Väitös: Työelämässä arvostetut kyvyt selittävät osan älykkyyden kehityksestä eli Flynnin efektistä
Älykkyyden pitkän aikavälin kehityksestä eli Flynnin efektistä on saatu uutta tietoa. Pelkästään terveyden ja ravitsemuksen muutokset eivät selitä älykkyyden muutoksia, vaan niitä selittävät myös muutokset työmarkkinoilla kulloinkin arvostetuissa kyvyissä, esittää VATT:n erikoistutkija Miika Päällysaho väitöstutkimuksessaan.

Työmarkkinatuotot ja niiden muutokset selittävät osan Flynnin efektistä eli älykkyyden pitkän aikavälin kehityksestä. Työmarkkinatuotot viittaavat siihen, kuinka kykyjä tai taitoja palkitaan työmarkkinoilla muun muassa korkeampien palkkojen muodossa.
”Tutkimuksemme mukaan muutokset työmarkkinatuotoissa voivat selittää noin kolmanneksen loogista päättelykykyä mittaavien testitulosten paranemisesta ja kokonaisuudessaan sanavarastoa mittaavien testitulosten laskun ruotsalaismiesten keskuudessa” sanoo erikoistutkija Miika Päällysaho VATT:sta.
Tiedot käyvät ilmi VATT:n erikoistutkijana kuluvana syksynä aloittaneen Päällysahon väitöskirjasta. Hänen Tukholman yliopistossa tekemänsä väitöskirja koostuu neljästä itsenäisestä artikkelista, jotka tarkastelevat työn taloustieteen sekä julkis- ja terveystaloustieteen kysymyksiä ruotsalaisia rekisteriaineistoja hyödyntäen.
Työmarkkinatuottojen vaikutuksen lisäksi Päällysaho tutkii väitöskirjassaan lääkeinnovaatioiden käyttöönottoa eri sairaaloissa ja sosioekonomisissa ryhmissä, ansiosidonnaisen työttömyysturvan vaikutusta tuensaajien terveydenhuoltokustannuksiin ja vanhempien työttömyyden vaikutusta lasten koulutukseen, erityisesti toisen asteen koulutuksen suorittamiseen.
"Olen erityisen tyytyväinen väitöskirjani ensimmäiseen tutkimusartikkeliin. Sen aihepiiri on sama, jonka parissa tulen myös jatkamaan tutkimustyötäni VATT:ssa. Kyseisen artikkelin parissa työskentely opetti, mitä huipputason tutkimuksen tekeminen vaatii ja kuinka taloustieteen työkaluja voi soveltaa hedelmällisesti aiheeseen, jota kognitiotieteilijät ovat tutkineet jo pitkään”, Päällysaho kertoo.
Kyseinen tutkimus on myös julkaistu yhdessä maailman arvostetuimmassa ja vanhimmassa taloustieteen tiedejulkaisussa, The Quarterly Journal of Economicsissa.
Tutkimusartikkelissa Santiago Hermo, Miika Päällysaho, David Seim ja Jesse M. Shapiro selvittivät työmarkkinatuottojen vaikutusta vuosina 1962–1975 syntyneiden ruotsalaismiesten kognitiivisissa kyvyissä havaittuihin trendeihin, erityisesti joustavan ja kiteytyneen älykkyyden kehitykseen. Tutkimuksen aineisto on peräisin Ruotsin puolustusvoimilta sekä Ruotsin tilastokeskukselta. Tutkimuksessa joustavaa älykkyyttä mitattiin loogista päättelykykyä mittaavalla testillä ja kiteytynyttä älykkyyttä sanavaraston laajuutta mittaavalla testillä.
Tutkimuksessa estimoidun mallin tulokset osoittavat, että työmarkkinatuottojen muutokset selittävät 37 prosenttia joustavan älykkyyden eli päättelykyvyn kasvusta sekä kiteytyneen älykkyyden eli sanavaraston heikentymisen kokonaisuudessaan.
Tutkimus osoittaa näin ollen, että osa Flynnin efektistä voidaan selittää muutoksella siinä, millaisia taitoja yhteiskunta pitää arvokkaana. Tätä tukee myös tutkimukseen kuuluva kysely, jonka mukaan esikoislasten vanhempien keskuudessa loogisen päättelykyvyn arvostus on kasvanut ja sanavaraston laajuuden arvostus vähentynyt.
Miika Päällysahon taloustieteen väitöskirja tarkastetaan Tukholman yliopistossa 11.10.2024. Vastaväittäjänä toimii taloustieteen professori Jarkko Harju (Tampereen yliopisto).
Yhteyshenkilöt
Miika PäällysahoErikoistutkijaVATT / Työmarkkinat ja koulutus
Puh:+358 29 551 9519miika.paallysaho@vatt.fiKuvat

Linkit
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa. Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
Väitöstutkimus: Julkisen liikenteen hintojen alentaminen vähentää autoilua, mutta on ilmastotoimena kallis21.3.2025 07:03:42 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan Helsingin seudun joukkoliikenteen lippujen hinnanalennus vähensi autoilua ja CO2-päästöjä. Jokaista vähennettyä hiilidioksiditonnia kohden toimenpide oli kuitenkin kallis verrattuna muihin ilmastotoimiin.
Tutkijaesittely: Tutkimusprofessori Teemu Lyytikäinen19.3.2025 07:00:00 EET | Blogi
Tällä kertaa tutkijaesittelyssä on Teemu Lyytikäinen, joka nimitettiin VATT:n tutkimusprofessoriksi joulukuussa 2024. Teemu on mukana useissa tutkimusprojekteissa, jotka liittyvät muun muassa kuntatalouteen ja asumiseen. Lue lisää Teemun tekemästä tutkimuksesta.
VATT: Yritysten efektiiviset veroasteet laskeneet erityisesti monikansallisilla konserneilla6.3.2025 14:01:00 EET | Tiedote
Yritysten efektiiviset veroasteet ovat laskeneet. Laskevaa trendiä havaitaan erityisesti monikansallisilla konserneilla. Kotimaisilla yrityksillä muutos selittyy pitkälti kirjanpidon ja verotuksen eroilla sekä tappioiden vähennysoikeuksilla, selvittivät tutkijat Mikko Vanhala ja Marika Viertola Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (VATT).
Mitä suomalainen tutkimus kertoo työttömyysturvan leikkausten vaikutuksista?25.2.2025 15:00:30 EET | Blogi
Työttömyysturvan leikkausten vaikutuksista on olemassa tutkimustietoa viime vuosilta. “Sekä ansioturvan lyhentäminen että päivärahan alentaminen lyhentävät työttömyysjaksoja ja nopeuttavat työllistymistä. Heikomman ansioturvan vaikutukset tulevien työsuhteiden laatuun lienevät suhteellisen pieniä”, kirjoittaa VATT:n tutkimusprofessori Tomi Kyyrä.
Vastuu työttömyysturvan rahoituksesta jakautuu epätasapuolisesti5.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Vastuu ansioturvan rahoituksesta jakautuu työnantajien kesken epätasapuolisesti suhteessa siihen, miten usein eri työnantajien palveluksesta jäädään työttömiksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan maltillinenkin omavastuu työnantajien vakuutusmaksuissa jakaisi rahoitustaakkaa tasapuolisemmin ja voisi parantaa työnantajien kannustimia ylläpitää työllisyyttä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme