Familjevård för äldre startar i Österbotten - informationstillfällen i november
I Österbotten utvecklas familjevården för äldre för att de ska kunna erbjudas stöd och omsorg hemma. Familjevården ger mening i både den vårdbehövandes och vårdarens liv.

Familjevård för äldre erbjuds i nästan alla välfärdsområden i Finland och startas nu i Österbotten. Till en början prövas familjevården som avlösning för närståendevårdare.
– Familjevårdaren åker hem till vårdtagaren för att ta hand om denne under en överenskommen tidsperiod. Tidigare har avlastningen ordnats t.ex. på intervallvårdsenheter, men nu vill vi erbjuda möjligheten att få vård i hemmet även under närståendevårdarens ledighet, säger Stina Nyman, servicehandledare.
Familjevårdaren utför inga sjukvårds- eller medicinska uppgifter, utan koncentrerar sig på att hjälpa till med hygien, påklädning och matlagning, beroende på situationen. Familjevårdaren fungerar liksom en närståendevårdare när närståendevårdaren är ledig.
– Arbetsuppgifterna beror på den vårdbehövandes tillstånd och vardag, säger Nyman.
Familjevårdaren är en hjälte i vardagen
Det krävs ingen vårdutbildning eller arbetserfarenhet inom vården. Vem som helst som är myndig kan anmäla intresse för uppgiften. Familjevårdare betalas ett arvode.
– Det är bra att vara intresserad av äldre och deras angelägenheter. Såväl pensionärer som studerande kan fungera som familjevårdare inom ramen för sina egna möjligheter och resurser, säger servicehandledare Nina Koskela.
Familjevårdens styrkor är varaktiga relationer, kontinuitet och hemmet som livsmiljö enligt Familjevårdsförbundets webbplats. Familjevårdaren är därför en slags vardagshjälte.
– En närståendevårdare kan ta ledigt med lägre tröskel, eftersom hen kan lita på att den närstående blir väl omhändertagen i sitt eget hem och inte behöver använda tid för att förflytta sig, säger Koskela.
Förberedande utbildning för att kunna arbeta med äldre
Välfärdsområdet anordnar en förberedande utbildning för blivande familjevårdare för att förbereda dem för arbetet som familjevårdare.
– Det blir åtta utbildningsträffar på vardagskvällar. Vi planerar att ordna träffar varannan vecka och under veckorna däremellan har vi hemuppgifter som en del av utbildningen, berättar Koskela.
Det första utbildningstillfället ordnas i början av 2025 och de nya familjevårdarna kan börja arbeta på våren. Målet är att hitta familjevårdare och vårdbehövande som bor nära varandra.
– Vi försöker även ta vårdarens och den vårdbehövandes intresseområden i beaktande. Familjevårdaren kan även påverka hur många timmar hen vill arbeta och hur sjuka vårdbehövande hen vill vårda, förklarar Nyman.
Mer information om familjevården på informationstillfällen
Mer information om familjevården ges på informationstillfällen som hålls i november.
– Vi hoppas att alla som är ens lite intresserade av familjevård deltar i våra informationstillfällen. Genom att delta i informationstillfälle binder man sig inte till något, utan man får sedan i lugn och ro fundera över om man kan tänka sig att bli familjevårdare, uppmuntrar Koskela.
Två informationstillfällen ordnas på distans medan tre är fysiska närvaromöten. De informationstillfällen som ordnas på plats kräver ingen förhandsanmälan. Alla tillställningar hålls kl. 16.30-17.30.
-
12.11 Vasa centralsjukhus, Byggnad Y3, auditoriet Örnen, Sandviksgatan 2-4, 65100 Vasa
-
18.11 Malmska sjukhuset, Otto-salen, Kållbyvägen 7, 68600 Jakobstad
-
20.11. Närpes servicecenter (Gula Paviljongen) - G-ingången, Kyrkvägen 6, 64200 Närpes
Alla informationstillfällen är tvåspråkiga. Dessutom ordnas ett svenskspråkigt och ett finskspråkigt distanstillfälle via Teams. Dessa distanstillfällen kräver en förhandsanmälan dit en länk skickas per e-post till dem som anmält sig.
-
25.11 distanstillfälle på finska via Teams
-
26.11 distanstillfälle på svenska via Teams
Anmäl dig till distanstillfället med hjälp formuläret.
Om du inte kan delta i något av informationstillfällen men är intresserad av familjevård kan du skicka e-post till nina.koskela@ovph.fi eller stina.nyman@ovph.fi. Uppge inte dina personuppgifter i meddelandet.
Familjevård för äldre utvecklas som en del av det EU-finansierade Prima Botnia-projektet inom Österbottens välfärdsområde.
Kontakter
Kommunikationsenheten - Viestintäyksikkö
Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Ann-Sofi LarssonSakkunnig
Tel:050 407 0360ann-sofi.larsson@ovph.fiMonika BjörkqvistChef för hem- och boendeservice
Tel:050 599 4671monika.bjorkqvist@ovph.fiBilder

Följ Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Erfarenhetsexpert inom missbruks- och beroendevården – ny service testas i Österbotten6.5.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ett pilotprojekt har startat i Österbottens välfärdsområde, i vilket en erfarenhetsexpert arbetar som en del av teamet för rusmedels- och beroendevård. På det psykosociala centret i norra området testas en kamratstödsmottagning, där en erfarenhetsexpert finns tillgänglig en dag i veckan. Syftet är att stöda vården av personer med missbruksproblem och hjälpa deras närstående att förstå deras situation genom en annans erfarenhet.
Kokemusasiantuntija osaksi päihderiippuvuuden hoitoa – uusi palvelumalli kokeilussa Pohjanmaalla6.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaan hyvinvointialueella on alkanut kokeilu, jossa kokemusasiantuntija työskentelee osana riippuvuushoitotiimiä. Pohjoisen alueen psykososiaalisessa keskuksessa pilotoidaan vertaisvastaanottoa, jossa kokemusasiantuntija on tavattavissa yhtenä päivänä viikossa. Tarkoituksena on tukea päihderiippuvaisten hoitoa ja tarjota läheisille apua tilanteen ymmärtämiseen toisen kokemuksen kautta.
I höst kan du få vård även på andra social- och hälsocentraler5.5.2025 11:42:17 EEST | Pressmeddelande
Invånarna i Österbotten kan senast från den 1 september 2025 få sin kortvariga vård på vilken skötar- eller läkarmottagning som helst i välfärdsområdet. I och med ändringen kan invånarna få sin vård snabbare i situationer när väntetiden till den egna välfärdsstationen eller den egna social- och hälsocentralen är lång. Ändringen påverkar inte behandlingen av långtidssjukdomar eller mödra- och barnrådgivningstjänster där kontinuiteten i vården är viktig. I fråga om dessa tjänster kommer invånarna i fortsättningen att kunna byta verksamhetsställe med sex månaders mellanrum.
Syksyllä voit saada hoitoa myös muissa sosiaali- ja terveyskeskuksissa5.5.2025 11:42:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaan asukkailla on viimeistään 1.9.2025 alkaen mahdollisuus saada lyhytaikainen hoito miltä tahansa hyvinvointialueen hoitajan tai lääkärin vastaanotolta. Tämä nopeuttaa hoitoon pääsyä, jos jono omalla hyvinvointiasemalla tai sosiaali- ja terveyskeskuksessa on pitkä. Muutos ei koske pitkäaikaissairauksien hoitoa eikä äitiys- ja lastenneuvolaa, joissa jatkuva hoitosuhde on tärkeä. Näissä palveluissa toimipistettä voi jatkossa vaihtaa kuuden kuukauden välein.
Hyrorna för boendeservicen harmoniseras – hyran för en del klienter höjs30.4.2025 14:00:00 EEST | Pressmeddelande
På måndagen den 5 maj tar välfärdsområdesstyrelsen vid sitt sammanträde ställning till ett förslag om en ändring av hyrorna och hyresprinciperna för boendeenheterna. Avsikten är att förenhetliga hyrorna och hyresavtalen i välfärdsområdet. För närvarande fastställs klienternas hyror på olika sätt, vilket har lett till att det finns stora variationer i hyrorna mellan de olika boendeenheterna. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum