Raitiolinjan 13 ympäristö ihastuttaa monimuotoisuudellaan
Kaupunkiliikenne Oy asetti korkeat vastuullisuustavoitteet linjan 13 raitiotien ja sen ympäristön rakentamiselle Kalasatamasta Pasilaan. Alueelle onnistuttiin luomaan uudenlaista, näyttävää ja monimuotoista kaupunkiympäristöä, ja rakentamisen ilmastovaikutuksia vähennettiin muun muassa kiertotalousratkaisuin.

Kunnianhimoista vastuullisuustyötä siivitti vastuullisuuden arviointityökalu BREEAM Infrastructuren hyödyntäminen hankkeen johtamisessa. Se luo mallin vastuullisuusasioiden huomioimiseen hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa.
Katuvihreää viherradalla
Uutta raitiotietä Kalasataman ja Pasilan välille rakennettiin 4,5 kilometriä. Raitiotie on toteutettu viherratana aina, kun mahdollista. Viherradalla on monta positiivista vaikutusta: se lisää katuvihreää, vähentää tutkitusti melua, imeyttää ja haihduttaa vettä sekä tarjoaa elinympäristön hyönteisille ja eliöille.
Perinteisen nurmen sijaan viherradalla kasvaa monimuotoisempaa ja näyttävämpää monilajista paahde- ja niittykasvillisuutta sekä maksaruohoa ja sammalta. Erityisesti Vallilanlaaksossa ja Hermannin rantatien pohjoisosassa näyttää siltä, kuin raitiovaunu kulkisi kukkaniityn keskellä.
Myös linjan pysäkit vihertävät. Jokaisella pysäkillä on kasvikatto, jossa kasvaa monilajista maksaruohomattoa ja niittykasveja. Kasvikattoja on myös sähkönsyöttöasemilla. Ne pidentävät rakennuksen käyttöikää, viivyttävät sadevesiä, sitovat pölyä ja tarjoavat elinympäristöjä eliöille.
Vuodenajat näkyvät kasvillisuudessa
Ympäristö linjan 13 varrella on suunniteltu hyvin vaihtelevaksi: reitillä näkee niin kaupunkiympäristöä, ruderaatti- eli joutomaa-alueita, aroistutuksia, merenrantakasvillisuutta kuin puistoympäristöäkin.
Erityisesti Hermannin rantatien viihtyisyyttä onnistuttiin parantamaan huomattavasti. Rantatien varrella ja reitillä muutenkin kasvaa aiemmasta poiketen monipuolisesti erikokoisia kasveja, lehti- ja havupuita sekä pensaita ja perennoja. Pitkän ja suoran kadun tuntua vähennettiin sommittelemalla puut epäsymmetrisiin ryhmiin.
Hermannin rantatien tukimuuri on verhottu köynnöksin, jotka vähentävät melua ja sitovat pölyä. Köynnöspylväillä puolestaan tuotiin vehreyttä kapeisiin katukuiluihin, joihin puita ei pysty istuttamaan. Rakentamisen tieltä siirrettiin katupuita uusille paikoille puistoalueille, jolloin osa puista voitiin jättää kaatamatta. Kasvillisuusvalinnat tehtiin vuodenaikojen vaihtelu huomioiden, jolloin ympäristö on viihtyisä vuoden ympäri.
Elinympäristöjä eliöille ja ilmastonmuutokseen sopeutumista
Lahopuu tarjoaa tärkeän elinympäristön linnuille ja muille eliöille. Hankealueelta kaadettuja puita voikin nähdä lahopuuna erilaisina veistoksellisina sommitelmina Hermannin rantatiellä ja Vallilanlaaksossa sekä pystypökkelöpuina Hermannin rantatien pohjoispäässä.
Hermannin rantatien tukimuurissa on pesäkoloja hyönteisille ja linnuille ja Vallilanlaaksoon asennettiin kymmeniä linnunpönttöjä. Nylanderinpuisto-pysäkin ympäristössä on Arabian peruskoulun oppilaiden rakentamia hyönteishotelleja.
Ilmastonmuutokseen varauduttiin raitiotien rakentamisessa useammalla tavalla. Merenpinnan nousuun varauduttiin rakentamalla Hermannin rantatie aiempaa korkeammalle. Hermannin rantatielle tehtiin myös kasvipeitteiset hulevesien viivytyspainanteet, hulevesiä hyödynnetään puiden kastelujärjestelmissä ja Kumpulanpuron putkitettuja osuuksia avattiin. Lisäksi huolehdittiin kävely- ja oleskelupaikkojen varjoisuudesta.
Kasvihuonekaasupäästöjä vähennettiin monin keinoin
Rakentamisessa tehtiin useita toimenpiteitä, joilla vähennettiin sekä materiaaleista että työmaatoiminnasta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Betoni on rakentamishankkeiden merkittävä päästölähde. Hermannin rantatiellä käytettiin paalulaattoina niin sanottuja sienilaattoja, jotka mahdollistavat perinteistä laattaa pienemmän materiaalikulutuksen. Paalulaatoissa käytettiin myös vähähiilistä betonia, jonka avulla koko hankkeen elinkaaren päästöjä vähennettiin 1,5 prosenttia.
Myös kiertotalous oli keskeinen päästövähennyskeino. Materiaaleja pyrittiin käyttämään mahdollisimman paljon uudelleen sellaisenaan. Hankealueella uudelleenkäytettyjä materiaaleja ovat muun muassa reuna-, nupu- ja noppakivet, maakivet, kasvualustat, pintamaat, vanhat rakennekerrokset, alueilta puretut betonirakenteet ja kynnysarvomaat. Uusiomateriaaleina käytettiin muun muassa betonimursketta, kuonasoraa ja uusioasfalttia.
Hankkeella vaadittiin uusiutuvan polttoaineen käyttämistä työmaakuljetuksissa ja työkoneissa. Sen avulla saatiin aikaiseksi peräti seitsemän prosentin päästövähenemä hankkeen elinkaaren aikaisista päästöistä.
Hankkeen opit vauhdittavat tulevien hankkeiden tavoitteita
Raitiotien rakentamisesta saatiin hyviä kokemuksia ja opittiin paljon uutta. Kaupunkiliikenne tulee hyödyntämään oppeja tulevissa hankkeissa ja tavoittelemaan entistä kunnianhimoisempia toimia niin luonnon monimuotoisuuden, kiertotalouden kuin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija SarpoKaupunkiliikenne Oy, vastuullisuuspäällikkö
Puh:040 868 4223maija.sarpo@kaupunkiliikenne.fiKuvat




Me Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:ssä mahdollistamme pääkaupunkiseudun kestävän kasvun rakentamalla tulevaisuuden raideverkostokaupunkia ja pitämällä sen liikkeessä. Vastaamme joukkoliikenneinfran rakentamisesta sekä metrojunien ja raitiovaunujen liikennöinnistä, kunnossapidosta ja kehittämisestä laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Järjestämme kaupunkipyöräpalvelun ja liikennöimme Suomenlinnan lauttoja tytäryhtiömme kautta. Kannamme vastuun koko toimintamme elinkaaren päästöistä ja teemme valintoja, jotka muuttavat koko alan toimintaa, koska haluamme olla kestävien kaupunkien paras liikuttaja ja kehittäjä ̶ nyt ja tulevaisuudessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy
Vantaan ratikan Vaaralan varikon ratainfran suunnittelusta tehty sopimus6.5.2025 07:51:18 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne on solminut Vantaan ratikan itäallianssin palveluntuottajien kanssa allianssisopimuksen Vantaan ratikkaa palvelevan Vaaralan varikon ratainfran suunnittelusta. Allianssin osapuolet ovat Kaupunkiliikenne, Kreate, GRK Suomi, AFRY Finland, SWECO Finland ja WSP Finland. Nyt solmittu sopimus aloittaa varikon ratainfran suunnittelun kehitysvaiheen huhtikuussa 2025. Toteutusvaiheeseen siirrytään varikon investointipäätöksen jälkeen. Nyt alkavan kehitysvaiheen alustava tavoitekustannus on 1,9 M€.
Vuosaaren metrohaaran liikennöintikatko alkaa maanantaina 5.5. - valmistelevia töitä tehdään jo29.4.2025 14:18:31 EEST | Tiedote
Metroliikenne katkeaa 5.5.-28.9.2025 Vuosaaren metrohaaralla Vuosaaren metrosillan peruskorjauksen vuoksi. Metro ei kulje tuolloin Rastilan eikä Vuosaaren metroasemille. Metrohaaralla tehdään liikennekatkon aikana mahdollisimman paljon myös muita kunnostusta vaativia töitä.
Itäkeskuksen metroasema kunnostetaan25.4.2025 17:41:31 EEST | Tiedote
Kaupunkiliikenne kunnostaa Itäkeskuksen metroaseman vuosien 2025-2026 aikana. Liikenneliikelaitoksen johtokunta hyväksyi Itäkeskuksen metroaseman kunnostamisen hankesuunnitelman 25.4.2025. Samalla toteutetaan myös aseman liukuportaiden uusiminen ja bussiterminaalin kunnostustoimenpiteet.
Herttoniemen metroaseman kunnostustyöt etenevät – Länsipäädyn hissi otetaan käyttöön 17.4.15.4.2025 15:29:38 EEST | Tiedote
Kaupunkiliikenne kunnostaa Herttoniemen metroaseman sisä- ja ulkotiloja vaiheittain vuoden 2025 aikana. Ensimmäiset työt ovat valmistumassa: läntisen sisäänkäynnin hissi Hertan päädyssä on kunnostettu ja se otetaan käyttöön torstaina 17.4.2025.
Pyörien liityntäpysäköintiä kehitetään kesällä 20258.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunkiliikenne Oy:n pyöräpalvelut pitävät huolta siitä, että pyörän saa Helsingissä sujuvasti osaksi matkaketjua. Pyörien liityntäpysäköintiin tulee useita parannuksia tulevan kauden aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme