Taloyhtiön toiminnantarkastajan palkkio yleensä 100 – 200 euroa
Suurin osa taloyhtiöistä maksaa toiminnantarkastajalleen 100 – 200 euron palkkion, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Toiminnantarkastajista hiukan yli puolet saa tehtävästä palkkion, ja loput toimivat talkooperiaatteella.
Toiminnantarkastajista lähes kolmasosa valitaan taloyhtiön ulkopuolelta, Itä- ja Pohjois-Suomessa jopa puolet. Valinnoista joudutaan vain harvoin äänestämään, eli tehtävään on usein vain yksi ehdokas.
Tilintarkastus voidaan lähtökohtaisesti korvata toiminnantarkastuksella taloyhtiöissä, joissa on alle 30 huoneistoa. Taloyhtiö voi valita myös molemmat eli tilintarkastajan sekä toiminnantarkastajan.
Kiinteistöliitto selvitti jäsentaloyhtiöiltään elokuussa tilin- ja toiminnantarkastukseen liittyviä käytäntöjä. Kyselyyn vastasi noin 2200 hallituksen jäsentä, isännöitsijää ja tilin- tai toiminnantarkastajaa. Yli puolet vastaajista kertoi, että heidän taloyhtiössään on valittu tilintarkastaja. Hiukan alle kolmasosa kertoi, että taloyhtiössä on valittu pelkkä toiminnantarkastaja. Molemmat oli valittu useammassa kuin joka kymmenennessä taloyhtiössä. Alle 30 huoneiston taloyhtiöissä on mahdollista jättää tarkastustoiminta kokonaan tekemättä, mutta näin oli menetellyt vain kolme prosenttia vastanneista.
”Tarkastustoiminnasta luopumista ei voi suositella, koska tarkastustoiminta luo aina taustatukea ja turvaa niin osakkaille kuin hallinnossa mukanakin oleville”, sanoo Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.
Suurin osa pitää tarkastustoimintaa tarpeellisena
Tilintarkastusta piti hyödyllisenä lähes 60 prosenttia kyselyn vastaajista. Toiminnantarkastusta piti hyödyllisenä 74 prosenttia vastaajista.
”Toiminnantarkastus on ensisijaisesti tarkoitettu palvelemaan taloyhtiön osakkaiden tiedontarpeita sekä lisäämään luottamusta ja avoimuutta taloyhtiön hallintoon ja toimintaan. Tästä syystä se saatetaan kokea osakkaiden kannalta vielä hyödyllisempänä kuin tilintarkastus”, Juho Järvinen arvioi.
Toiminnantarkastajat kokivat saaneensa taloyhtiön asioista pääsääntöisesti hyvin tai melko hyvin tietoa.
”Toiminnantarkastajia mietityttää kyselyn perusteella oma osaaminen liittyen kirjanpitoon ja tilinpäätökseen. Heidän ei kuitenkaan tarvitse osata näitä asioita valmiiksi, vaan neuvontaa ja koulutusta on saatavilla meiltä Kiinteistöliitosta”, Järvinen muistuttaa.
Kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä runsas kolmasosa maksaa tilintarkastajalleen 500 – 800 euron suuruisen palkkion. Hiukan alle kolmasosa vastaajista maksaa tilintarkastajalleen 800 – 1200 euroa.
Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille on tarjolla maksuton toiminnantarkastuksen perusteet -verkkokurssi.
Yhteyshenkilöt
Juho Järvinentalous- ja veroasiantuntija
Puh:09 1667 6761juho.jarvinen@kiinteistoliitto.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Taloyhtiöille velvollisuus dokumentoida leikkipaikan turvallisuus22.4.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Uusi kulutuspalvelujen turvallisuutta koskeva laki tuo taloyhtiöille velvollisuuden dokumentoida pihan leikkipaikan turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Kevään aikana voimaan tuleva laki velvoittaa taloyhtiöt dokumentoimaan esimerkiksi vaarojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen liittyviä seikkoja sekä havaittuja turvallisuuspuutteita ja tapahtuneita onnettomuuksia.
Piha kuntoon ja naapurit tutuiksi taloyhtiön kevättalkoissa15.4.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun lumet ja jäät ovat sulaneet, on taloyhtiössä aika järjestää kevättalkoot. Vaikka moni taloyhtiö on ulkoistanut piha-alueiden hoitamiseen liittyvät tehtävät huoltoyhtiölle, ovat talkoot edelleen tärkeä tapa tutustua naapureihin.
Timo Nieminen jatkaa Kiinteistöliiton puheenjohtajana12.4.2025 10:51:57 EEST | Tiedote
Kiinteistöliiton puheenjohtajana jatkaa DI Timo Nieminen Kauniaisista. Lappeenrannassa 12.4.2025 kokoontunut Kiinteistöliiton liittokokous valitsi Niemisen yksimielisesti jatkoon.
Taloyhtiöiden korjauksiin vauhtia puoliväliriihen päätöksillä10.4.2025 11:13:58 EEST | Tiedote
Vaikea talouskehitys heikentää kotitalouksien ja taloyhtiöiden tilannetta, mikä leikkaa mahdollisuuksia ryhtyä välttämättömiin korjaushankkeisiin ja puhtaan siirtymän kannalta tärkeisiin perusparannushankkeisiin. Asumismenot ovat nousseet 2020-luvun alkuvuosina noin viidenneksellä. Työttömyyden tuntuva nousu ja monet kansainvälisen talouden heilahtelut ovat lisänneet epävarmuutta, mikä on myrkkyä myös taloyhtiöiden korjauksille. Korjaaminen onkin vähentynyt vuosina 2023 ja 2024, ja kuluvan vuoden kehitys on vielä epävarma.
Näin syntyy oikeaoppinen päätös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiössä25.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Sähköautojen latauspisteet ovat yleistyneet taloyhtiöissä, mutta niiden hankkiminen ja ylläpito herättää edelleen paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tärkeintä on lähteä liikkeelle selvittämällä taloyhtiön tämänhetkisen sähköjärjestelmän kunto ja kapasiteetti sekä se, ovatko autopaikat yhtiön hallinnassa vai osakkeilla hallittavia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme