Kauppakamarikysely: Yritysten näkemykset suhdannetilanteesta ovat kohentuneet - huippulukemiin yhä matkaa

Jaa

Kauppakamarien syksyn suhdannekyselyn mukaan yritysten näkemykset suhdannetilanteesta ovat parantuneet. Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan huippulukemiin on yhä matkaa, mutta arviot ovat parantuneet kaikilla kyselyn osa-alueilla.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala. Liisa Takala

”Kuluvan vuoden mittaan on kotimaisessa talouskeskustelussa toisteltu analyysiä, jonka mukaan Suomen talous on suhdannekuopan pohjalla, mutta kasvu käynnistyy pian. Toistaiseksi myönteisestä kehityksestä silti on ollut niukasti merkkejä, ja usko on ollut koetuksella. Kauppakamarien suhdannekysely tukee tulkintaa siitä, että nousu kuopan pohjalta on vihdoin alkanut”, toteaa Appelqvist. 

Edelliseen vuoteen verrattuna liikevaihto oli syksyn kauppakamarikyselyssä kasvanut 35 prosentilla vastaajista. Vastaava osuus oli toukokuussa alle 29 prosenttia, eli kesä ja syksy näyttäisivät sujuneen paremmin kuin alkuvuosi. Silti edelleen oli likimain yhtä paljon vastaajia, eli 34,4 prosenttia, joilla kuluvan vuoden kumulatiivinen liikevaihto on edellisvuotta alempana. Vain 22,6 prosenttia vastaajista kuitenkin odottaa liikevaihtonsa laskevan seuraavan kuuden kuukauden aikana. 

Tilauskantatilanne oli edelleen haasteellinen suurella osalla vastaajista. Vastaajista 40 prosenttia arvioi tilauskantansa vuodentakaista pienemmäksi ja yhtä suureksi sen arvioi 36,5 prosenttia. Parempana tilannetta piti vain 23,4 prosenttia vastaajista. Tilanne on silti kohentunut toukokuusta. 

Myös odotukset tilauskantojen tulevasta kehityksestä ovat aikaisempaa myönteisempiä. Lokakuun kyselyssä 26,7 prosenttia vastaajista ennakoi tilauskantansa kasvavan seuraavan kuuden kuukauden jaksolla. Laskua odotti 22,3 prosenttia vastaajista. Loput ennakoivat tilanteen pysyvän muuttumattomana. 

”Vastaajien arvioita omalla toimialallaan vallitsevista tunnelmista on vaikea edelleenkään kuvata riemukkaiksi, mutta tilanne on silti parempi kuin edeltävissä kyselyissä”, sanoo Appelqvist. 

Optimistisiksi tunnelmia luonnehtivien vastaajien osuus oli noussut hieman yli 21 prosenttiin toukokuun 17,4 prosentista. Pessimistisiksi tai erittäin pessimistisiksi tunnelmia luonnehtivien vastaajien osuus oli edelleen selvästi suurempi, 43,6 prosenttia. Lukema on silti parempi kuin edellisessä kyselyssä, jossa pessimistejä oli 48 prosenttia. 

”Laaja pessimismi on hallinnut suhdannekyselyjä jo pitkään. Nykyistä parempia yleistunnelmia mitattiin viimeksi toukokuussa 2023, jolloin tunnelmat olivat hetkellisesti varovaisen optimistisia ennen kuin Suomen talouden voimakas heikkenemisvaihe käynnistyi”, kertoo Appelqvist. 

Yritysten toimintaa rajoittaa vastaajien mukaan tällä hetkellä ennen kaikkea riittämätön kysyntä. Näin arvioi yli puolet vastaajista (54,7 %). Toimintaa haittaa myös ammattimaisen työvoiman puute (24,5 %) sekä jännittynyt geopoliittinen tilanne (21,3 %). 

Rahoituksen saatavuuden koki rajoittavaksi tekijäksi 15,6 prosenttia vastanneista yrityksistä. 

”Vaikka valtaosalla yrityksistä ei ole vaikeuksia rahoituksen kanssa, on tämä luku mielenkiintoinen, koska se on korkeampi kuin missään aikaisemmassa kyselyssä. Rahoitusongelmat ovat pikkuhiljaa hiipineet rajoittamaan yhä useamman yrityksen toimintaa”, Appelqvist sanoo. 

Kauppakamarien kysely tehtiin 24.-26.9.2024 ja siihen vastasi 1460 eri kokoista yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden. 

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Huippukireä palkkaverotus todellinen kasvujarru7.11.2024 09:05:51 EET | Tiedote

Tänään julkaistut verotiedot muistuttavat siitä, että ansiotuloverotus on Suomessa poikkeuksellisen kireää. Kun Suomessa hyväpalkkaisten ansiotuloverotusta kiristetään valtiotalouden sopeuttamiseksi, naapurivaltiomme kokemukset puhuvat kevennysten puolesta. Hallituksen puoliväliriihessä tarvitaan rohkea päätös leikata korkeimpia marginaaliveroprosentteja reippaasti useilla prosenteilla, toteaa Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Keskuskauppakamari: Trumpin voitto – jättitullit voivat muuttaa USA:n ja Suomen välisiä kauppasuhteita6.11.2024 15:07:02 EET | Tiedote

Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan Donald Trumpin aikeet nostaa tullimaksuja merkittävästi herättävät huolta USA ja Suomen kauppasuhteiden tulevaisuudesta. "Trumpin puheet tullimaksujen rajuista korotuksista ovat toteutuessaan huono uutinen suomalaisille yrityksille. Tullimaksujen myötä kansainvälinen kauppa voi pahimmillaan hyytyä ja samalla talouskasvu hidastua", toteaa paikan päältä Yhdysvalloista vaaleja seurannut Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Kauppakamarikysely: Yli puolet suomalaisyrityksistä turvautuu kansainvälisiin osaajiin – kokemukset aiempaakin myönteisempiä4.11.2024 06:50:00 EET | Tiedote

Kansainvälisyys on jo enemmistöllä suomalaisista työpaikoista arkipäivää, vaikka lisävauhtia kansainväliseen rekrytointiin ei viime vuosina ole tullut. Kauppakamarien osaajakyselyn mukaan 37 prosenttia yrityksistä on rekrytoinut kansainvälisiä työntekijöitä viimeisen viiden vuoden aikana ja 54 prosentissa vastanneista yrityksistä on tällä hetkellä vähintään yksi työntekijä taustaltaan ulkomaalainen. Niiden yritysten kokemukset, jotka ovat kansainvälisiärekrytointeja tehneet, ovat erittäin myönteisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye