Brunsten sätter hjortdjuren i rörelse när det skymmer – anmäl viltkrockar till nödcentralen och markera olycksplatsen
Ring alltid nödnumret 112 om du har krockat med ett hjortdjur. Genom att märka ut olycksplatsen hjälper du storviltsassistansen att spåra det skadade djuret.
När hösten blir mörkare är det läge att lätta på gasen och hålla uppsikt över vägrenen. I oktober-november får brunsttiden hjortdjuren att sätta sig i rörelse, samtidigt som gryningen och skymningen infaller den tid på dygnet när pendlingstrafiken är som livligast.
Ring nödcentralen och märk ut krockplatsen
En hjortdjursolycka måste alltid anmälas till nödcentralen. Samtalet startar en händelsekedja som leder till att jaktvårdsföreningens storviltsassistans (SRVA), som förmedlar handräckning till polisen, åker ut och hämtar det döda djuret eller startar eftersök av ett skadat djur.
Om en hjortdjurskrock inträffar:
- Ta hand om skadade personer
- Förhindra ytterligare olyckor och varna övrig trafik med varningstriangel
- Ring 112
- Märk ut olycksplatsen
- Exakt information om olycksplatsen är viktig för att utreda hur det gick för djuret som var inblandat i krocken. Märk ut platsen med viltolycksmärket som kan laddas ner från webbplatsen riista.fi eller med något annat som finns i bilen, säger viltplanerare Reima Laaja från Finlands viltcentral.
SRVA förmedlar handräckning
SRVA är en organisation som upprätthålls av jaktvårdsföreningarna och förmedlar handräckning till polisen vid storviltskonflikter. De vanligaste SRVA-uppgifterna är att spåra hjortdjur, stora rovdjur och vildsvin som skadats i krockar samt att driva bort stora rovdjur från tätbefolkade områden.
Verksamheten baserar sig på avtal mellan polisen och jaktvårdsföreningarna samt på viltförvaltningslagen. Larmsystemet startas genom en begäran om handräckning av polisen. De jägare, hundförare och jaktföreningar som deltar arbetar på frivillig basis.
Varje jaktvårdsförening har skapat sin egen verksamhetsmodell och sitt eget nätverk för den spårnings- och fördrivningsverksamhet som sker efter begäran om handräckning. Organisationens praktiska aktörer är erfarna storviltsjägare samt utbildade hundförare med skolade hundar.
Ytterligare uppgifter och en video med presentation av SRVA-verksamheten (riista.fi).
Nyckelord
Kontakter
Reima LaajaViltplanerare, Satakunda
Tel:029 431 2322reima.laaja@riista.fiLänkar
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Kiima-aika saa hirvieläimet liikkeelle hämärissä – ilmoita riistakolarista hätäkeskukseen ja merkitse kolaripaikka8.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Soita aina hätänumeroon 112, jos kolaroit hirvieläimen kanssa. Kolaripaikan merkitseminen auttaa suurriistavirka-avun loukkaantuneen eläimen jäljille.
Hjortdjursjakterna tar fart när hösten framskrider2.10.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Älgjakten kommer igång på allvar i oktober. Jakten minskar antalet viltkrockar och ger upplevelser och viltkött. Hjortdjuren hör till Finlands viktigaste viltarter, och upp till 125 000 jägare deltar i hjortdjursjakten.
Hirvieläinjahdit vauhdittuvat syksyn edetessä2.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Hirvenmetsästys pääsee täyteen vauhtiin lokakuussa. Metsästys vähentää riistakolareita sekä tuottaa elämyksiä ja riistalihaa. Hirvieläimet ovat Suomen tärkeimpiä riistaeläimiä ja niiden metsästykseen osallistuu jopa 125 000 metsästäjää.
Fler kommuner ingår i jaktområden för sädgäss i Sydöstra Finland26.9.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jakten på sädgås startar i separat angivna kommuner i sydöstra Finland. Jakttiden är den 1 oktober – 30 november. Med tids- och områdesbegränsningen strävar man efter att inrikta jakten på sädgåsens talrika underart tundrasädgåsen. Jaktområdet utvidgades till Ilomants, Joensuu och Kontiolax.
Metsähanhen metsästysalueeseen lisää kuntia Kaakkois-Suomessa26.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Metsähanhen metsästys alkaa Suomen kaakkoisosan erikseen nimetyissä kunnissa. Metsästysaika on 1. lokakuuta – 30. marraskuuta. Aika- ja aluerajoituksella metsästys pyritään kohdentamaan metsähanhen runsaslukuiseen alalajiin, tundrametsähanheen. Metsästysalue laajeni Ilomantsiin, Joensuuhun ja Kontiolahteen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum