Raportti vihreiden investointien talousvaikutuksista: Suomella mahdollisuus bruttokansantuotteen huomattavaan kasvuun
Suomen bruttokansantuote olisi vuosittain 3 miljardia euroa korkeammalla tasolla, jos EK:n dataikkunaan nyt listatuista vihreistä investointihankkeista toteutuisi viidennes. Työllisyys kasvaisi vuositasolla 12 000 henkilöllä. Verotulot voisivat kasvaa kumulatiivisesti yli 16 miljardilla eurolla hankkeiden 30 vuoden elinkaaren aikana. Talousvaikutusten mittakaava kasvaa huomattavasti, jos suurempi osuus nykyisestä lähes 270 miljardin euron hankekannasta etenisi toteutukseen. Tiedot selviävät Gaian / Swecon tuottamasta analyysistä perustuen EK:n dataikkunan hankekantaan.
Suomessa on EK:n ylläpitämän dataikkunan mukaan vireillä lähes 270 miljardin euron edestä vihreän siirtymän investointihankkeita. Näistä noin 14 miljardia on jo tuotannossa; valtaosa hankkeista on vielä varhaisessa suunnitteluvaiheessa.
Tänään julkaistussa raportissa on konsulttiyhtiö Gaian / Swecon toimesta ensimmäistä kertaa selvitetty näiden investointien vaikutuksia kansantalouteen – mikäli hankeaikomukset etenevät ja ne saadaan toteutumaan Suomessa. Raportin ovat tilanneet Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Akkuteollisuus ry, Bioenergia ry, Energiateollisuus ry, Metallinjalostajat ry, Suomen uusiutuvat ry ja Suomen Vetyklusteri.
Vaikutukset kansantalouteen seuraavan 30 vuoden aikana olisivat huomattavan suuria
EK:n dataikkunan sisältö on monella tapaa suuntaa antava – lista ei ole kaikenkattava, eivätkä kaikki nyt listatut investointihankkeet toteudu. Toisaalta uusia hankesuunnitelmia julkistetaan jatkuvasti.
Gaian / Swecon toteuttama selvitys kohdistuu dataikkunan tämänhetkiseen sisältöön sillä oletuksella, että sen hankekannasta etenisi tuotantoon asti noin 20 prosenttia, vastaten 58 miljardin euron investointeja. Tähän oletukseen on päädytty arvioimalla eri hankevaiheiden etenemisen tyypillisiä todennäköisyyksiä, ei yksittäisten hankkeiden tilannetta.
Jos nykyisestä hankekannasta toteutuisi noin 20 prosenttia, tuottaisivat ne oletetun 30 vuoden elinkaaren aikana seuraavat vaikutukset:
- Bruttokansantuotteeseen vuosittain noin 3 miljardia euroa korkeampi taso, mikä vastaisi noin 1 prosenttia Suomen nykyisestä bruttokansantuotteesta. Kumulatiivisesti BKT-kasvu olisi 96 miljardia euroa seuraavan 30 vuoden aikana.
- Verokertymä:
- Ansiotuloverot kasvaisivat vuositasolla noin 170 miljoonalla eurolla, kumulatiivisesti 30 vuoden aikana yhteensä 5 miljardia euroa.
- Yhteisöverot kasvaisivat vuositasolla noin 40 miljoonalla eurolla, kumulatiivisesti noin 1 miljardin verran.
- Kiinteistöverotulot kasvaisivat vuositasolla noin 330 miljoonalla eurolla, mikä tarkoittaisi noin kuudenneksen kasvua nykyiseen vuosittaiseen kiinteistöverokertymään. Kumulatiivisesti kiinteistöverotulot kasvaisivat 30 vuoden aikana jopa 10 miljardia euroa.
- Suomeen kohdistuvat työllisyysvaikutukset:
- Vuositasolla 12 000 henkilötyövuotta enemmän, kokonaisuudessaan 360 000 henkilötyövuoden kasvu seuraavan 30 vuoden aikana.
- Työllisyysvaikutuksista noin 40 prosenttia muodostuisi hankkeiden investointivaiheesta ja loput tuotantovaiheen ajalta.
Raportin mukaan alueellisia talousvaikutuksia voidaan entisestään parantaa kotimaisuusastetta nostamalla, mukaan lukien investointien toteutuksessa käytettävä teknologia, alihankintapalvelut ja työ. Vielä suurempia mahdollisuuksia syntyy viennistä, jos Suomessa kehitettyjä ratkaisuja voidaan hyödyntää vastaavissa investointihankkeissa maailmalla. Näin tuotetaan elintärkeiden vientitulojen ohella myös positiivista hiilikädenjälkeä.
Koko kansantalouden tason vaikutusten lisäksi raportista löytyy vastaavat talous-, vero- ja työllisyysvaikutukset eri arvoketjuille, kuten vedyn tuotannolle ja jatkojalostukselle esimerkiksi teräksen valmistuksessa, akkuteknologioille, biotuotteille ja -energialle, tuuli-, aurinko- vesi- ja ydinvoiman tuotannolle.
Suomen on onnistuttava vihreän talouden arvoketjuissa – hankkeiden eteneminen riippuu toisistaan
Talousvaikutukset voivat nousta vielä edellä esitettyäkin korkeammiksi, mikäli suurempi osa hankekannasta saataisiin toteutumaan. Tässä Suomea auttaa myös uusi konkreettinen täsmätyökalu, arvioi EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen:
”Vihreiden investointien verohuojennus parantaa Suomen asemia kansainvälisessä investointikilpailussa. Toivottavasti se saadaan käyttöön ripeästi. Samoin on tärkeää saada investointiluvituksen reformi sujuvoittamaan lupaprosesseja”.
Suomessa on tärkeää tiedostaa myös se, että energiamurros ei etene pelkkien irrallisten hankkeiden varassa, vaan se perustuu arvoketjuille. Maailman maat käyvät ankaraa kilpailua näistä klustereista, korostaa Heinonen:
”Suomen todellinen testi liittyykin siihen, saadaanko toisistaan riippuvaiset investoinnit etenemään riittävän samatahtisesti ja ripeästi, jotta tänne rakentuu mahdollisimman korkeaan jalostusarvoon ulottuvia arvoketjuja. Globaalissa kilpailussa pärjätäkseen Suomen on kyettävä ensi vaiheessa voittamaan klustereiden keskiössä olevia ankkuri-investointeja, jotka helpottavat seuraavien hankkeiden houkuttelua”.
Tutustu Gaian / Swecon tuottamaan raporttiin
Lisätiedot:
Vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen, puh. 040 550 6982
Johtava asiantuntija Janne Peljo, puh. 040 528 5754
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu ToivonenTiedottaja
Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
EK:n yrityskysely: Poliittiset päätökset nähdään talouskasvua tukevina – vaikutukset investointeihin ja työllistämiseen vielä varovaisia7.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreen yrityskyselyn mukaan valtaosa yrityksistä arvioi, että hallituksen tekemillä poliittisilla päätöksillä on myönteinen vaikutus talouskasvuun. Yli 70 prosenttia vastaajista uskoo, että päätökset vauhdittavat talouskasvua joko merkittävästi tai jonkin verran. Toisaalta 19 prosenttia ei usko päätöksillä olevan vaikutusta, ja noin 10 prosenttia näkee niillä jopa kielteisiä vaikutuksia.
EK:n Suhdannebarometri: Suhdanteet elpyneet loivasti - näkymät jälleen astetta varovaisemmat28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdanteet ovat kohentuneet loivasti alkuvuoden aikana, kuten edellisessä tiedustelussa odotettiin. Tämänhetkistä suhdannetilannetta kuvataan kuitenkin keskimääräistä heikommaksi kaikilla päätoimialoilla. Tuotanto ja myynti ovat kasvaneet, mutta henkilöstön määrä väheni vielä hieman.
Yrityskysely Trumpin tulleista: lähes 60 prosenttia vientiyrityksistä varautuu USA-viennin vähentymiseen25.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
EK:n yrityskyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista vientiyrityksistä arvioi Yhdysvaltojen vientinsä vähenevän, jos 10 + 20 prosentin lisätullit toteutuvat EU:ta koskien. Tuotantoa ei silti olla siirtämässä Atlantin toiselle puolelle: vain alle 12 prosenttia vientiyrityksistä aikoo lisätä paikallista tuotantoa Yhdysvalloissa. Kyselytulokset alleviivaavat tarvetta siihen, että EU:n onnistuisi neuvotteluteitse välttämään tullien voimaantulo. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan Yhdysvaltain viennin heikennykset voidaan vielä välttää: ”Lisätullien 90 päivän aikalisä pitää nyt käyttää maksimaalisesti hyväksi. Suomalaisten vientiyritysten etua ajaisi se, että EU ja Yhdysvallat saavuttaisivat neuvotteluratkaisun ja lisätullit peruuntuisivat”. Maailmankaupan kriisiaikoina korostuvat kaikki ne toimet, jotka Suomella ja EU:lla on omissa käsissä: "Elinkeinoelämä odottaa EU:lta sekä sisämarkkinoiden kehittämistä että uusien kauppasopimusten nopeaa aikaansaamista A
Kutsu: EK:n Suhdannebarometrin julkistuswebinaari ma 28.4. klo 10.00–10.3024.4.2025 10:15:00 EEST | Tiedote
EK:n Suhdannebarometri julkistetaan maanantaina 28.4. klo 8, ja julkistuswebinaari pidetään saman päivän aamuna klo 10.00–10.30. Tilaisuudessa taustoitetaan talouden tilannetta sekä suomalaisyritysten suhdannekehitystä. Talouden näkymiä ja Suhdannebarometrin tuloksia esittelee EK:n johtaja ja pääekonomisti Penna Urrila. Ilmoittaudu mukaan Tervetuloa! Lisätietoja: Teemu Lindfors, viestinnän asiantuntija, p. 0400 284 764
EK kiittää hallitusta kehysriihen rohkeista kasvupäätöksistä23.4.2025 22:44:28 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessään veronkevennyksistä, jotka ovat välttämättömiä Suomen talouskasvun vauhdittamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme