Oulun yliopiston asiantuntija Taina Cooke kehittää tasa-arvoa lautapeleistä verkkokursseihin: "Korkeakouluissa on nyt hyvä suunta"
Oulun yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija Taina Cooke on ollut tehtävässään reilun vuoden. Ensimmäisten joukossa tehtävänkuvaansa palkattu Cooke tietää, miksi ja miten tasa-arvoa korkeakouluissa voi edistää.

Oulun yliopisto palkkasi ensimmäisten korkeakoulujen joukossa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntijan reilu vuosi sitten. Taina Cooken tehtävänä on ollut kehittää yliopiston toimintaa siten, että opiskelijat ja henkilöstö voivat kokea olevansa yhdenvertaisia ja kuuluvansa yhteisöön. Nyt kun urakointia on takana hyvä tovi, tuloksiakin alkaa näkyä.
”Työ on ollut antoisaa ja palkitsevaa, mutta myös haastavaa. On ollut kiinnostavaa päästä tekemään töitä eri tiimien, projektien, tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa. Yhteistyössä olemme järjestäneet muun muassa antirasismi pop up -tempauksen, osallistuneet sukupuolten tasa-arvoa akatemiassa käsittelevään lautapelitutkimukseen ja kommentoineet hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa,” Cooke luonnehtii.
Oulun yliopistossa ensimmäinen tasa-arvosuunnitelma julkaistiin 1997 ja se palkittiin kansallisesti.
”On ollut hienoa päästä tähän mukaan. Meillä tehdään aiheen tiimoilta paljon tutkimusta ja myös opetuksessa teemat ovat eri tavoin esillä.”
Cooken työ on tarpeellista, sillä suomalaisissa korkeakouluissa akateemisia uria leikkaavat yhä niin sanotut sukupuoli- ja etniset sakset. Cooke on silti hyvillään kehityksen oikeasta suunnasta. Kehitystä tapahtuu joka puolella ja tietoisuus kasvaa.
”Haasteet ovat tiedossa ja todennettuja. Olen hyvilläni siitä, että tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusteemojen edistämiselle on korkeakouluissa nyt herätty ja työtä tehdään monin eri tavoin. Kansainvälisten opiskelijoiden ja tutkijoiden houkuttelemiseen ja pitovoimaan täytyy panostaa, jos halutaan pysyä elinvoimaisina demografisten haasteiden edessä. TAYV-teemat ovat myös sosiaalisen vastuullisuuden ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden keskiössä, ja yliopistot ovat teemoihin sitoutuneet.”
Oulun yliopistossa monimuotoisuuden ja yhteisöllisyyden kehittämiseksi on järjestetty muun muassa yhdenvertaisuusviikko, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusaamukahvit, lapset mukaan töihin -päivä, Pride sekä keskustelutilaisuuksia kriisien jälkeen. Henkilöstölle ja opiskelijoille on järjestetty myös koulutusta ja ohjeistusta niin rasismiin puuttumiseksi kuin kielitietoisuuden ja sensitiivisyyden huomioimiseksi. Kahvihuoneisiin on jaettu keskustelukortteja suomenkielen harjoittelun helpottamiseksi.
Lisätietoja:
Yhdenvertaisuusasiantuntija
Taina Cooke
+358294487557
+358503293123
Yhteyshenkilöt
Leena HirvonenViestinnän johtava asiantuntijaOulun yliopisto
Strateginen ja organisaatioviestintä, media- ja yhteiskuntasuhteet
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Oulun normaalikoulun uudisrakennushanke etenee25.3.2025 14:17:02 EET | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus päätti normaalikoulun uudisrakennuksen sijoittamisesta Linnanmaalle ja hankkeen siirtymisestä suunnitteluvaiheeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme