Pohjois-Savon alueelliset kehitysnäkymät ja työvoimabarometri syksyllä 2024: Taloudessa ja työllisyydessä on tulossa käänne parempaan
Alueellisten kehitysnäkymien mukaan Pohjois-Savon elinkeinoelämän näkymät antavat aihetta varovaiseen optimismiin, vaikka edessä on edelleen monia haasteita. Työvoimabarometrin mukaan työttömien määrä vähenee ja avoimien työpaikkojen määrä kääntyy maltilliseen kasvuun. Työllisyyden myönteinen käänne seuraa pienellä viiveellä talouden käännettä.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen tutkija Jaakko Honkalammen mukaan heikosta suhdannetilanteesta huolimatta elinkeinoelämän näkymät antavat aihetta varovaiseen optimismiin.
- Arvioitaessa tilanteen kehittymistä vuoden päähän, ovat näkymät selvästi positiivisemmat kuin puolen vuoden sisään ulottuvat näkymät sekä Pohjois-Savossa että valtakunnallisesti. Elinkeinoelämän, yritystoiminnan ja työttömyyden kannalta tilanteen arvioidaan olevan ensi keväänä vielä ennallaan, mutta vuoden päästä jo parempi. Ongelmat työvoiman saatavuudessa korostuvat työvoiman kysynnän kasvaessa, Honkalampi arvioi maakunnan tulevaisuuden näkymiä.
Talouden haasteista huolimatta suhdanteiden odotetaan taittuvan ensi vuonna
Vuotta 2024 on leimannut taantuma ja uutiset konkursseista ja lomautuksista. Avoimet työpaikat ovat vähentyneet ja työttömät työnhakijat lisääntyneet. Yritykset näkevät liiketoiminnan kehittämisen haittaavina tekijöinä yleisen suhdannetilanteen, työvoiman saatavuuden ja kustannustason kehityksen. Haastava yleinen taloustilanne, korkeat korot ja voimakas inflaatio ovat vaikuttaneet yritysten investointihalukkuuteen. Rahoitusta on saatavilla julkisista lähteistä ja pankeilta, mutta varsinkin pk-yritysten kannalta ongelmallisia ovat sääntely ja vaatimuksiin nähden riittämättömät vakuudet.
Talouden odotetaan kuitenkin kasvavan ja työttömyyden kasvun pysähtyvän ensi vuonna. Myös Pohjois-Savossa yritysten odotukset suhdannenäkymistä, työllisyyden ja liikevaihdon kehityksestä seuraavan vuoden aikana ovat kääntyneet positiivisemmiksi. Yritysten kasvuhalukkuudesta kertoo, että Kuopion alueen kauppakamarin investointiselvityksen mukaan Pohjois-Savossa on investointisuunnitelmia yhteensä 13,1 miljardin euron edestä vuosien 2024–2035 aikana.
Teknologiateollisuuden pitkät tilauskannat ovat pitäneet tuotantoa yllä. Yritysten tilauskertymät vaihtelevat suuresti, ja vaikka osalla yrityksistä on näkynyt hetkellistä toipumista, tilaukset ovat monilla edelleen alhaisella tasolla. Rakentamisen matalasuhdanne jatkuu edelleen. Työllisyyttä tukevat julkiset korjaus- ja infrahankkeet. Asuntorakentaminen alkaa elpyä aikaisintaan vuonna 2025 korkojen laskun, investointien ja asuntokaupan elpymisen myötä. Rakennusalan tilanne vaikuttaa heikentävästi myös kuljetusalalle. Korkojen lasku ei näytä ainakaan vielä realisoituneen piristyneenä kysyntänä. Pitkäjänteinen korkojen lasku lisäisi investointeja ja nostaisi kysyntää myös em. toimialoilla.
Uusiutuvan energian ja vihreän siirtymän investointipotentiaali on valtava
Myönteistä näkymää luovat uusiutuvan energian ja vihreän siirtymän investoinnit, joita ovat tuuli- ja aurinkovoimalahankkeet, biokaasulaitokset. Lisäksi suunnitteilla on pienempiä vihreän siirtymän hankkeita, kuten synteettisen metaanin ja vedyn tuotantoa, energiavarastointia, kiertotalousalueita sekä energiatehokkuuden parantamishankkeita. Vastuullisuuden merkitys tulee kasvamaan yritystoiminnassa ja vastuullisuusosaamiselle tulee olemaan kysyntää.
Matkailun alalle on investoitu paljon erityisesti Tahkon alueelle. Pohjois-Savon matkailussa on paljon kasvu potentiaalia. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä majoitusliikkeissä on kuitenkin hieman vähentynyt edellisestä vuodesta. Maataloudessa energiainvestointien lisäksi maitotalouteen liittyvät maatalouden laajennus- tai kehittämisinvestoinnit ovat merkittävästi lisääntyneet tänä vuonna. Lisäksi ympäristön tilaa ja kestävää tuotantotapaa edistäviä investointeja on myös haettu ahkerasti.
Työttömien määrä vähenee ja avoimien työpaikkojen määrä kääntyy maltilliseen kasvuun
Syksyn työvoimabarometrin mukaan Pohjois-Savon työvoiman kysyntä on viimeisen parin vuoden ajan vähentynyt. Tämä tarkoittaa, että työvoimapulaa on vähemmän ja monessa ammattiryhmässä työvoimasta on ylitarjontaa. Usealla alalla osaavan työvoiman saatavuus on kuitenkin edelleen ongelma ja työllisten ikärakenne edellyttää eri aloille korvausrekrytointeja eläköitymisten vuoksi. Työvoimabarometrissa ennakoidaan, että työttömien määrä vähenee hieman ensi vuonna ja avoimien työpaikkojen määrä kääntyy maltilliseen kasvuun.
-Pohjois-Savon osaamistarpeissa korostui yleisten työelämätaitojen ja aloihin liittyvän ammattiosaamisen lisäksi digiosaaminen, ryhmä- ja vuorovaikutustaidot, asiakaspalvelu ja kielitaito sekä tekoälyosaaminen. Toimialakohtaisissa työpajoissa nousi esiin, että jos arviot olisi tehty pidemmälle ajalle kuin vuoden päähän, olisi työvoimasta enemmän pulaa, Honkalampi arvioi.
Pohjois-Savossa työvoimapulaa ennakoidaan ensi vuonna olevan etenkin sote-alalla. Osaajia tarvitaan myös muun muassa terveysteknologiaan ja lääketeollisuuteen/geeniterapiaan. ICT-osaajapula nousee edelleen esiin yhtenä keskeisenä yritysten kasvua hidastava tekijänä, vaikka kysyntä onkin laskenut muutaman vuoden takaisesta. Teollisuudessa sekä rakennusalalla on ollut osaajapulaa jo pidemmän aikaa. Nyt työvoiman saatavuus on parempi, mutta ongelmat korostuvat työvoiman kysynnän kasvaessa. Maatalouden puolella työvoimasta on pulaa sesonkiaikana.
Syksyn työvoimabarometrissa arvioitiin yleisten Pohjois-Savon alueen työvoima ja -osaamistarpeiden lisäksi luonnonvarat, elintarviketuotanto ja ympäristö toimialan, rakennettu ympäristö toimialan, sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan sekä teknologiateollisuus- ja palvelut toimialan työvoima- ja osaamistarpeita. Tilaisuuksissa oli yhteensä yli 100 osallistujaa.
Lue lisää aiheesta
Alueelliset kehitysnäkymät 2/2024 on ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys alueiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2024-katsaus on luettavissa kokonaisuudessaan valtioneuvoston verkkosivuilla: Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2024.
Pohjois-Savon osuus on luettavissa sivulta 120 eteenpäin.
Työvoimabarometri tarjoaa kattavaa lyhyen aikavälin tietoa työvoima- ja osaamistarpeista. Tietoa voivat hyödyntää kansalaiset, työnantajat, oppilaitokset ja päättäjät. Työvoimabarometri -verkkosivu
Syksyn työvoimabarometrissa arvioitiin yleisten Pohjois-Savon alueen työvoima ja -osaamistarpeiden lisäksi luonnonvarat, elintarviketuotanto ja ympäristö toimialan, rakennettu ympäristö toimialan, sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan sekä teknologiateollisuus- ja palvelut toimialan työvoima- ja osaamistarpeita. Työvoimabarometrin aluetilaisuuksissa oli yhteensä yli 100 osallistujaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jaakko HonkalampiTutkijaPohjois-Savon ELY-keskus
Puh:0295 026 237jaakko.honkalampi@ely-keskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Kesän peltovalvonnat alkavat pian Pohjois-Savossa30.6.2025 09:45:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa maatilojen peltotukien valvonnat käynnistyvät heinäkuun alussa. Peltovalvontaa tullaan tekemään noin 2 %:lle tiloista, joka tarkoittaa noin 70 tilaa. Vaikeasti torjuttavat ja tehokkaasti leviävät rikkakasvit ovat ikäviä kavereita viljelykasvustoissa. Vipu-mobiili on viljelijän tärkeä työkalu maataloustukien hallinnassa.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t
Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai
Pohjois-Savossa toukokuussa 13 154 työtöntä työnhakijaa25.6.2025 08:08:31 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa oli toukokuun lopussa 13 154 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 085 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (18,8 %). Näistä lomautettuja oli 1 027, mikä on 7 lomautettua vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (-0,7 %).
Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote
Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme