritään löytämään ensisijaisesti sijaisperhepaikka. Lasten ja nuorten tarpeet ovat moninaisia: osalla tarve on lyhytaikainen, mutta etenkin huostaanotetuille etsitään pääasiassa pitkäaikaisia sijaisperheitä. Uusia sijaisvanhempia tarvitaan jatkuvasti lisää siksikin, että perhehoito on sijaishuollon ensisijainen hoitomuoto esimerkiksi verrattaessa laitossijoituksiin.
– Varsinais-Suomessa perhehoitoon sijoitettujen lasten osuus kaikista sijoitetuista lapsista oli vuonna 2023 oli 56 prosenttia. Vuoden 2024 aikana on perhehoitopaikan saanut 73 lasta ja päivystysperheeseen kiireellisen sijoituksen jälkeen on päässyt 99 lasta, johtava sosiaalityöntekijä Sirpa Vainio kertoo.
Perhehoidon järjestämistä ohjaa perhehoitolaki. Sijaisvanhemmuudesta ja muista perhehoitajuuden muodoista kiinnostuneet saavat lakisääteisen ennakkovalmennuksen tehtäväänsä. Hyvinvointialueet hyväksyvät soveltuvat henkilöt perhehoitajaksi ja kodit perhekodiksi, valvovat perhehoitoa ja järjestävät perhehoitajille näiden tarvitsemaa tukea. Perhehoitajille maksetaan hoitopalkkiota ja kustannusten korvauksia.
Myös tukiperheille on jatkuva tarve. Tukiperhetoiminnassa lapsi tulee viikonlopuksi vierailulle tukiperheeseen noin kerran kuukaudessa. Lapsi saa tukiperheessä virikkeitä, aikuisen aikaa, turvallista arkea ja huolenpitoa.
– Tukiperhetoiminnan avulla vahvistetaan vanhempien jaksamista ja tuetaan lapsen myönteistä kasvua ja kehitystä. Tukiperheille maksetaan lapsen vierailujen ajalta hoitopalkkiota ja kustannusten korvauksia. Vuoden 2024 aikana tukiperheen on saanut runsaat 190 lasta, Vainio jatkaa.
Valmennuksia ja täydennyskoulutusta tarjolla
Järjestämme tuki- ja sijaisvanhemmuudesta kiinnostuneille perheille ennakkovalmennusta, jonka aikana annamme monipuolisesti tietoa lastensuojelusta, tukiperhetoiminnasta ja perhehoidosta sekä valmiuksista, joita tuki- ja sijaisperheiltä edellytetään.
Päivystys- ja sijaisperhetoiminnasta kiinnostuneet osallistuvat PRIDE-valmennukseen, jota edeltää alkuhaastattelu. Toimintaan halukkaat ja hyväksytyt perheet jatkavat yhteistyötä perhehoitoyksikön kanssa, jota kautta lasten ja nuorten sijoitukset keskitetysti hoidetaan.
Tukiperhetoiminnasta kiinnostuneet osallistuvat alkuvalmennukseen ja sen yhteydessä käytävään perhekohtaiseen keskusteluun, jossa tarkennetaan perheen toiveita ja valmiuksia tehtävään liittyen.
Toiminnassa mukana oleville perhehoitajille ja tukiperheille järjestetään täydennyskoulutuksia. Perhehoitajille on tarjolla tukea mm. perhehoidon sosiaaliohjauksen, työnohjauksen, vertaistukiryhmien ja mentoritoiminnan kautta.
Jos kiinnostuit toiminnasta ja ennakkovalmennuksista, tule keskustelemaan kanssamme 4.–6.10.2024 Turun Kirjamessuille osastolle B14 tai voit ottaa meihin yhteyttä:
- sote.perhehoito@varha.fi tai lukea lisää:
- varha.fi/sijaisjatukiperhetoiminta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sirpa VainioJohtava sosiaalityöntekijäVarsinais-Suomen hyvinvointialue, Perhehoitoyksikö
Puh:050 314 5287sirpa.vainio@varha.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Medierepresentant: Välkommen till ÅUCS Neurocentrum för pressträff om musikens rehabiliterande kraft9.12.2024 09:38:02 EET | Pressinbjudan
I över tjugo år har professor emeritus Seppo Soinila lett banbrytande forskning vid ÅUCS om musikens bidrag till läkning av skadade hjärnor. Soinilas grupp är en av Finlands Akademis spetsenheter inom musik, sinne, kropp och hjärna.
Median edustaja: Tervetuloa Tyks Neurokeskukseen mediatilaisuuteen musiikin kuntouttavasta voimasta9.12.2024 09:38:02 EET | Kutsu
Yli kahdenkymmenen vuoden ajan professori emeritus Seppo Soinila on johtanut Tyksissä uraauurtavaa tutkimusta musiikin osuudesta vahingoittuneiden aivojen parantamisessa. Soinilan ryhmä on yksi Suomen Akatemian musiikin, mielen, kehon ja aivojen tutkimuksen huippuyksikkö.
Välfärdsområdesfullmäktige 4.12.2024: Målet är att vända riktningen på ekonomin4.12.2024 21:32:46 EET | Pressmeddelande
Välfärdsområdesfullmäktige i Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) godkände budgeten, investeringsplanen och de strategiska projekten för 2025.
Varhan aluevaltuusto 4.12.2024: Tavoitteena kääntää talouden suunta4.12.2024 21:32:46 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) valtuusto hyväksi talousarvion, investointiohjelman ja strategiset hankkeet vuodelle 2025.
Leverantören av trygghetstjänster i Varha byts ut i en del av regionens kommuner29.11.2024 14:44:39 EET | Pressmeddelande
AddSecure Smart Care Oy har valts till serviceproducent för trygghetstjänsterna och trygghetshjälparbesöken i Egentliga Finlands välfärdsområde. Avtalet träder i kraft 1.12.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme