KUTSU: Miten saada Suomen ruokaketjusta toimivampi? Miten eri toimijat voivat pärjätä? - tilaisuus 19.11.
Miten hintashokit välittyvät kansainvälisiltä markkinoilta Suomeen ja millä edellytyksillä ruokaketjun eri toimijat voisivat pärjätä? Näitä aiheita käsittelemme Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin järjestämässä sidosryhmätilaisuudessa 19. marraskuuta. Tilaisuus on osa tutkimushanketta, jossa selvitetään suomalaisen ruokaketjun arvonmuodostusta sekä markkinahäiriöiden vaikutusta.
Aika: tiistai 19.11. klo 08.30–11.30
Paikka: Botta Events juhlasali, Museokatu 10, Helsinki
Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/ep/ruokaketjusyksy24
Tarjolla on kevyt aamiainen. Huomaathan, että etäosallistuminen tilaisuuteen ei ole mahdollista. Ilmoittauduthan mukaan viimeistään 12.11.!
Ohjelma:
Aamukahvi ja verkostoitumista
9.00 Tervetuloa, tilaisuuden tavoite ja ohjelma, tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg, PTT
9.05 Kuinka voimakkaasti ja nopeasti hintashokit välittyvät kansainvälisiltä markkinoilta Suomen ruokaketjuun, erikoistutkija Hanna Karikallio, Luke
9.25 Miten edistää ruokaketjun toimivuutta ja tulonjakoa: millaisissa markkinaolosuhteissa ja millä edellytyksillä ruokaketjun eri toimijat voivat pärjätä.
Yleisiä havaintoja: Sari Forsman-Hugg, PTT
Maitoketju: maatalousekonomisti Kyösti Arovuori, Reinu econ
Lihaketju: erikoistutkija Csaba Jansik, Luke
Viljaketju: maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola, PTT
10.00 Kommenttipuheenvuorot
Vanhempi ekonomisti Lasse Pöyry, Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Maatalousyrittäjä Juha Savela, Savelan Tila Oy
Hankintapäällikkö Minna Oravuo, Raisio Oyj
Päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho, SOK
Elintarvikemarkkinavaltuutettu Jarno Sukanen, Elintarvikemarkkinavaltuutetun toimisto
10.45 Keskustelua ja kysymyksiä
11.25 Miten hanke jatkuu tästä eteenpäin?
11.30 Tilaisuus päättyy
Taustaa tutkimuksesta
Ruuan hinta ja rahan jakautuminen ruokaketjun toimijoiden kesken on kestoaihe julkisessa keskustelussa. Keväällä 2023 alkoi PTT:n, Luken ja REINU econin tutkimushanke, joka tarjoaa tuoretta tutkimustietoa ruokaketjun kokonaisvaltaisesta arvonmuodostuksesta ja markkinahäiriöiden vaikutuksista.
Hanke päättyy loppuvuodesta 2025, ja tuloksia julkaistaan säännöllisesti hankkeen aikana. Päärahoittajana on Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera, lisäksi rahoittajina toimivat Elintarviketeollisuusliitto ETL, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Päivittäistavarakauppa PTY ry.
Tutkimuksesta tarkempaa tietoa täällä: https://www.ptt.fi/hankkeet/ruokaketjun-toimivuus-ja-arvonmuodostus-ruokaketju/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari Forsman-HuggtutkimusjohtajaPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:0400 639 450sari.forsman-hugg@ptt.fiTietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Blogi: Ruokamenojen osuus kokonaiskulutuksesta säilynyt yllättävänkin vakaana26.6.2025 11:50:15 EEST | Tiedote
Ruuan suhteellinen osuus kotitalouksien kulutusmenoista on pysynyt 2000-luvun mittaan yllättävänkin vakaana, kirjoittaa PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg tänään julkaistussa blogissaan. Osuus pysyi viime vuonna lähes edellisen vuoden tasolla ja oli noin 12,7 prosenttia. Ruuan hinnan nousua on kompensoitu kulutusta muuttamalla ja sopeuttamalla.
Pikakommentti: Sahausliike jatkuu asuntomarkkinoilla – kauppamäärät yhä alamaissa26.6.2025 09:02:20 EEST | Tiedote
Hintojen sahausliike jatkuu edelleen Suomen asuntomarkkinoilla, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita tilastotietoja. Tilanne on pysynyt samankaltaisena jo yli vuoden päivät.
Pikakommentti: Käänne tulossa työmarkkinoilla25.6.2025 08:54:31 EEST | Tiedote
Suomen työmarkkinoiden tilanne näyttää olevan kääntymässä parempaan, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk aamun uusia tilastotietoja. Myönteisiä merkkejä oli näkyvissä jo viime kuussa, ja sama kehitys on jatkunut.
Viennin kasvattaminen ja yhteistyön lisääminen vahvistaisi kaikkia kotimaisia ruoan arvoketjuja9.6.2025 09:53:44 EEST | Tiedote
Ruoantuotannon arvoketjut ovat muutoksessa, ja ratkaisuja niiden haasteisiin on haettava toimialakohtaisesti, suosittelevat Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin selvitykset. Yhteistyön lisääminen tuottajien kesken ja ruokaviennin kasvattaminen kuitenkin hyödyttäisivät kaikkia ketjuja.
KUTSU: PTT-ennusteen julkistus Kuopiossa 25.9. - Millaiset ovat maatalouden ja elintarviketeollisuuden lähivuosien näkymät?6.6.2025 09:41:13 EEST | Kutsu
Miltä vaikuttavat Suomen maa- ja elintarviketalouden lähivuosien näkymät - lähteekö ruokavienti vetämään, miten kehittyvät maatalousyrittäjien markkinatuotot, elintarviketeollisuus ja ruuan hinta? Entä miten ennusteen arviot peilautuvat Pohjois-Savoon?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme