Sujuvaa yhteydensaantia perusterveydenhuoltoon parannetaan omatiimimallilla ja digiasioinnilla
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) henkilöstön veto- ja pitovoiman parantuminen nousee esiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksessä. Parannusta puolestaan tarvitaan palvelujen saatavuuteen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvioinnin (29.10.2024) mukaan hyvinvointialueet ovat pääosin onnistuneet turvaamaan lakisääteisten palveluiden saatavuuden huolimatta toimintaa ja taloutta tasapainottavista muutosohjelmista. THL:n arvioinnin mukaan hyvinvointialueet tarvitsevat kuitenkin taloutensa tasapainottamiseen enemmän aikaa.
Tavoitteena sujuva yhteydensaanti
Keusote on yksi harvoista hyvinvointialueista, jonka väestö kasvaa selvästi vuoteen 2040 asti. Ikääntyneen väestön osuus on Keusoten alueella edelleen pieni, mutta kasvuvauhti on maan suurin. Väestön terveys ja hyvinvointi on Keusoten alueella keskimääräistä paremmalla tasolla, mutta väestöryhmien välillä on suuria eroja.
Keusoten rahoituksen riittävyyttä haastaa mm. epävarmuus HUS-yhtymän pysymisessä asetetussa rahoituskehyksessä. THL esittääkin arvioinnissaan, että yhdessä HUSin kanssa tulisi löytää ratkaisu painopisteen siirtymisestä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon.
– Sujuvaa yhteydensaantia perusterveydenhuollon palveluihin edistetään omatiimimallilla, jossa jokaiselle asukkaalle nimetään omalääkäri ja omahoitaja, tarvittaessa muitakin ammattilaisia. Lisäksi kehitetään digiasiointia siten, että jatkossa asiakkaalla on vain yksi kanava, josta löytyy kaikki digipalvelut. Lisäksi tehdään tiivistä yhteistyötä HUSin kanssa työnjaon ja integraation kehittämisessä, Keusoten hyvinvointialuejohtaja Raija Kontio kertoo.
Palkkaharmonisaatio parantanut henkilöstön veto- ja pitovoimaa
THL:n arvioinnin mukaan henkilöstöpula on edelleen vaikea monella hyvinvointialueella, mutta Keusote on onnistunut palkkaharmonisaatiolla lisäämään henkilöstön pito- ja vetovoimaa. Keusotessa tehtiin palkkaharmonisaatio kesällä 2023. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tehtäväkohtaiset palkat sovitettiin kärkipalkkoihin, eli valtaosalla työntekijöistä palkka nousi.
Vaikka henkilöstön saatavuuden eteen on tarve edelleen tehdä töitä, on palkkaharmonisaatio vaikuttanut myönteisesti pito- ja vetovoimaan. Keusoten palkat ovat muihin hyvinvointialueisiin verrattuna kärkipäässä: palkkajohtaja Keusote on tällä hetkellä erityisesti kotihoidon henkilöstön sekä ohjaajien ja lääkäreiden kohdalla.
Toinen veto- ja pitovoimaa edistävä tekijä on THL:nkin esiin nostama työelämän laatu: Keusote on onnistunut nostamaan työelämän laatua hyvinvointialueen ensimmäisenä toimintavuotena. Toisaalta talouden tasapainottaminen edellyttää erityistä panostamista henkilöstön hyvinvointiin, jotta myönteinen kehitys työelämän laadussa jatkuu.
– Tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta panostamme henkilöstön hyvinvointiin lukuisilla eri keinoilla, jotka on kuvattu Keusoten henkilöstöohjelmassa. Esimerkkeinä palkitsemisen kehittäminen, työkykyjohtamiseen panostaminen ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksien lisääminen, kertoo Keusoten henkilöstöjohtaja Monica Hostio.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Raija KontioHyvinvointialuejohtajaKeski-Uudenmaan hyvinvointialue
Puh:040 768 2627raija.kontio@keusote.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keusote sujuvoittaa puhelinasiointia – omatiimien numeroissa muutoksia28.3.2025 11:54:48 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue jatkaa omatiimimallin ja omatiimien puhelinasioinnin parantamista. Jokaiselle Keusoten alueen asukkaalle on nimetty omatiimi, joka vastaa hänen hoidostaan. Jatkossa omatiimin numerossa voi asioida myös kiireellisissä asioissa Omakeusote-digiasioinnin rinnalla.
Aluehallitus käsitteli viime vuoden tilinpäätöksen: alijäämä 66,5 miljoonaa euroa26.3.2025 14:20:39 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) vuoden 2024 tilinpäätös osoittaa 66,5 miljoonan euron alijäämää. Tämä merkitsee alijäämän kasvua edellisvuodesta, sillä vuoden 2023 ja 2024 yhteenlaskettu alijäämä on nyt 133,1 miljoonaa euroa.
Sote-palvelut taskussasi – OmaKeusote-sovellus on täällä!25.3.2025 09:03:29 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) OmaKeusote-mobiilisovellus on julkaistu. Sovellus tuo sote-palvelut käden ulottuville, jolla voi hoitaa esimerkiksi terveyshuoliin liittyviä asioita tai keskustella sosiaalipalvelujen ammattilaisen kanssa, vaikka suoraan omalta sohvalta käsin. Sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista.
Asukaskysely 2024: Omalla käytöksellä ja esimerkillä voi vaikuttaa nuorten päihteiden käyttöön ennaltaehkäisevästi24.3.2025 13:25:51 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on selvittänyt alueen asukkailta, millaisia toiveita ja ajatuksia heillä on päihdehaittojen vähentämisen keinoista.
Keusoten tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma viitoittaa tietä kohti talouden tasapainoa21.3.2025 14:38:07 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusoten) tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman valmistelu vuosille 2025–2027 on käynnistynyt. Ohjelma tarvitaan, jotta valtiohallinnon vaatimus talouden tasapainosta ja syntyneiden alijäämien kattamisesta toteutuu vuoden 2027 loppuun mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme