Ympäristöalan avustuksia haettavissa Uudenmaan ELY-keskuksesta
Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalojen ensi vuoden harkinnanvaraisia valtionavustuksia voi nyt hakea Uudenmaan ELY-keskuksesta. ELY-keskus myöntää avustuksia ministeriöiden sille osoittamien määrärahojen puitteissa.
Kuntien lähivirkistysalueiden ja lähiluontoalueiden kunnostamista ja kehittämistä, rakennusperinnön hoitoa, saariston ympäristönhoitoa, pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimista, vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden toteuttamista sekä vesistön käyttöä ja tulvariskien hallintaa Uudellamaalla koskevat avustushakemukset lähetetään Uudenmaan ELY-keskukseen.
Uudellamaalla toteutettaviin kalataloudellisiin kunnostuksiin voi hakea avustusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta. Uudenmaan alueella toteutettaviin ympäristökasvatus- ja -valistushankkeisiin voi puolestaan hakea avustusta Keski-Suomen ELY-keskukselta.
Avustusten hakuaika on 22.10.–2.12.2024. Hakuaika päättyy 2.12.2024 klo 16:15.
Suomi liikkeelle -ohjelman avustus kuntien lähivirkistysalueiden kunnostukseen ja kehittämiseen
Valtionavustusta myönnetään Suomen kuntien lähivirkistysalueiden ja lähiluontoalueiden kunnostamiseen, kehittämiseen sekä palvelujen parantamiseen. Hakijoina voivat olla kunnat sekä kuntayhtymät.
Avustuksen päätavoitteena on lisätä väestön liikkumista (fyysistä aktiivisuutta) lähiluonnossa luomalla laadukkaita ja helposti saavutettavia lähivirkistysalueita. Tavoite saavutetaan kunnostamalla ja kehittämällä kuntien olemassa olevia virkistysalueita, niiden reittejä, rakenteita ja palveluita, tai luomalla palvelurakenteita ja reittejä uusille alueille sekä parantamalla esteettömyyttä. Avustusta ei kuitenkaan myönnetä valaistuksen rakentamiseen tai uusimiseen. Ulkokuntosalilaitteiden hankintaa voidaan tukea, jos ne sijoittuvat luontoliikuntakohteiden yhteyteen.
Rakennusperinnön hoito
Rakennusperinnön hoitoon voidaan myöntää avustusta kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten kunnossapitoon. Avustusta voidaan myöntää myös muihin kunnossapitoa, suojelua ja parantamista edistäviin toimenpiteisiin. Työ on tehtävä rakennuksen rakentamisajankohdan mukaisilla työtavoilla ja rakennukseen sopivilla perinteisillä rakennusmateriaaleilla. Avustusta voivat hakea rakennusten yksityiset omistajat, rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt, kunnat ja kuntayhtymät.
Saariston ympäristönhoito
Avustusta voidaan myöntää kunnalle tai kuntalaiselle saariston eläimistön, kasviston tai maiseman suojeluun liittyviin hankkeisiin. Avustusta voi hakea myös yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on luonnonsuojelun tai ympäristönhoidon edistäminen. Saariston ympäristöhoitoavustusta voidaan myöntää myös sellaisiin toimiin, joissa kunnostetaan saaristomaisemaan ja saaristolaiselämän ylläpitoon kuuluvia rakennuksia ja rakennelmia kuten laitureita, venevajoja ja aittoja. Avustusta ei ole myönnetty ruoppauksiin.
Uudellamaalla saariston ympäristönhoitoavustuksen piiriin kuuluvat Espoon, Helsingin, Inkoon, Kirkkonummen, Loviisan, Porvoon, Raaseporin ja Sipoon ilman kiinteää tieyhteyttä olevat saaret.
Avustusalueeseen kuuluvat lisäksi seuraavat alueet, joihin on kiinteä tieyhteys:
- Suvisaaristo (Espoo)
- Santahamina (Helsinki)
- Storramsjö, Hirdal, Barö, Räfsö, Degerö ja Sävö (Inkoo)
- Porkkalanniemi (Kirkkonummi) Sarvsalö, Kabböle, Isnäs, Tjuvö, Strömsland, Vahterpää ja Gäddbergsö (Loviisa)
- Emäsalo, Vessölandet, Tirmo ja Fagersta (Porvoo)
- Bromarv, Trollshovda, Lindö, Svedja, Öby, Odensö, Norrby ja Båsa (Raasepori)
- Kitö ja Löparö (Sipoo)
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatiminen
Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmilla edistetään pohjavesien hyvän tilan saavuttamista ja pohjavesien suojelutoimia. Suojelusuunnitelman keskeinen tavoite on tunnistaa pohjavedelle ihmistoiminnasta aiheutuvat riskit sekä ennaltaehkäistä pohjaveden laadun heikkeneminen ja turvata alueen pohjaveden kemiallinen ja määrällinen tila. Suojelusuunnitelman laatimisen ja päivittämisen tulisi kohdistua erityisesti vesienhoidossa tunnistetuille riskipohjavesialueille. Avustusta myönnetään kunnille pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimiseen ja suunnitelmien päivittämiseen.
Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden toteuttaminen
Avustukset vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden toteuttamiseen on tarkoitettu vesienhoidon toteutusta, vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä palveleviin hankkeisiin. Ensisijaisia ovat alueellisten vesienhoitosuunnitelmien ja vesienhoidon toimenpideohjelmien mukaiset vesien tilaa parantavat hankkeet vesistöissä ja valuma-alueilla. Avustusta voidaan myöntää hankkeeseen, jonka kohdevesistö on hyvää huonommassa tilassa tai tilan säilymiseen kohdistuu riski.
Hyvän tilan tavoite voi edellyttää järvi-, joki-, rannikko- tai pienvesikohteissa ulkoisen kuormituksen vähentämistä sekä vesistöjen kunnostustoimia. Hankkeeseen voi kuulua sekä vesistössä että valuma-alueella tehtäviä vesiensuojeluratkaisuja, jotka pidättävät vesiä valuma-alueella, vähentävät vesistöön kohdistuvaa kuormitusta ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta. Hankkeilla tavoitellaan pitkäkestoisia vaikutuksia vesien tilaan, minkä varmistamiseksi halutaan avustaa laajempia hankekokonaisuuksia ja useiden toimijoiden yhteistyötä. Hankkeilta toivotaan alueellisten asiantuntijaverkostojen hyödyntämistä, ja niitä voidaan tukea osana konkreettisten toimenpiteiden toteuttamista.
Uudenmaan ELY-keskus katsoo, että on avustushakemukselle eduksi, jos hankkeen toimenpiteet ovat vesistöä koskevan kunnostussuunnitelman mukaisia. Kunnostussuunnitelmassa tulisi osoittaa miten esimerkiksi vesikasvien niitto tulisi tehdä, jotta niitosta olisi hyötyä vedenlaadun parantamiselle. Särkikalojen poistopyynnin tarve olisi tarpeellista osoittaa koekalastustuloksilla. Poistopyynnin tavoitteena tulisi olla vedenlaadun parantaminen tai hyvän vedenlaadun ylläpitäminen. Avustusta voidaan myöntää myös vesistöä koskevan kunnostussuunnitelman laatimiseen ja sitä varten tehtäviin selvityksiin.
Avustusta ei voi käyttää maanparannusaineiden peltolevitykseen ja toimenpiteisiin, joihin on käytettävissä muuta julkista rahoitusta.
Avustuksen saamiseksi hakijan tulee yleensä olla rekisteröitynyt yhdistys, vesialueen osakaskunta, kalatalousalue, vesilain mukainen yhteisö, kunta tai yritys. Mikäli myönnettävällä avustuksella tuetaan taloudellista toimintaa, noudatetaan EU:n valtiontukisääntöjä, niin kuin valtioneuvoston asetuksen 714/2015 2a- ja 2b-pykälissä on säädetty.
Vesitalous ja vesiluonnonvarojen kestävä käyttö
Avustukset vesistötoimenpiteiden toteuttamiseen on tarkoitettu vesitalouden ja vesiluonnonvarojen kestävän käytön ja vesienhallinnan hankkeille. Avustusta voidaan myöntää vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa sekä vesitalouden varautumista ja riskienhallintaa parantavien tulvasuojelu- ja muiden hankkeiden sekä vesiluonnonvarojen kestävää käyttöä edistävien kehittämis- ja investointihankkeiden tukemiseen.
Vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavina toimenpiteinä tukea voidaan myöntää vesistötoimenpiteille tulvariskienhallintasuunnitelmien mukaiseen tulvariskien hallintaan ja muiden vesitaloudellisten riskien ja haittojen vähentämiseen sekä vesistöjen monipuolisen käytön ja hoidon edistämiseen. Tukea voidaan myöntää myös yhteisiin ojitushankkeisiin osallistumista varten hakijalle, joka ei voi saada maatalouden rakennetukea.
Vesiluonnonvarojen kestävää käyttöä edistävinä hankkeina tukea myönnetään vesitaloussektorin kokeilu-, investointi- ja vientitoimintaa sekä innovatiivisia julkisia hankintoja ja niihin liittyviä toimintamalleja edistäville hankkeille.
Avustuksen hakijana voi olla esimerkiksi rekisteröitynyt yhdistys, vesilain mukainen yhteisö tai kunta. Mikäli myönnettävällä avustuksella tuetaan taloudellista toimintaa, noudatetaan EU:n valtiontukisääntöjä, niin kuin valtioneuvoston asetuksen 714/2015 2a- ja 2b-pykälissä on säädetty.
Kalataloudelliset kunnostukset
Kalataloudellisissa kunnostuksissa avustusta voidaan myöntää hankkeisiin, joiden tavoitteena on edistää kalan kulkua, kalakantojen luontaista lisääntymistä tai parantaa mahdollisuuksia kestävään kalastukseen. Hankkeilla pyritään erityisesti vahvistamaan uhanalaisten kalakantojen elinvoimaisuutta. Avustettavia hankkeita voivat olla esimerkiksi kalakantojen lisääntymisalueiden kunnostaminen, kalateiden rakentaminen ja vaelluskalojen luontaisen elinkierron turvaaminen. Etusijalle asetetaan virtavesikohteet, jotka on mainittu kalataloudellisissa kunnostusohjelmissa tai Uudenmaan vesienhoidon toimenpideohjelman (2022–2027) liitteessä 2. Tutustu tästä linkistä myös NOUSU-rahoitukseen
Avustuksen hakemisesta ja myöntämisestä
Avustusta on haettava ennen hankkeen toimenpiteiden aloittamista. Hakemukset toimitetaan viimeistään 2.12.2024 ensisijaisesti sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelun kautta.
Asiointipalvelussa käytetään vahvaa tunnistautumista. Suomi.fi-valtuuksia hyödyntävien organisaatioiden on käytettävä haussa valtuusasiaa ”Työllisyyden, ympäristön, elinkeinotoiminnan ja liikenteen valtionavustuksen hakeminen”. Lisätietoja valtuuksista: www.suomi.fi/valtuudet
Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden toteuttamista, vesistön käyttöä ja tulvariskien hallintaa sekä kalataloutta koskevia hakuajan jälkeen toimitettuja hakemuksia voidaan ottaa huomioon määrärahojen puitteissa.
Avustuksia myönnettäessä noudatetaan valtionavustuslain (668/2001) perusteita ja menettelyjä. Vesien kunnostushankkeiden osalta noudatetaan myös valtioneuvoston asetusta vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavien hankkeiden avustamisesta (714/2015).
Hakulomakkeet ja ohjeita ELY-keskuksesta ja verkkopalvelusta
Hakulomakkeita ja tarkempia tietoja avustusten myöntämisen edellytyksistä saa Uudenmaan alueella Uudenmaan ELY-keskuksesta. Harkinnanvaraisia valtionavustuksia koskevia hakulomakkeita ja ohjeita – myös kalataloudelliset kunnostukset – on saatavissa myös ELY-keskusten verkkopalvelusta
https://www.ely-keskus.fi/rahoitus-ja-avustukset-ymparistovastuualue
Avustuksista kalataloudellisiin kunnostuksiin saa lisätietoja Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. Ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustuksista lisätietoja saa Keski-Suomen ELY-keskuksesta.
Rahoitus ja avustukset -sivujen kautta pääsee tutustumaan sekä eri avustustyyppien avustuksiin että niihin liittyviin Kansalliseen kalatiestrategiaan, valtioneuvoston asetukseen 714/2015 ja Uudenmaan vesienhoidon toimenpideohjelmaan.
Lisätietoa Suomi liikkeelle -ohjelman avustuksesta kuntien lähivirkistysalueiden kunnostukseen: Suomi liikkeelle -ohjelman avustus kuntien lähivirkistysalueiden kunnostukseen ja kehittämiseen - ely - ELY-keskus
Avustusta voidaan myöntää myös vesihuollon rakennemuutoksen edistämistä ja alueellista yhteistyön kehittämistä koskeviin hankkeisiin, jotka parantavat vesihuoltoa ja sen varautumista. Avustushaku on valtakunnallisesti keskitetty Etelä-Savon ELY-keskukseen, joka tiedottaa siitä erikseen: https://www.ely-keskus.fi/avustukset-vesisto-ja-kalataloushankkeisiin
Tänään avautuu myös seuraava valtakunnallisesti keskitetty avustushaku, josta Keski-Suomen ELY-keskus tiedottaa erikseen:
https://www.ely-keskus.fi/avustukset-ymparistokasvatus
Kuulutus ELY-keskuksista haettavista harkinnanvaraisista valtionavustuksista (Uudenmaan ELY-keskus) https://www.ely-keskus.fi/ymparisto-valtakunnalliset
Yhteyshenkilöt
Yhteyshenkilöiden sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
• Rakennusperinnön hoito: ylitarkastaja Henrik Wager, 0295 021 473
• Saariston ympäristönhoito: ylitarkastaja Henrik Wager, 0295 021 473
• Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatiminen: geologi Heini Loikkanen, 0295 021 229
• Rauhoitettujen lintujen aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisy: ylitarkastaja Tommi Hautala, +358 50 396 4650
• Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden toteuttaminen: erikoistutkija Pasi Lempinen, 0295 021 425
• Vesistön käyttö ja tulvariskien hallinta: erikoissuunnittelija Harri Aulaskari, 0295 021 375 ja erikoistutkija Pasi Lempinen, 0295 021 425
• Kalataloudelliset kunnostukset: johtava kalatalousasiantuntija Mikko Koivurinta, 0295 021 080
• Kuntien lähivirkistysalueiden kunnostus ja kehittäminen: ylitarkastaja Sofia Lardot, lahivirkistysaluetuki@ely-keskus.fi, 0295 021 173
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus
Förnyandet av bron Kylänojan silta (U-2418) flyttas fram till år 20259.12.2024 10:09:00 EET | Pressmeddelande
Förnyandet av Kylänojan silta i Tammela flyttas från denna vinter till sommaren 2025.
Kylänojan sillan (U-2418) uusimistyöt siirtyvät vuoteen 20259.12.2024 10:09:00 EET | Tiedote
Tammelassa sijaitsevan Kylänojan sillan uusiminen siirtyy tältä talvelta kesälle 2025.
Alkutalven tulva nousussa Uudenmaan vesistöissä26.11.2024 12:05:00 EET | Tiedote
Viime viikolla Etelä-Suomeen kertynyt paikoin runsas lumipeite on sulanut lähes olemattomiin viikonvaihteen voimakkaan lämpenemisen ja vesisateiden myötä. Tämän seurauksena Uudenmaan jokien virtaamat ovat olleet monin paikoin nopeassa nousussa.
I Helsingfors stängs Nordsjö tunnel för trafik nattetid 3.–4.12.26.11.2024 10:16:00 EET | Pressmeddelande
Nordsjö tunnel vid Nordsjö Hamnväg (lv 103) i Helsingfors stängs av för en natt 3.–4.12. kl. 22.00–05.00 på grund av förberedelserna för det planerade investeringsprojektet.
Helsingissä Vuosaaren tunneli suljetaan liikenteeltä yöaikaan 3.–4.12.26.11.2024 10:16:00 EET | Tiedote
Helsingissä Vuosaaren satamatiellä (Mt 103) sijaitseva Vuosaaren tunneli suljetaan yhdeksi yöksi 3.–4.12. klo 22.00–05.00 tunneliin suunnitteilla olevan investointihankkeen valmistelujen vuoksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme