Milloin psykoterapiasta on hyötyä – ja milloin ei? Jari Sinkkosen uutuuskirja pureutuu psykoterapian mahdollisuuksiin
Kustannus Oy Duodecimin julkaisemassa Psykoterapiat – Huteja ja osumia -teoksessa tunnettu lastenpsykiatri kertoo, mistä psykoterapiassa on kysymys, miten eri terapiasuuntaukset eroavat toisistaan ja miksi mielenterveyspalveluiden lisääminen ei ole ratkaisu lasten ja nuorten psyykkisen pahoinvoinnin voimakkaaseen kasvuun.

JULKAISUVAPAA 22.10.2024
“Tämä kirja on yhteenveto siitä, mitä neljänkymmenen vuoden aikana on tullut nähtyä ja opittua. Eräänlainen testamentti siis, nyt kun olen pikkuhiljaa jättämässä terapeutin työtä”, luonnehtii uutuuskirjaansa elämäntyönsä kliinikkona sekä lasten ja nuorten psykoterapeuttina tehnyt lastenpsykiatrian erikoislääkäri, LT Jari Sinkkonen.
Psykoterapiat – Huteja ja osumia pohjautuu tutkittuun tietoon ja Sinkkosen kokemuksiin.
Hänen uransa aikana psykoterapian asema suomalaisessa yhteiskunnassa on muuttunut täydellisesti. Aiemmin psykoterapian tarvetta piti vahvasti perustella, nyt psykoterapia nähdään ratkaisuna sellaisiinkin ongelmiin, joita ei terapialla voida hoitaa.
Esimerkiksi lasten ja nuorten lisääntynyt pahoinvointi ei Sinkkosen mukaan korjaudu vain mielenterveyspalveluita tarjoamalla. Hän kehottaa suuntaamaan katseet lapsia ympäröivään todellisuuteen.
“Ensin pitää tarkastella nuoren kasvuolosuhteita, mitä perheessä tapahtuu, miten nuori viettää aikaansa, millaisia harrastuksia ja kavereita hänellä on”, Sinkkonen sanoo.
Leikkiin perustuvasta lapsuudesta on tullut puhelimeen perustuvaa lapsuutta, jossa digipelaaminen ja sosiaalinen media ovat merkittävä osa lasten ja nuorten arkea. Samaan aikaan kasvatuskulttuuri on muuttunut ylisuojelevaiseksi. Toisaalta vaikeuksissa oleville perheille ei suunnata riittävästi ennaltaehkäisevää tukea ja varhaista puuttumista.
Sinkkosen mukaan muun muassa nämä tekijät ovat johtaneet lasten ja nuorten lisääntyneeseen keskittymiskyvyttömyyteen, ahdistuneisuuteen ja väkivaltaiseen käytökseen.
Osa tarvitsee psykoterapiaa – onko terapiasuuntauksella väliä?
Päätös psykoterapiaan ryhtymisestä edellyttää syvällistä perehtymistä lapsen tai nuoren tilanteeseen. Jos tilanne ei ratkea lyhytkestoisen avun turvin, saattaa pitkästä psykoterapiasta olla hyötyä.
Sinkkonen luo kirjassaan tiiviin katsauksen Suomessa harjoitettaviin psykoterapiamuotoihin. Hän on itse psykodynaamisen terapian edustaja, mutta ei halua asettaa eri suuntauksia paremmuusjärjestykseen.
“Uskon eri psykoterapioiden integraatioon. Itsekin yhdistelen elementtejä useista eri lähestymistavoista niin, että ne vastaavat kunkin potilaan tarpeita. Suuntausta tärkeämpää on psykoterapeutin ja potilaan välinen luottamuksellinen suhde. Monelle potilaalle on merkityksellistä jo se, että on olemassa joku, joka pyrkii ymmärtämään häntä.”
Tule kuulolle Helsingin kirjamessuille
Tule kuulolle, kun Jari Sinkkonen kertoo kirjastaan Helsingin kirjamessujen Tiedetorilla to 24.10. klo 15.30. Häntä haastattelee kirjailija Anja Snellman.
Jari Sinkkonen on lääketieteen tohtori, Turun yliopiston lastenpsykiatrian dosentti ja lasten- ja nuorisopsykoterapeutti. Hän työskentelee terapeuttina, työnohjaajana ja kouluttajana. Sinkkonen on kirjoittanut useita kirjoja lapsen kasvusta ja kehityksestä. Tutkimustyön painopistealueita ovat olleet kuurouden vaikutukset kehitykseen, sijoitetun lapsen ja nuoren haasteet sekä adoptiot.
Jari Sinkkonen: Psykoterapiat – Huteja ja osumia. Kustannus Oy Duodecim. 1. painos 2024, 224 s. ISBN 978-952-360-490
Lisätiedot: Psykoterapeutti, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, LT Jari Sinkkonen, jari.sinkkonen@gmail.com ja Duodecimin viestintäpäällikkö Minna Hietakangas, +358 40 557 9676, minna.hietakangas@duodecim.fi.
Tilaa arvostelukappale PDF-muodossa: viestinta@duodecim.fi. Tilaa arvostelukappale painettuna: kirjat@duodecim.fi. Lataa kirjan painolaatuinen kansikuva, tekijän vaakakuva ja pystykuva. Henkilökuvat: Vilja Harala.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna HietakangasviestintäpäällikköLääkäriseura Duodecim
Puh:040 557 9676minna.hietakangas@duodecim.fiKuvat
Linkit
Duodecim
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys. Tehtävämme on tuottaa tieteestä terveyttä. Vahvistamme tutkitun tiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja kehitämme lääkärien ammattitaitoa. Kustannus Oy Duodecim tarjoaa lääkäreille ja terveydenhuollon ammattilaisille monipuoliset välineet arjen työhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duodecim
Uutuuskirjamme tarjoaa apua syövän aiheuttamaan mielen kriisiin25.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin uutuuskirja Syövän varjosta mielen toipumiseen on itsehoito-opas, jonka harjoitteet kuljettavat kohti psyykkistä tasapainoa vakavan sairastumisen keskellä.
”Lääkärikoulutuksen tulee perustua tutkimustietoon” – professori Petri Kulmala palkittiin lääkärikouluttaja-palkinnolla5.6.2025 19:30:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen koulutuksen tutkimuksen uranuurtaja Petri Kulmala palkittiin Duodecimin lääkärikouluttaja -palkinnolla. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.
Valtaosa maksakirroosipotilaista sairastaa tautia tietämättään30.5.2025 07:06:00 EEST | Tiedote
Maksakirroosi on vakava sairaus, johon kuollaan Suomessa yleisemmin kuin muissa Länsi-Euroopan maissa. Kirroosi kehittyy yleensä hitaasti ja potilas voi olla pitkään oireeton. Uudessa Käypä hoito -suosituksessa korostetaan maksakirroosin riskitekijöiden tunnistamista ja varhaisen diagnostiikan tärkeyttä.
ADHD:n Käypä hoito -suositus uudistui: Huolellinen arviointi on hyvän hoidon perusta21.5.2025 07:06:00 EEST | Tiedote
Tuore hoitosuositus korostaa elintapojen vaikutusta toimintakykyyn. Huomiota kiinnitetään nyt myös lasten ja nuorten digitaalisen median käyttöön.
Ammenna uutuuskirjoistamme tasapainoisen elämän eväitä25.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin tulevat tietokirjat tarjoavat voimavaroja tasapainon löytämiseen eri elämäntilanteissa. Psykologi Katja Myllyviidan uutuuskirja rakentaa tietä kohti turvallisia ihmissuhteita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme