Metsäkatoasetuksen muutosesitys hyväksyttävä pikaisesti
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiirehtii EU:n metsäkatoasetuksen muutosesityksen käsittelyä ja hyväksymistä pikaisesti sekä Euroopan parlamentissa että jäsenmaiden ministerien kesken. Myöskään komission lokakuun alussa julkaisemat asetuksen soveltamisohjeet eivät vastaa vielä riittävästi elintarvikealan yritysten avoimiin kysymyksiin.

EU:n metsäkatoasetus astui voimaan kesällä 2023 ja sen toimeenpanon on määrä alkaa 30.12.2024. Lokakuun alussa Euroopan komissio esitti toimeenpanolle 12 kuukauden lisäaikaa. Alkuperäinen 18 kuukauden siirtymäaika koettiin yrityksissä erittäin haasteelliseksi, koska siitä kului 15 kuukautta tarkentavien soveltamisohjeiden odotteluun.
Suomessa toimii satoja elintarvikealan yrityksiä, jotka jalostavat ja valmistavat tuotteita, joiden raaka-aineena käytetään metsäkatoasetuksen soveltamisalaan lukeutuvia hyödykkeitä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaakao, kahvi, naudanliha, palmuöljy tai soija. Huolena on ollut, että asetuksen hallitsematon toimeenpano aiheuttaa häiriöitä tuotteiden toimitusketjuihin.
ETL pitää komission ehdotusta 12 kuukauden lisäajasta välttämättömänä. Muutosesitys on hyväksyttävä pikaisesti, jotta asetuksen sujuva toimeenpano varmistetaan.
– Olemme peräänkuuluttaneet keväästä asti siirtymäajan pidentämistä, sillä komissio ei kyennyt vastaamaan yritysten kysymyksiin asetuksen toimeenpanosta. Nyt ehdotettu 12 kuukauden lisäaika on minimi, jotta asetuksen edellyttämät muutokset saadaan vietyä käytäntöön, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.
Yritykset elävät yhä epävarmuudessa ja tarvitsevat päätöksen lisäajasta nopeasti. Elintarvikeala odottaa selkeää viestiä myös kansallisen lainsäädännön valmistelutyön jatkosta.
ETL korostaa, että asetuksen sujuva toimeenpano myös ehdotetun lisäajan puitteissa vaatii vielä vastauksia moniin avoimiin kysymyksiin.
– Komission lokakuun alussa julkaisemat tulkintaohjeet ja Q&A:t eivät edelleenkään vastaa kysymyksiin, joita yrityksissä on herännyt asetuksen toimeenpanosta, Levón sanoo.
– Suomessa on lisäksi kansallisella tasolla varmistettava, että olemassa olevia rekistereitä, kuten nautarekisteriä, eläinten pitopaikkarekisteriä ja peltolohkorekisteriä, pystytään hyödyntämään kustannustehokkaasti metsäkatoasetuksen edellyttämien tietovaatimusten täyttämiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satumaija LevónJohtaja, Vastuullisuus ja kestävä kehitys
Puh:040 752 8537satumaija.levon@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
Elintarviketeollisuus haluaa investoida – ”Lisätään vauhtia kasvun hyvään kierteeseen”13.5.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Investointihalukkuus on ruokia ja juomia valmistavissa yrityksissä historiallisen korkealla, mutta kasvu edellyttää ennakoitavaa sääntelyä, riittävää tutkimus- ja kehittämisrahoitusta sekä osaajia koko maahan. Ruoka-ala voi olla Suomen talouskasvun ja hyvinvoinnin veturi, kunhan sille annetaan mahdollisuus kasvaa.
KUTSU MEDIALLE: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?8.5.2025 14:24:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
KUTSU MEDIALLE | Satoja ruoka-alan asiantuntijoita koolla Elintarvikepäivässä 13.5.20256.5.2025 13:46:29 EEST | Kutsu
Ruoka-alan kasvun mahdollisuudet ja haasteet nousevat esiin Elintarvikepäivässä, joka kokoaa yhteen satoja osallistujia 13. toukokuuta Finlandia-talolle. Päivän aikana pureudutaan siihen, miten ruoka-ala pystyy vauhdittamaan koko Suomen kasvua yhteistyön, osaamisen ja innovaatioiden voimin.
Nuoret kurkistavat elintarvikealan kulisseihin5.5.2025 13:35:55 EEST | Tiedote
Miltä näyttää leipomon tuotantolinja tai miten syntyy suosikkijogurtti? Maistuva Päivä -teemaviikolla 5.5.–16.5.2025 yläkouluikäiset nuoret pääsevät tutustumaan ruokien ja juomien valmistuksen maailmaan sekä elintarvikealan työtehtäviin. Uusia osaajia tarvitsevalle alalle profiilin nosto nuorten keskuudessa on erittäin tärkeää, sillä vaikka ruoka on tuttu, ruoka-ala ei.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme