Siirtolaisten kotitaloustyöstä maksetaan palkkaa huomattavasti vähemmän kuin siivoojan työstä
Suomeen muuttaneiden kotitaloustyöntekijöiden matalaan palkkaan vaikuttaa se, että yksityisesti palkattu kotitaloustyö ei kuulu työehtosopimuksen piiriin, vaan Maahanmuuttovirasto (Migri) sääntelee vähimmäisansion.
- Useimmille maahan muuttaneille yksityisesti palkatuille kotitaloustyöntekijöille maksetaan palkkaa Migrin toimeentuloedellytyksen mukaan, vaikka se onkin matalampi ansiotaso kuin siivousalalla, kertoo väitöskirjatutkija Elisabeth Wide Helsingin yliopistosta.
Tuoreessa väitöskirjatutkimuksessa tarkastellaan, miten määräaikaiset oleskeluluvat sitovat siirtolaistyöntekijöitä usein siivous- tai kotitalousalalle vähintään neljäksi vuodeksi, jolloin he voivat lain mukaan työskennellä vain kyseisellä alalla. Petteri Orpon hallitus haluaa pidentää rajoitusta kuudeksi vuodeksi.
Tutkimus osoittaa, että kotitaloustyöntekijöiden työnantajat kohtaavat alati kasvavia vaatimuksia omassa palkkatyössään. Heidän on yhä vaikeampaa yhdistää työ- ja perhe-elämä. Tämän takia työnantajat palkkaavat siirtolaisia tekemään kotitaloustyötä, mikä antaa työnantajille mahdollisuuden keskittyä palkkatyöhön myös iltaisin. Väitös nostaa esille palkkatyön kasvavien vaatimusten vaikutuksia erityisesti asiantuntijatehtävissä työskenteleville vanhemmille.
Useaan au pairiin kohdistettu työperäistä hyväksikäyttöä
Vaikka au pairius usein mielletään kulttuuriseksi vaihdoksi, tutkimuksen mukaan moniin au paireihin on kohdistettu työperäistä hyväksikäyttöä isäntäperheissä.
- Monille au pairille työolot ovat olleet huomattavasti vaativammat kuin mitä he olivat aluksi sopineet isäntäperheiden kanssa, Wide kertoo.
Au pairit ovat Suomeen muuttaneita nuoria henkilöitä, yleensä naisia, jotka asuvat isäntäperheessä ja tekevät kotityötä sekä hoivaavat lapsia vastineeksi majoituksesta, ruoasta ja taskurahasta.
Väitöstutkimuksessa tarkastellaan ajankohtaista tilannetta, jossa kotitalous- ja siivoustyön tekijöinä ovat yhä useammin siirtolaiset. Väitös osoittaa, kuinka siirtolaisten työvoiman rajoitukset luovat uusia luokkasidonnaisia arvojärjestyksiä suomalaiseen yhteiskuntaan.
- Olennaista olisi tasa-arvoistaa siirtolaisten asemaa työmarkkinoilla poistamalla oleskelulupien alakohtaisuus sekä sisällyttämällä yksityisesti palkattu kotitaloustyö työehtosopimuksen piiriin, Wide toteaa.
Yhä harvempi kantasuomalainen sitoutuu matalapalkkaiseen kotitalousalaan
Suomessa yhä useampi kotitalous ostaa hoiva- ja siivoustyötä yritysten tuottamina palveluina tai yksityisesti palkattuna kotitaloustyönä. Samanaikaisesti kotitaloustyön kysyntään vastaavat useimmiten siirtolaistyöntekijät. Yhä harvempi kantasuomalainen on halukas sitoutumaan pitkäaikaisesti työhön matalapalkkaisella kotitalousalalla.
Väitöskirjatutkimus selvitti kotitalouksien syitä palveluiden ostamiseen sekä sitä, miten kotitaloustyön ulkoistaminen liittyy sosiaalisen luokan muodostumiseen. Tutkimusta varten haastateltiin kotitalousalan siirtolaistyöntekijöitä, au paireja sekä kotitaloustyöntekijöiden ja au pairien suomalaisia työnantajia.
****************************************
VTM Elisabeth Wide väittelee 19.10.2024 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Indebted labour - Migrant care and domestic work in the outsourcing of reproductive labour". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Porthania, PIII, 1. krs, Yliopistonkatu 3.
Vastaväittäjänä on Reader/Associate Professor Sara Farris, Goldsmiths, University of London, ja kustoksena on Lena Näre.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Heldassa.
Väittelijän yhteystiedot:
Elisabeth Wide
Puh. 040 743 0358
elisabeth.wide@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme