Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta Maailman mielenterveyspäivänä: Valtion talousarviossa on panostettava mielenterveyskriisin torjumiseen
Heikentyneen mielenterveyden kustannukset yhteiskunnalle ovat nyt jopa 11 miljardia euroa vuosittain. Valtion talousarviossa tuleekin torjua mielenterveyskriisiä monipuolisin toimin.

Maailman mielenterveyspäivänä 10.10. Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta kiittää hallitusta esityksestä lasten ja nuorten terapiatakuuksi. Se on askel oikeaan suuntaan lasten ja nuorten mielenterveyshoitoon pääsyn parantamiseksi.
Mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi tarvitaan kuitenkin myös muita satsauksia. Terapiatakuun laajentamista koko väestöön tulee alkaa valmistella. Mielenterveysstrategian toimeenpanoon tarvitaan rahoitusta. Neuvottelukunta peräänkuuluttaa myös kansalaisjärjestöjen merkittävän roolin tunnistamista mielenterveyden edistämisessä.
Avun saaminen ajoissa vähentää kustannuksia
Panostamalla mielenterveysongelmien ehkäisyyn voidaan vähentää sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyseläkkeitä. Tuloksellinen mielenterveyspolitiikka tarvitsee resursseja.
Mielenterveyspolitiikalle antavat hyvän selkänojan vuoteen 2030 ulottuva kansallinen mielenterveysstrategia sekä myöhemmin annettava mielenterveyden edistämisen periaatepäätös. Näiden toimeenpanoon ei nyt kuitenkaan osoiteta resursseja.
Nuorten mielenterveysoireiluun puuttumalla voidaan edistää nuorten pääsyä opiskelemaan ja työelämään ja osallisuutta yhteiskuntaan. Hallituksen esittämä lasten ja nuorten terapiatakuu edistää tätä. Se turvaa alle 23-vuotiaiden pääsyn lievien ja keskitasoisten ahdistus- ja masennusoireiden hoitoon perustasolla.
Lasten ja nuorten terapiatakuu ei saa heikentää vakavampiin oireisiin tai muille väestöryhmille kohdennettuja mielenterveyspalveluita. Neuvottelukunta pyytääkin hallitusta ryhtymään valmistelemaan kattavaa terapiatakuuta koko väestölle, jotta se voidaan toteuttaa ripeästi seuraavalla hallituskaudella.
Mielenterveysjärjestöjen kustannustehokas työ on turvattava
Neuvottelukunta haluaa nostaa esiin kansalaisyhteiskunnan roolia koko väestön mielenterveyden edistämisessä, stigman vähentämisessä sekä tuen tarjoamisessa mielenterveysongelmia kohtaaville ja heidän omaisilleen. Hallituksen esitys 2,5 miljoonan euron rahoituksesta matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin on tervetullut, mutta samaan aikaan leikkaukset kansalaisjärjestöjen perustyöstä syövät myönteistä vaikutusta.
Mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Paula Risikko peräänkuuluttaa mielenterveysjärjestöjen arvokkaan työn turvaamista.
“Suomessa järjestöt ovat osa mielenterveyden palvelujärjestelmää, ja ne tarjoavat monipuolista matalan kynnyksen tukea. Järjestöt ja hyvinvointialueet tekevät erinomaista yhteistyötä muun muassa hyvien käytäntöjen kehittämisessä”, hän sanoo.
“Investoimalla mielenterveysjärjestöjen laajaan ja monipuoliseen mielenterveyttä edistävään ja ongelmia ehkäisevään työhön saadaan vaikuttavaa tukea ja apua ihmisille kustannustehokkaasti”, Risikko summaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aija SaloPääsihteeri, Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta
Puh:040 620 9515aija.salo@mielenterveyspooli.fiPaula RisikkoPuheenjohtaja, Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta
paula.risikko@eduskunta.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta on eduskuntaryhmien ja valtakunnallisten mielenterveysjärjestöjen mielenterveyspoliittinen yhteistyöelin. Neuvottelukunta seuraa ja edistää mielenterveysstrategian ja hallitusohjelman muiden mielenterveyskirjausten toimeenpanoa sekä osallistuu julkiseen keskusteluun mielenterveydestä.
Mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan sihteeristönä toimii Mielenterveyspooli. Mielenterveyspooli tekee mielenterveyttä vahvistavaa yhteiskuntapolitiikkaa Suomessa. Sen verkostoon kuuluu 35 suomalaisen mielenterveystyön keskeistä toimijaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Mielenterveyspooli: Vaikka lasten ja nuorten terapiatakuu on askel kohti parempaa, se ei vielä riitä30.4.2025 14:31:20 EEST | Tiedote
Parempaan mielenterveyshoitoon pääsyn lisäksi tarvitaan mielenterveyden edistämisen toimia ja matalan kynnyksen tukea. Terapiatakuu tarvitaan koko väestölle.
Vahva järjestöedustus mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen työryhmään25.4.2025 00:00:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin ja mielenterveysjärjestöjen vuosien ponnistelu tuotti tulosta, kun työryhmään valtioneuvoston periaatepäätökselle mielenterveyden edistämiseksi saatiin vahva järjestöedustus.
Mielenterveyspooli vetosi hallituksen kasvuriiheen elävän kansalaisyhteiskunnan ja terapiatakuun puolesta22.4.2025 11:01:20 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin “mielenterveyden puutarhurien” viestin paremmasta mielenterveydestä tuottavuuden ehtona vastaanotti pääministeri Petteri Orpon valtiosihteeri Risto Artjoki.
Mielenterveyspooli antaa hallitukselle kasvuriiheen mielenterveyden kastelukannun, koska kasvua ei ole ilman hyvinvointia22.4.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspooli muistuttaa tempauksellaan 22.4. puoliväliriihipaikka Smolnan ulkopuolella, että kestävän kasvun uralle ei päästä ilman mielenterveyttä.
”Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys, vaan mielenterveyskysymys” – Pikkuparlamentissa keskusteltiin mielenterveydestä ja ihmisoikeuksista13.3.2025 13:21:12 EET | Tiedote
Mielenterveys ja ihmisoikeudet -seminaarissa 12. maaliskuuta kuultiin muun muassa rasismin ja syrjinnän mielenterveysvaikutuksista, itsemääräämisoikeuslainsäädännöstä, saamelaisten psykososiaalisista palveluista sekä järjestöistä ihmisoikeusongelmien esiin nostajina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme