Kun lapsi tai nuori ei voi hyvin: apua on saatavilla
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin on syytä puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lasten ja nuorten psyykkinen kuormitus on lisääntynyt viime vuosina. Erityisesti nuorten ahdistusoireet ovat nousseet merkittävästi. Syitä on haettu niin koronavuosista kuin muutoinkin epävarmasta maailmantilanteesta.
– Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat voivat ilmetä monin eri tavoin. Haasteista voi kertoa esimerkiksi muuttunut käytös, sulkeutuneisuus, keskittymisvaikeudet tai pelkotilat, kertoo koordinoiva esihenkilö Johanna Alajoutsijärvi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta.
Olipa syy lapsen tai nuoren mielenterveysongelmiin mikä tahansa, on avun saaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tärkeää: lapsuudessa ja nuoruudessa rakennetaan hyvän elämän peruspilarit pitkälle tulevaisuuteen.
Opiskeluhuolto, perheneuvola ja nuorisoasema auttavat
Apua lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin tarjoavat Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) opiskeluhuolto, perheneuvola ja nuorisoasema.
Lasten ja nuorten päivittäisessä toimintaympäristössä kouluissa ja oppilaitoksissa opiskeluhuollon terveydenhoitajat, kuraattorit ja psykologit tarjoavat ensivaiheen tukea, kun lapsi tai nuori kaipaa apua.
Mikäli lapsen tai nuoren tuen tarve on pitkittynyt ja oireet hankaloittavat toimintakykyä ja arkea, kannattaa apua hakea perheneuvolasta ja nuorisoasemalta. Perheneuvolassa hoidetaan alle 13-vuotiaita lapsia ja nuorisoasemalla 13–17-vuotiaita nuoria. Perheneuvolassa ja nuorisoasemalla tarjotaan lasten- ja nuorten mielenterveys- ja päihdehäiriöiden arviointia, hoitoa ja kuntoutusta. Perheneuvolassa ja nuorisoasemalla tarjotaan myös vanhemmille tukea.
– Perheneuvolasta ja nuorisoasemalta saatava apu ja hoito voi sisältää esimerkiksi hoidollisia interventioita ja keskusteluita ja tarvittaessa lääkehoitoa. Tarpeen mukaan työskennellään myös perheen tai muun verkoston kanssa. Suunnitelmallisella hoidolla ja kuntoutuksella autetaankin lapsen tai nuoren lisäksi usein koko perhettä voimaan paremmin, Keusoten perhekeskuspalvelujen koordinoiva esimies Johanna Alajoutsijärvi kertoo.
Perheneuvolaan ja nuorisoasemaan otetaan yhteyttä Keusoten verkkosivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Yhteydenoton voi tehdä lapsi tai nuori itse tai hänen vanhempansa. Yhteydenoton myötä asiakkaaseen ollaan yhteydessä ja tehdään hoidon tarpeen sekä sen kiireellisyyden arviointi.
– Keskeistä on kuitenkin muistaa, että jos lapsen tai nuoren mielenterveys mietityttää, yhteydessä ammattilaiseen kannattaa olla varhaisessa vaiheessa. Ammattilaiset arvioivat lapsen tai nuoren sekä huoltajien kanssa yhdessä, millaiselle tuelle tai hoidolle on tarvetta. Joskus voi auttaa muutama tapaaminen, joskus tarvitaan pidempää kuntoutusta, Alajoutsijärvi toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Alajoutsijärvi
Koordinoiva esihenkilö
johanna.alajoutsijarvi@keusote.fi
p. 050 497 0252
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmässä häiriö27.6.2025 13:31:57 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) käytettävässä kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmässä (Kotihoito Mukana) on häiriö. Keusotessa pyritään varmistamaan kotihoidon toiminta niin, että järjestelmähäiriöllä ei ole vaikutuksia asiakaskäynteihin. Häiriö voi kuitenkin hidastaa kotihoidon asiakaskäyntien suunnittelua ja toteutusta. Tilanne ei edellytä toimenpiteitä kotihoidon asiakkailta.
Keusoten työelämän laatu on pysynyt ennallaan27.6.2025 13:06:12 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) on jo useamman vuoden ajan mitattu säännöllisesti henkilöstön kokemaa työelämän laatua Syke-kyselyllä. Tuoreimman, toukokuussa toteutetun kyselyn mukaan työelämän laatu on Keusotessa pysynyt samalla tasolla viime vuoteen verrattuna.
Keusote vahvistaa henkilöstön osallisuutta päätöksentekoon: henkilöstöpaneelissa työstetään uutta strategiaa ja palvelustrategiaa26.6.2025 12:24:03 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) kutsuu henkilöstöään puntaroivaan henkilöstöpaneeliin. Syyskuussa järjestettävässä henkilöstöpaneelissa valmistellaan hyvinvointialueen uutta strategiaa ja palvelustrategiaa.
Nurmijärveläinen, vastaa asukaskyselyyn ja auta kehittämään tulevaisuuden sote-palveluita!18.6.2025 13:44:13 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) selvittää asukaskyselyn ja -tapahtuman avulla, millainen sosiaali- ja terveyspalveluiden verkosto olisi juuri Nurmijärvelle sopiva.
Aluehallitus käynnisti uuden toimintakautensa ja teki keskeisiä nimityksiä18.6.2025 11:33:48 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) aluehallituksen uusi toimintakausi alkoi 17.6.2025. Ensimmäisessä kokouksessaan aluehallitus teki useita tärkeitä nimityksiä. Aluehallitus nimesi henkilöstö- ja konsernijaoston jäsenet ja valitsi nuorisovaltuuston edustajat lapset, nuoret ja työikäiset -lautakuntaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme