Suomi keikkuu kärkikymmenikössä kansainvälisessä eläkevertailussa
Suomen eläkejärjestelmä arvioitiin seitsemänneksi kansainvälisessä eläkevertailussa, joka julkaistiin tänään. Vertailussa on mukana 48 maata. Sijoitus putosi yhdellä viime vuoden kuudennesta sijasta. Pitääkö tästä olla huolissaan?

Kovin huolissaan yhden sijan pudotuksesta ei pidä olla. Suomen sijoitus Mercer CFA Institute Global Pension Index –vertailussa on ollut vakaasti kymmenen vertailun parhaimman maan joukossa useamman vuoden. Muutokset ovat marginaalisia suhteessa edelliseen vuoteen.
Hallinnon luotettavuus vertailun paras
Mercer arvioi eri maiden eläkejärjestelmiä yli viidenkymmenen indikaattorin osalta, niitä eri tavoin painottaen ja lopulta vertailukelpoiseksi kokonaispistemääräksi muuttaen. Maiden kokonaispisteet lasketaan painotetun keskiarvon perusteella. Eläkkeiden riittävyyspisteitä painotetaan 40 prosenttia, kestävyyspisteitä 35 prosenttia, ja luotettavuuspisteitä 25 prosenttia.
Suomi arvioidaan nyt 12. kertaa hallinnon luotettavuudessa maailman parhaaksi. Mercerin vertailu perustuu useampaan indikaattoriin, joista osa sopii hyvin suomalaisen työeläkejärjestelmän arviointiin ja osa ei. Suomen sijoittuminen vuodesta toiseen ykköspaikalle hallinnon luotettavuudessa kertoo kuitenkin jotain työeläkejärjestelmän hallinnon tehokkuudesta ja läpinäkyvyydestä. Ei huono, sanoisi turkulainen.
Samalla on hyvä huomata, että eläkkeiden riittävyydessä Suomi on vasta sijalla 13 ja eläkejärjestelmän kestävyydessä sijalla 12. Nämäkin sijoitukset ovat 48 maan vertailussa kohtuullisen hyviä. On kuitenkin niin, että mitä tulee maksettavien eläkkeiden tasoon ja eläkejärjestelmän kestävyyteen, Suomi ei mahdu maailman terävimpään kärkeen. On vaikea nähdä, että Suomen olisi tätä mahdollista muuttaa ainakaan lyhyellä aikavälillä. Ikääntyvän väestön ja maltillisen talouskasvun Suomessa ei anteliaampi eläkkeiden taso näytä tällä hetkellä mahdolliselta. Toisaalta eläkkeiden riittävyyttä vertailtaessa näyttää siltä, ettei meillä myöskään ole varaa eläkkeiden tason laskemiseen.
Mercer itse arvioi, että Suomen kokonaispisteiden pienen tippumisen aiheutti eläkevarojen määrässä tapahtunut pieni lasku. Voidaanko Suomessa sitten tehdä jotain, mikä nostaisi kokonaissijoitustamme tulevina vuosina? Työmarkkinajärjestöjen parhaillaan neuvottelema eläkeuudistus on keskeisin tapa huoltaa eläkejärjestelmää. Tässä neuvottelussa pääpaino on eläkejärjestelmän kestävyyden parantamisessa. Yhtenä keskeisenä keinona tässä on nähty yksityisten työeläkevakuuttajien sijoitusuudistus, jonka tavoitteena on parantaa pitkällä aikavälillä sijoitustuottoja.
Kaikki kehitysehdotukset eivät istu Suomen järjestelmään
Mercerin suosituksissa huomio kiinnitetään siihen, että Suomessa pitäisi kannustaa kotitalouksien säästämisasteen kasvattamiseen ja velkaantumisen vähentämiseen. Toisena keinona nähdään pakollisten työeläkemaksujen asettaminen tasolle, joka mahdollistaa rahastoinnin ja sitä kautta työeläkevarojen kasvun ajan mittaan. Osittain samaan voidaan ajatella päästävän sijoitusuudistuksella, jos parantuneet tuotot käytetään työeläkevarojen kasvattamiseen.
Suomen sijoitus vertailussa saattaisi parantua, mikäli pienituloisimpien ikääntyneiden toimeentuloa parannettaisiin, arvioi Mercer. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, eikä onnistu puhtaasti eläkejärjestelmän sisällä. Työuran aikaisiin ansioihin perustuvan työeläkkeen tasoa ei voi muuttaa vain joidenkin kohdalla, koska eläkekarttuman ja inflaatiosuojan periaatteet ovat kaikille työeläkkeen saajille samat. Siksi eläkeläisköyhyyden torjunnassa pitää käyttää muita keinoja. Näistä keskeisimmistä, verotuksesta ja hyvinvointipalveluista, päätetään eläkejärjestelmän ulkopuolella.
Puutteistaan huolimatta Mercerin vertailu ja ratkaisuehdotukset antavat arvokasta tietoa eläkejärjestelmistä globaalisti. Maailman maat ovat varautuneet kansalaistensa vanhuuden turvaan kovin erilaisilla järjestelmätason ratkaisuilla. Osa maista on hyvin varautuneita. Kaikki Pohjoismaat sijoittuvat kymmenen maailman parhaimman joukkoon, Suomi Norjan ja Ruotsin edelle. Tällä kertaa jumbosijalla vertailussa on Intia, jonka ikääntymisen haasteet taitavat olla akuutteja vähän tuonnempana. Tärkeä havainto ikääntymisestä globaalisti oli kuitenkin päätynyt vertailun yhteenvetoon. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa yli 65-vuotiaita on enemmän kuin alle viisivuotiaita. Se on vertailun desimaalien muutoksia isompi muutos, josta tulee uusi normaali.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko Koskinenjohtaja, viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Puh:050 304 2007mikko.koskinen@tela.fiLinkit
Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki
https://www.tela.fi/
Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela
Kotivinouma ja tuplatuska uhkaavat eläkerahastoja ympäri maailman19.6.2025 10:29:23 EEST | Uutinen
Myös muualla kuin Suomessa eläkerahastojen toivotaan sijoittavan niiden kotimaiden yrityksiin talouskasvun vauhdittamiseksi. Tutkija Keith Ambachtsheerin raportti nostaa esiin eläkerahastojen kotimaan sijoituksiin liittyviä haasteita. Näitä ovat muun muassa tähän ”kotivinoumaan” liittyvät taloudelliset haasteet laskusuhdanteen aikana sekä poliittisesti ohjatun sijoittamisen riskit.
Työeläkevaroissa pieni notkahdus alkuvuodesta – markkinoita leimasi epävarmuus23.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Työeläkkeiden rahoituksessa käytettävien sijoitusvarojen hajauttaminen maantieteellisesti ja omaisuuslajeittain korostui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, kun Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden vahva vire hyytyi. Työeläkevarojen määrä aleni alkuvuoden aikana noin miljardilla eurolla ja varojen määrä oli maaliskuun lopussa yhteensä 270 miljardia euroa.
Carl Pettersson Telan hallituksen puheenjohtajaksi14.5.2025 11:30:12 EEST | Tiedote
Työeläkevakuuttajat Telan hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin tänään toimitusjohtaja Carl Pettersson Keskinäisestä Työeläkevakuutusyhtiö Elosta. Valinnan teki yhdistyksen vuosikokous.
Nimitys Telassa: Antti Tanskanen johtajaksi8.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Filosofian tohtori, SHV Antti Tanskanen (53) on nimitetty Työeläkevakuuttajat Telan johtajaksi. Nimitys vahvistaa Telan työeläkejärjestelmän kehittämiseen ja toimeenpanoon liittyvää osaamista. Tanskanen aloittaa tehtävässään 1.9.2025.
Todellisten tulojen huomioiminen yrittäjien eläkemaksussa saa työeläkealalta vahvaa tukea24.4.2025 14:11:42 EEST | Tiedote
Yrittäjien eläkemaksun perusteena olevan YEL-työtulon muuttaminen teoreettisesta työtulosta kohti ansiopohjaisuutta on saanut työeläkealalla kannatusta jo pitkään. Siksi maan hallituksen linjaus yrittäjien eläkejärjestelmään tehtävistä muutoksista kuulostaa lupaavalta, toteaa Työeläkevakuuttajat Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme