Gofore alkaa julkaista tietoa yhtiön mielenterveysperusteisista sairauspoissaoloista
It-palveluyhtiö Gofore haluaa tuoda lisää avoimuutta ja konkretiaa työelämän mielenterveyspuheeseen. Yhtiö ryhtyy erilaisin teoin hakemaan ratkaisuja mielenterveyden haasteisiin ja haluaa lisätä tietoisuutta siitä, mitä työpaikoilla voidaan tehdä enemmän ja paremmin mielen hyvinvoinnin eteen. Ensimmäisenä avoimuustekona Gofore alkaa julkaista sijoittajaviestinnässään tietoa yhtiön mielenterveysperusteisista sairauspoissaoloista Suomessa. Noin 6 % työntekijöistä on sairauslomalla mielenterveyssyistä vuosittain. Ensimmäiset tilastot julkaistaan osavuosikatsauksessa 24.10.

Suomalaisten mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot ovat kasvussa (mm. Kela, Ilmarinen). Mielen haasteet ovat muodostumassa maamme kilpailukykyä heikentäväksi kansanterveydelliseksi ongelmaksi.
Goforen henkilöstöjohtaja Sanna Hildénin mielestä keskustelu mielenterveydestä pitää kääntää konkreettisiksi ratkaisuiksi ja teoiksi.
”Mielenterveyssyistä johtuvien sairauspoissaolojen ympärillä on edelleen stigmaa. Haluamme herättää keskustelua monimutkaisesta ja arasta aiheesta ja oppia itse lisää siitä, miten voimme tukea työyhteisömme mielen hyvinvointia. Omat tilastomme kertovat, että mielen haasteet näkyvät meilläkin. Ratkaisuissa pitää huomioida, mitä työpaikoilla voi tehdä paremmin, mitä yhteiskunnassa on tehtävä toisin ja mitä ihminen itse voi tehdä. Tietoisuuden lisääminen on ensimmäinen askel. Siksi alamme julkaista sijoittajaviestinnässä tietoa yhtiömme mielenterveysperusteisista sairauspoissaoloista Suomessa.”
Noin 6 % yhtiön työntekijöistä on sairauslomalla mielenterveyssyistä vuosittain. Vuonna 2023 tämä tarkoitti 3984 poissaolopäivää. Laskennallisesti menetys on noin 17,5 henkilön työpanos 1242:sta Suomessa työskentelevästä goforelaisesta. Goforella naiset ovat kaksi kertaa enemmän poissa mielenterveyssyiden vuoksi kuin miehet (2021-24).
Gofore raportoi mielenterveystilastot ensimmäisen kerran 24.10. julkaistavassa osavuosikatsauksessaan. Yhtiö arvioi, että vastaavaa tietoa eivät muut pörssiyhtiöt tiettävästi vielä julkaise Suomessa.
”Olemme ihmislähtöinen yritys ja teemme paljon työhyvinvoinnin edellytysten eteen. Haluamme ja voimme edelleen parantaa tarjoamalla ihmisillemme tukea eri tavoin ja matalalla kynnyksellä. Poissaolojen vähentämisen sijaan paljon tärkeämpää on tutkia ja oppia mielen hyvinvoinnista jotain sellaista uutta, jota emme vielä ymmärrä. Miten rakennamme tervettä ja kestävää työelämää ja pystymme ajoissa madaltamaan kynnystä puheesta tekoihin. On tärkeää, että mielenterveyden haasteet voi meillä jatkossakin tuoda turvallisesti esiin.”
Neljä tekoa mielen hyvinvoinnin edistämiseksi työelämässä
1.Gofore alkaa julkaista sijoittajaviestinnässään tietoa työyhteisön mielenterveysperusteisista sairauspoissaoloista Suomessa; ensimmäisen kerran osavuosikatsauksessaan 24.10.2024.
- Tausta: Gofore on digitaalisen muutoksen asiantuntijayhtiö, jossa työskentelee yli 1400 osaajaa digitaalisen yhteiskunnan palveluiden ja älykkään teollisuuden ratkaisuiden parissa. Tulevaisuuden työelämä on yksi yhtiön strategisista fokusalueista, jossa mielen hyvinvointi on nyt keskeinen painopiste. Pörssiyhtiönä Gofore on sitoutunut avoimeen ja läpinäkyvään sijoittajaviestintään. Mielenterveystilastojen julkaisu täydentää käytäntöä raportoida muun muassa liikevaihto ja keskeiset henkilöstöön liittyvät tunnusluvut kuukausittain.
- Yleinen fakta: Työpanoksen menetys pitkien mielenterveysperusteisten poissaolojen vuoksi oli Suomessa vuoden 2023 tilastojen mukaan arviolta 5,8 miljoonaa työpäivää. Inhimillisen pahoinvoinnin ohella tämä aiheutti vähintään miljardin euron kustannukset (Lähde: Kelan tietotarjotin).
- Goforen data: Noin 6 % goforelaisista on sairauslomalla mielenterveyssyistä vuosittain. Vuonna 2023 tämä tarkoitti 3984 poissaolopäivää, eli 17,5 työvuotta, kun Suomessa goforelaisia oli 1242.
2. Goforen henkilöstölle järjestetään keskusteluita ja kohtaamisia, joissa tutkitaan naisten ja miesten välisiä eroja siinä, miten mieli jaksaa ja mitä voimme toisiltamme oppia.
- Tausta: Gofore on uudistanut työelämää perhemyönteisemmäksi mm. pidentämällä isien vapaita, tarjoamalla palkallista vanhempien hoitovapaata ja väljentämällä läheisen perheen käsitettä. Pohdimme, jääkö perheissä ja yhteisöissä jotakin hankalaa ja vielä määrittelemätöntä vastuuta naiselle.
- Yleinen fakta: Mielenterveysperusteisia sairauspäivärahapäiviä on Suomessa maksettu nuorille naisille viisi kertaa enemmän viime vuosina kuin vuonna 2005 (Lähde: Kelan tietotarjotin).
- Goforen data: Goforella naiset ovat kaksi kertaa enemmän sairauslomalla mielenterveyssyiden vuoksi kuin miehet (2021-24).
3. Goforen säätiö, Gofore Impact Foundation, selvittää mahdollisuuksia tukea mielenterveyttä ja digitalisaatiota luovalla tavalla yhdistävää tutkimusprojektia.
4. Gofore tutkii opiskelijaverkostonsa kanssa, millaisia huolia nuorilla liittyy työelämässä jaksamiseen, jotta voimme tukea luottamusta ja kehittymistä kohti hyvää työelämää.
Lisätietoja
Sanna Hildén, henkilöstöjohtaja, Gofore Oyj
p. 040 728 3304, sanna.hilden@gofore.com
Mediayhteydet:
Anne Sivula, Gofore Oyj ulkoinen viestintä ja media
p. 040 717 4873, anne.sivula@gofore.com
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Gofore on kansainvälinen digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiö. Meillä on yli 1 400 asiantuntijaa kaikkiaan 19 toimipisteessä Suomessa, Saksassa, Itävallassa, Virossa ja Espanjassa. Teknologian ja liiketoiminnan asiantuntijamme rakentavat yhdenvertaista digitaalista yhteiskuntaa ja kestäviä älykkään teollisuuden ratkaisuja. Monimuotoista osaajajoukkoamme yhdistää pioneerihenkisyys sekä halu luoda inhimillisempää, vastuullisempaa ja eettisempää digimaailmaa. Toimintaamme ohjaavat vahvat arvomme: olemme jokaiselle hyvä työpaikka, ja elämme asiakkaidemme onnistumisista. Liikevaihtomme vuonna 2023 oli 189,2 miljoonaa euroa. Gofore Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Visiomme on olla merkittävin eurooppalainen digitaalisen muutoksen asiantuntijayritys. Tutustu meihin paremmin osoitteessa www.gofore.com
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gofore Oyj
Kutsu medialle taustatilaisuuteen: Yhteiskunnan digitaalinen huoltovarmuus28.4.2025 09:45:00 EEST | Kutsu
Gofore ja Kyberala ry (FISC) järjestävät medialle taustatilaisuuden, joka tarjoaa katsauksen yhteiskunnan digitaaliseen huoltovarmuuteen ja toimintaympäristön turvallisuuden tilaan, kehitykseen ja jatkuvuuteen. Tilaisuus pidetään tiistaina 20.5. klo 9.00–10.30 Helsingissä.
Kutsu medialle: Kuinka digitalisaation kehitys lisää yhteiskunnan ja yritysten kasvua ja kilpailukykyä11.4.2025 09:45:00 EEST | Kutsu
Gofore kutsuu median edustajat Digital Society 25 -tapahtumaan torstaina 24.4.2025 Helsingissä. Tapahtuma tarjoaa katsauksen digitalisaation kansallisesta ja kansainvälisestä kehityksestä sekä ratkaisuja Suomen kilpailukyvyn kasvattamiseksi. Puhujina ovat mm. Viron talous- ja viestintäministeriön apulaispääsihteeri Sandra Särav sekä työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.
Gofore toteuttaa Valiolle ESG-työkalun – Vastuullisuusdatan hyödyntäminen ja ympäristövaikutusten seuranta helpottuu9.4.2025 09:45:00 EEST | Tiedote
Gofore toteuttaa Valion maitotiloille vastuullisuuden ESG-raportointia helpottavan työkalun. Data- ja tekoälyavusteinen työkalu, Esko, auttaa maitotiloja seuraamaan ja pienentämään ympäristövaikutuksia, hyödyntämään monipuolisemmin vastuullisuusdataa sekä tuottamaan helposti vastuullisuusraportteja. Esko tukee myös Valion tavoitetta hiilineutraalista maidon arvoketjusta vuoteen 2035 mennessä. Teollisuuden digitaalisissa ratkaisuissa korostuvat tulevaisuudessa yhä enemmän kokonaisvaltainen tiedolla johtaminen, automatisointi ja käyttäjälähtöisyys.
Tutkimus: Testauksen ja laadunvarmistuksen merkitys digitaalisten palveluiden toimivuudelle kasvaa, tekoälyyn suhtaudutaan varoen28.3.2025 09:45:00 EET | Tiedote
Suomalaiset organisaatiot hyödyntävät testausta ja laadunvarmistusta ohjelmistokehityksessä jo edistyksellisesti, mutta käyttävät tekoälyn mahdollisuuksia vielä varovaisesti, kertoo Goforen tutkimus. Digitaaliset palvelut ja järjestelmät tarvitsevat tulevaisuudessa kuitenkin entistä älykkäämmän laadunvarmistuksen, jotta yhteiskunta ja yritykset pysyvät käynnissä. Testausinvestoinnin hyötyjä liiketoiminnalle ja kilpailuedulle organisaatiot eivät silti pysty vielä riittävästi osoittamaan. Testiautomaatio tuo palveluiden käyttöön tehokkuutta, nopeutta ja luotettavuutta. Testaamattoman järjestelmän kaatuminen voi vaikuttaa sekä liiketoimintaan että maineeseen.
Goforen vuoden 2024 tilinpäätöstiedotteen julkaisu ja verkkolähetys3.2.2025 09:00:00 EET | Kutsu
Gofore Oyj julkaisee vuoden 2024 tilinpäätöstiedotteensa torstaina 20.2.2025 noin klo 9.00. Toimitusjohtaja Mikael Nylund ja talousjohtaja Teppo Talvinko esittelevät tuloksen suorassa verkkolähetyksessä samana päivänä klo 13.00.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme