Tulevaisuuden terveydenhuollon ammattilainen taitaa robolukutaidon
Robottilukutaito on tulevaisuuden taito. Tällä hetkellä terveydenhuollon palvelurobotteja käytetään muun muassa opastustehtävissä, etähoidossa, kuntoutuksen apuna ja logistisissa tehtävissä. Terveydenhuollossa sovelletut robotit eivät vaadi vain digilukutaitoa, vaan erityistä robolukutaitoa, jossa robotin kanssa työskentelevä osaa paitsi toimia digitaalisessa ympäristössä, myös lukea laitetta.

Robotit ovat ympäristössään liikkuvia ja ohjelmoituja laitteita, joihin kehitetään yhä lisää älykkäitä ominaisuuksia.
Robolukutaito työelämän taitona nostettiin esiin PROSHADE-hankkeessa ensimmäisen kerran vuonna 2023. Juuri julkaistu tutkimus terveydenhuollon ammattilaisten robolukutaidosta pyrkii juurruttamaan käsitteen nyt myös työelämän käyttöön. Samalla se sukeltaa terveydenhuollon työn erityisyyteen palvelurobottien käyttöympäristönä.
Koulutus on ehdoton edellytys robolukutaitoiselle henkilökunnalle. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että terveydenhuollon esihenkilötaso on kartuttanut huomattavasti enemmän kokemuksia roboteista kuin muut työntekijäryhmät.
– Robotteihin tutustuminen olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää robolukutaidon kehittymiselle. Jos robolukutaitoa ei mahdollisteta käytännön toimilla ja niihin varatuilla resursseilla, ei voida odottaa robolukutaitoista henkilökuntaa, Tampereen yliopiston tutkijatohtori Tuuli Turja sanoo.
Robolukutaito terveydenhuollossa tarkoittaa digitaitojen lisäksi myös eettistä professio-osaamista sekä mahdollisuutta näiden taitojen soveltamiseen, kun käytetään tekoälyllä varustettuja robottisia laitteita osana työtä.
Tampereen yliopiston, Vaasan yliopiston ja Stavangerin yliopiston yhteisessä tutkimusartikkelissa käsitellään robolukutaidon monitahoisuutta etenkin ihmisläheisessä terveydenhoitotyössä.
Julkaisu on tuotettu osana PROSHADE-tutkimuskonsortiota, joka tuottaa tietoa muun muassa tiedonlukutaidon roolista terveydenhuollon vuorovaikutustilanteissa ja päätöksenteossa. Konsortiossa tiedonlukutaito käsitetään sosiaalisena käytäntönä ja kysymyksenä siitä, millä keinoin tieto muodostuu. Tutkimus kohdistuu myös tiedonlukutaidon ja digilukutaidon erityisiin haasteisiin sekä hyviin käytäntöihin terveydenhuollon kohtaamisissa.
Monitieteellinen PROSHADE-tutkimuskonsortio on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston Literacy-ohjelmaa, jota rahoittaa Suomen Akatemia.
Tutkimusartikkeli:
Turja, T., Kork, AA., Ilomäki, S. et al. Care robot literacy: integrating AI ethics and technological literacy in contemporary healthcare AI Ethics (2024).
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Tuuli Turja
tuuli.turja@tuni.fi
050 318 7765
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Taipumus todellisuuspakoisuuteen ennustaa addiktioiden kehittymistä9.5.2025 09:01:00 EEST | Tiedote
Yksilön kokema todellisuuspakoisuus on yhteydessä päihteiden käyttöön sekä liialliseen rahapelaamiseen, digipelaamiseen ja internetin käyttöön, selviää YTM, KTM Hannu Jouhkin tuoreesta sosiaalipsykologian alan väitöskirjasta.
Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote
Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.
Väitös: Lapsettomuushoidoilla alkaneisiin raskauksiin liittyy enemmän komplikaatioita, mutta riskejä voidaan pienentää hoitoa räätälöimällä6.5.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Eeva-Maria Pohjonen selvitti väitöstutkimuksessaan lapsettomuushoitoihin liittyviä raskauskomplikaatioita. Lapsettomuushoidot ovat yleistyneet ja niiden turvallisuutta voidaan lisätä räätälöimällä hoitoja yksilöllisesti.
Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote
Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.
Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote
Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme