Helsinki on valmistellut kolmen pikaratikkahankkeen allianssiohjelman
Suunnitteilla olevien Länsiratikoiden, Viikin-Malmin pikaraitiotien ja Länsisataman pikaraitiotien rakentajat ja suunnittelijat on kilpailutettu. Kolme hanketta on niputettu yhdeksi ohjelmaksi. Tämä tuo merkittäviä synergiahyötyjä, jolla tavoitellaan esimerkiksi rakentamisajan lyhentämistä. Kilpailutuksen voittaneita ryhmittymiä esitetään valittavaksi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle 31. lokakuuta ja Kaupunkiliikenne Oy:n hallitukselle marraskuun aikana.

Tavoitteena pienentää rakentamisen haittoja
Raitioteiden ohjelman tavoitteet liittyvät pelkän raitiotierakentamisen lisäksi myös laajemmin kaupunkikehitykseen. Pikaraitioteiden varsille saadaan luotua uusia koteja tuhansille helsinkiläisille korkeatasoiseen kaupunkiympäristöön. Raitioteiden ohella hankkeet tuovat mukanaan myös laadukasta kävely- ja pyöräliikenneympäristöä.
Ohjelman tavoittelemilla synergiahyödyillä on vaikutusta katu- ja ratatöiden tuotannonohjausmenetelmiin, joka kasvattaa tuottavuutta. Kaupunkilaisille tämä näyttäytyy siinä, että toteutusajat pyritään saamaan lyhyemmäksi ja rakennustöistä syntyvät haitat pienemmiksi.
Helsingin kaupunki ja Kaupunkiliikenne Oy ovat infra-alan merkittävimpiä tilaajia. Ohjelman yhtenä tavoitteena onkin halu toimia koko alan edelläkävijöinä muun muassa vastuullisuudessa ja päästövähennyksissä.
Investointien enimmäisarvo on 1 200 miljoonaa euroa, josta käytettävä osuus tarkentuu kun päätetään, mitä kaikkea urakkaan sisällytetään ja kun tavoitekustannukset tarkentuvat. Raitiotieinvestointien alustavasti arvioitu osuus on noin 600 miljoonaa euroa, katuinvestointien noin 400 miljoonaa euroa ja vesihuollon investoinnit noin 150 miljoonaa euroa. Alustavasti hankinnassa on myös huomioitu yliopiston metroaseman pohjoisen sisäänkäynnin remontin toteuttaminen.
Ensimmäisenä vuorossa Läntisen Helsingin yhdistävä pikaraitiotie
Länsiratikat-hanke sisältää Vihdintien pikaraitiotien, läntisen kantakaupungin uudet raitiotiet Fredrikinkadulla ja Topeliuksenkadulla sekä näihin liittyviä katuinvestointeja. Kaupunginvaltuusto päätti hankkeen toteutuksesta vuonna 2021. Allianssit ryhtyvät laatimaan hankkeen toteutuksen edellyttämiä tarkempia rakentamissuunnitelmia. Tavoitteena on rakentamisvaiheen käynnistäminen vuonna 2026.
Viikin-Malmin pikaraitiotie ja Länsisataman pikaraitiotie ovat yleissuunnitteluvaiheessa. Jos valtuusto päättää käynnistää nämä hankkeet, allianssi ryhtyy laatimaan niistä hankesuunnitelmia, joiden perusteella raitioteiden toteuttamisesta voidaan päättää myöhemmin. Toteutus ajoittuisi vuosien 2027-2031 välille.
Kilpailutuksessa arvioitiin ehdokkaiden osaamista ja sitoutumista
Allianssimallissa hankkeen osapuolet kantavat yhdessä vastuun suunnittelusta ja rakentamisesta. Mallia on hyödynnetty viime vuosien aikana Raide-Jokerin ja Kalasatamasta Pasilaan -raitiotiehankkeen toteutuksessa. Ne ovat pysyneet niille asetetussa aikataulussa ja tavoitekustannuksissa.
Kesäkuussa käynnistyneeseen allianssikilpailutukseen osallistui neljä ehdokasta. Tarjouskilpailu koostui kahdesta vaiheesta, joissa arvioitiin tarjoajien osaamista, johtamiskyvykkyyttä ja yritysten johdon sitoutumista ohjelman toteutukseen. Arviointimenetelminä käytettiin haastatteluita, case-tehtäviä ja kehitystyöpajoja.
Kilpailutuksen voitti kaksi ryhmittymää, toisen muodostavat Destia Oy, Destia Rail Oy, Proxion Plan Oy sekä WSP Finland Oy ja toisen YIT Infra Oy, NRC Group Finland Oy, Sitowise Oy sekä Sweco Finland Oy.
Muokattu 25.10.2024 klo 14:02: Tarkennettu, että kyseessä on yliopiston metroaseman pohjoinen sisäänkäynnin remontti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anton Silvo
Projektinjohtaja
Kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki
09 31037489, anton.silvo@hel.fi
Juha Paahtio
Projektinjohtaja
Kaupunkiliikenne Oy
Puh. 040 751 9943
juha.paahtio@kaupunkiliikenne.fi
Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.4.202524.4.2025 17:45:17 EEST | Tiedote
Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.4.2025 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 8.5.2025.
Omgivningen kring Esplanaden är stängd för trafik under valborgsmässoafton24.4.2025 15:30:53 EEST | Pressmeddelande
Motorfordonstrafiken är förbjuden på Esplanaderna och deras sidogator kl. 15–20 då Havis Amanda får sin mössa. Gatuparkeringen är begränsad på Ludvigsgatan, Fabriksgatan, Skepparegatan och Eirastranden.
Esplanadin ympäristö suljettu liikenteeltä vappuaattona24.4.2025 15:30:53 EEST | Tiedote
Moottoriajoneuvoliikenne on kielletty Esplanadeilla ja niiden sivukaduilla klo 15–20 Havis Amandan lakituksen takia. Kadunvarsipysäköintiä on rajoitettu Ludviginkadulla, Tehtaankadulla, Laivurinkadulla ja Eiranrannassa.
Esplanadi area closed to traffic on May Day Eve24.4.2025 15:30:53 EEST | Press release
Motorised traffic on Esplanadi streets and their side streets will be prohibited from 15.00 to 20.00 due to the Havis Amanda capping ceremony. Street-side parking is restricted along Ludviginkatu, Tehtaankatu, Laivurinkatu and Eiranranta.
Taimenten kutupaikkaa vahingoittanut pato puretaan Pitäjänmäellä23.4.2025 17:24:23 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki purkaa Strömbergin puistossa työmaa-aikaisen padon, joka on aiheuttanut tuhoa erittäin uhanalaisen taimenen kutupaikalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme