Startup-yhteisön analyysi: Suomen on koulutettava lisää tutkijoita, jotta suunnitellut panostukset t&k-toimintaan eivät valu hukkaa
Suomella on kunnianhimoiset tavoitteet kasvattaa tutkimus- ja kehitys (t&k) -investointeja seuraavien vuosien aikana. Suomen startup-yhteisö pitää tärkeänä, että osaamistasosta ja koulutetun työvoiman saatavuudesta pidetään huolta, jotta investoinnit tulevat parhaiten hyödynnettäviksi.

Suomi pyrkii kasvattamaan tutkimus- ja kehitys (t&k) -investointeja vuoteen 2030 mennessä siten, että ne olisivat neljä prosenttia bruttokansantuotteesta. Tavoitteella pyritään nostamaan työn tuottavuutta ja lisäämään talouskasvua. Julkisten t&k-panosten kasvattamisen ehtona on, että jokaista valtion investoimaa lisäeuroa kohden yksityinen sektori investoi kaksi euroa, jolloin yritysten on kasvatettava vuosittaisia t&k-menoja arviolta 560 miljoonalla eurolla vuodesta 2024 aina vuoteen 2030 asti.
“Yleinen palkkatason nousu luo kasvupaineita t&k-henkilöstömenoihin. On pidettävä huoli siitä, että rahalliset panokset menevät t&k-työn volyymin kasvuun eivätkä pelkästään palkkojen nousuun, jolloin Suomi ei saavuta paljon toivottua työn tuottavuuden kasvua”, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo.
Suomen startup-yhteisön julkaisemassa analyysissä arvioidaan, kuinka paljon t&k-tehtäviin tarvitaan lisää henkilöstöä ja erikseen tohtoreita ja lisensiaatteja, jotta Suomen t&k-menojen kasvu saadaan kanavoitua tutkimustoiminnan määrän nousuksi. Tarkastelussa on erityisesti tutkijoiden määrän kehitys yksityisellä sektorilla. Startup-yhteisö painottaa, että Suomen tulee kiinnittää huomiota kuluvan vuosikymmenen aikana erityisesti siihen, että t&k-toimintaa varten on Suomessa tarjolla riittävästi tutkimustyöhön kykenevää työvoimaa.
Startup-yhteisön arvioiden mukaan t&k-tavoitteiden saavuttaminen tarkoittaa vuosien 2022 ja 2030 välillä jopa 59 000 lisää t&k-työvoimaa henkilöstömääränä laskettuna ja melkein 37 000 henkilötyövuosina laskettuna.
“Suomeen muodostuu valtava määrä uusia t&k-työpaikkoja, joihin on myös löydyttävä riittävästi työvoimaa. Etenkin tutkijakoulutuksen saaneiden työllisten määrään on ladattu suuret odotukset. Rahallisten investointien lisäksi tutkimus- ja innovaationeuvosto (TIN) on asettanut tavoitteen, jonka mukaan peräti 30 prosentilla TKI-työvoimasta on tohtorin tutkinto”, Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad sanoo.
Suomessa t&k-toiminta on kehittynyt myönteisesti etenkin pienemmissä kasvavissa uusissa yrityksissä, joista osa on startup-yrityksiä. Suomen t&k-toiminnan kasvattamisessa tulisikin kiinnittää erityistä huomiota siihen, että nykyiset t&k-toimintaan raskaasti investoivat pienet ja keskisuuret yritykset kasvaisivat Suomessa nopeasti isoiksi yrityksiksi, jolloin niiden painoarvo kansantaloudessa lisääntyy. Startup-yritysten toimintaedellytyksiin on siksi myös kiinnitettävä huomiota.
Osaamistason kasvattaminen ja osaavan t&k-työvoiman saatavuuden varmistaminen toteutuu korkeasti koulutettujen määrän lisäämisellä, teknisten alojen painoarvoa lisäämällä koulutuksessa, erityisasiantuntijoiden maahanmuuttoa lisäämällä ja kansainvälisten tutkinto- opiskelijoiden Suomeen jäämisen todennäköisyyttä kasvattamalla.
“Kaikki toimialat eivät tule tarvitsemaan yhtä paljon lisää tutkijoita. Siksi t&k- koulutuspanostuksissa on syytä keskittyä toimialoihin, joilla tulee olemaan eniten tarvetta huippuosaajille. Esimerkiksi kvanttiteknologia, tekoäly ja vetytalous”, Suomen startup-yhteisön viestintäpäällikkö Jonna Waddington sanoo.
Startup-yhteisö nostaa analyysissaan politiikkasuosituksia, joilla t&k-toiminnan kasvutavoitteet saadaan Suomessa toteutettua:
-
Korkeakoulutettujen aivovuoto tyrehdytettävä ja paluumuuttoa lisättävä.
-
Korkeakoulutukseen ja osaajiin tulee investoida.
-
Tutkimus- ja kehitysinnovaatioiden kaupallistamisprosessit yhtenäistetään valtakunnallisesti eri korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten välillä.
-
Ansiotuloverotuksen osalta rajattuja verokannustimia t&k-työtä tekeville tutkijoille.
-
Korkeasti koulutetun työvoiman houkutteleminen t&k-tehtäviin.
-
Mahdollisuus käteispalautukseen tappiolliselle yritykselle, joka vastaisi suuruudeltaan verohyötyä, jonka yritys saisi toteuttaessaan t&k-hankkeita voitollisena.
Yhteyshenkilöt
Riikka PakarinenToimitusjohtaja / CEOSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405800833riikka@startupyhteiso.comYoussef ZadPääekonomisti / Chief EconomistSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405933316youssef@startupyhteiso.comJonna WaddingtonViestintäpäällikkö / Communications Manager
Puh:+3580504409329jonna@startupyhteiso.comTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö
Amir Hassan ja Mari Rautanen vahvistamaan Suomen startup-yhteisöä2.4.2025 10:33:54 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö vahvistui huhtikuun alusta kokeneilla osaajilla, kun KTM Amir Hassan ja KTM Mari Rautanen aloittivat yhteisössä. Keskeisinä tehtävinä Hassanilla on olla mukana yhteisön tilasto-ja tutkimustyössä. Rautanen tulee vahvistamaan yhteisön viestintää sekä yhteisön koulutuksellisia tapahtumia.
Kasvuriihi tunnistaa startupien ja kasvuyritysten kriittisen roolin. Startupyhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen “Tämä on luo erinomaisen pohjan suomalaisen yrityskentän uudistumiselle ja kasvulle”28.2.2025 14:23:58 EET | Tiedote
Suomen startup-yhteisö suhtautuu myönteisesti Kasvuriihi-hankkeen raportin suosituksiin.
Suomen Startup-yhteisö tyrmää EK.n esityksen massiivisista veroalennuksista6.2.2025 13:41:32 EET | Tiedote
Startup-yhteisö kritisoi kovasti EK:n veroesityksiä. Erityisesti yhteisöveron lasku 20 prosentista 15 prosenttiin on käsittämätön.
Suomen startup-yhteisö ja Nordea ovat solmineet kumppanuussopimuksen – Nordea yhä vahvemmin mukaan tukemaan suomalaista startup-kenttää6.2.2025 07:07:09 EET | Tiedote
Suomen startup-yhteisö ja Nordea ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä suomalaisen startup-ekosysteemin ja rahoitusalan välillä sekä edistää yrittäjyyttä ja innovaatioita.
Barometrin mukaan vuosi 2024 oli aiempaa parempi startupeille – odotukset tulevasta ovat varovaisen myönteisiä27.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen startup-yhteisön jäsenyritykset arvioivat oman yrityksen taloudellisen tilanteen parantuneen vuoden 2024 aikana. Rekrytointivauhti ei ole kasvanut ja odotukset ympäröivän taloustilanteen kehityksestä ovat varovaisen myönteiset. Startup-yritysten yleistä sentimenttiä kuvaavan startup indeksin pisteluku on noussut vuoden 2023 pohjalukemista, vaikka se on kaukana 2022 huipputasosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme