Miten varmistamme sujuvan liikenteen talvikeleillä?
Talvihoidon ensisijaisena tavoitteena on varmistaa turvallinen ja sujuva liikenne kaikilla teillä. Teiden hoito perustuu hoitoluokkiin, jotka määrittävät, kuinka nopeasti ja millä tasolla teitä hoidetaan talvella. Talvihoidolla turvataan teiden liikennöinti kaikilla teillä ja pääteillä pyritään ennakoitavaan ja häiriöttömään liikenteeseen, mutta kesäkelien kaltaista tilannetta ei tavoitella. Viime vuosina talvikelit ovat muuttuneet yhä haastavammiksi. Nopeat säämuutokset ovat yleistyneet, mikä tekee hoitotoimien ennakoinnista entistä vaikeampaa.

Talvihoitoluokat määrittävät, missä ajassa ja miten teitä hoidetaan. Tämä luokittelu perustuu teiden merkittävyyteen ja liikennemääriin, ja se auttaa varmistamaan, että vilkkaimmin liikennöidyt reitit saadaan nopeimmin kuntoon. Jokaisella tiellä ei voida tehdä hoitotoimia yhtä aikaa, vaan työt tehdään ennalta suunnitellussa järjestyksessä. Talvihoidon taso on erilainen eri hoitoluokan teillä, mutta saman hoitoluokan tiet hoidetaan koko maassa samantasoisesti.
Korkeamman hoitoluokan teillä, kuten pääteillä, hoitotoimenpiteet toteutetaan nopeammin ja tiheämmin, kun taas vähäliikenteisemmillä alempien hoitoluokkien teillä toimenpiteet kestävät pidempään ja hoidolla tavoitellaan erilaista laatutasoa. Pääteillä tavoitteena on paljas tienpinta, kun taas alemmissa hoitoluokissa tie on pääosin lumipintainen.
Talvisin kelit voivat muuttua nopeastikin, jolloin hoitourakoitsijan on mahdoton vastata laatuvaatimusten mukaisesta teiden hoidosta. Erityisesti pitkään jatkuneen runsaan lumisateen aikana on tilanteita, jolloin aura-auton reittien loppupuolella olevien teiden auraus saattaa viivästyä. Teiden talvihoitotoimenpiteiden ajoitusta ei voi valita ennakkoon ja kunnossapitotoimet vaativat aina oman aikansa. Nopeissa sään vaihteluissa saattaa pääteilläkin olla toisinaan huono keli. Vaikka kunnossapitoajoneuvo olisi jatkuvasti liikenteessä, teiden kunto voi muuttua hyvinkin nopeasti hoitotoimenpiteiden jälkeen uudelleen.
Moni asia vaikuttaa talvihoidon lopputulokseen
Teiden talvihoidossa on monta muuttuvaa tekijää, jotka vaikuttavat lopputulokseen. Nopeat sään vaihtelut ja nollan molemmin puolin sahaavat kelit ovat yleistyneet. Sään ollessa nollan tuntumassa, ei ole varmuutta, missä olomuodossa sade tulee. Esimerkiksi, kun lumisade muuttuu vesisateeksi, vesi voi jäätyä tien pinnalle, mikä lisää liukkauden riskiä. Tällaisissa olosuhteissa hoitotoimenpiteet saattavat viivästyä, ja tienkäyttäjät voivat kokea viivästyksiä matkanteossa. Tilanteissa, joissa pakkaskelillä sataa alijäähtynyttä vettä, ei tienhoidon valikoimasta löydy hyviä keinoja liukkauden estämiseen. Suurimmat ongelmat keskittyvät yleensä vähäliikenteisemmille teille, joiden liukkaudentorjunta hoidetaan hiekoittamalla. Pääteillä, joilla liukkaudentorjunta hoidetaan suolaamalla, ongelmia on lähinnä yksittäisillä tiejaksoilla. Ongelmakeleillä tienhoitotoimenpiteitä tehdään vuorokauden ympäri.
Urakoitsijat hyödyntävät kattavia sääennustuspalveluja, joiden avulla he voivat ennakoida sääolosuhteita ja ajoittaa hoitotoimenpiteitä mahdollisimman tehokkaasti. Sääennustusten muuttuessa aina ei kuitenkaan onnistuta ajoittamaan ennakoivia hoitotoimia optimaalisesti koko urakka-alueella. Jos sade alkaa aamuyön tunteina, kaikkia teitä ei ehditä hoitaa kuntoon ennen aamun työmatkoja ja koulukuljetuksia. Ensin hoidetaan vilkkaat päätiet ja vasta sen jälkeen muut tiet.
Tienkäyttäjillä on tärkeä rooli turvallisuuden varmistamisessa talvikeleillä. On suositeltavaa varata enemmän aikaa matkoihin ja sopeuttaa ajonopeus vallitseviin keliolosuhteisiin. Liikenteessä on tärkeää säilyttää myös riittävät turvavälit. Vaikka hoitourakoitsijat tekevät parhaansa, myös tienkäyttäjien oma vastuullinen käyttäytyminen voi merkittävästi parantaa liikenneturvallisuutta talvella.
Fintraffic Mobiili -sovelluksessa reaaliaikainen tieto maanteiltä
Ilmaisesta Fintraffic Mobiili -sovelluksesta löydät reaaliaikaiset tiedot Suomen maanteiltä. Fintraffic Mobiili hyödyntää reaaliaikaista dataa suoraan Fintrafficin liikennekeskuksista, joten saat aina ajantasaisen tiedon liikennetilanteesta. Sijaintiin perustuvat push-ilmoitukset kertovat käyttäjälle välittömästi, kun lähialueen tieliikenteessä sattuu jotain poikkeavaa.
Sovelluksesta löytyvät kaikki Suomen kelikamerat, ajokeli- ja säätiedot, tiesäävaroitukset, tietyöt, ruuhkapaikat sekä paljon muuta hyödyllistä. Autoilijat voivat myös vinkata toisilleen erilaisista havainnoista liikenteessä. Käyttäjien havainnot näkyvät kartalla 30 minuutin ajan. Fintraffic Mobiili on ladattavissa ilmaiseksi iOS- ja Android-sovelluskaupoista.
Lisätietoja: Varsinais-Suomen ELY-keskus, maanteiden hoidon projektipäälliköt, yhteydenotot Liikenteen asiakaspalvelun kautta, p. 0295 020 600
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus
I mars följde arbetslösheten i Egentliga Finland trenden och minskade en aning24.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
I mars minskade arbetslösheten något i Egentliga Finland, men antalet arbetslösa arbetssökande var fortfarande högt. Arbetslöshetsgraden ökade jämfört med året innan, även om antalet permitterade minskade. Arbetsmarknadssituationen var utmanande, och antalet nya lediga jobb minskade avsevärt. Arbetslöshetsgraden var dock lägre än rikets genomsnitt.
Varsinais-Suomen työttömyys tippui trendinomaisesti hieman maaliskuussa24.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maaliskuussa Varsinais-Suomen työttömyys laski hieman, mutta työttömiä työnhakijoita oli edelleen runsaasti. Työttömyysaste nousi vuoden takaiseen verrattuna, vaikka lomautettujen määrä väheni. Työmarkkinoiden tilanne oli haastava, ja uusien työpaikkojen määrä väheni merkittävästi. Työttömyysaste oli kuitenkin alhaisempi kuin koko maan keskiarvo.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan vuoden 2025 putkisiltatyöt alkavat22.4.2025 11:00:32 EEST | Tiedote
Vuosina 2024 ja 2025 uusitaan yhteensä 14 putkisiltaa eri puolella Varsinais-Suomea ja Satakuntaa. Syksyn 2024 aikana kohteena on jo ollut yksitoista putkisiltaa, urakan loput kolme kohdetta toteutetaan kevään 2025 aikana. Osassa kohteista siltojen uusimistyön ajaksi liikenteelle rakennetaan kiertotie siltapaikalle. Joissain kohteissa liikenne joudutaan katkaisemaan siltapaikalla työn ajaksi ja ohjaamaan kiertoreiteille.
Vähä-Säkylän risteyssillan uusiminen alkaa Säkylässä – liikenne kiertoreitille töiden ajaksi16.4.2025 13:12:02 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Vähä-Säkylän risteyssillan uusimistyöt Säkylässä maantiellä 12691 (Rantatie). Työt alkavat valmistevilla töillä tällä viikolla (vko 16) ja sillan purkutöiden valmistelut käynnistyvät ensi viikolla (vko 17). Siltatöiden ajaksi joudutaan liikenne ohjaamaan kiertoreitille. Liikenne sillalla katkaistaan tiistaina 22.4.2025 klo 11. Uusi silta on tarkoitus ottaa liikennekäyttöön marraskuun 2025 loppuun mennessä. Urakka valmistuu kesäkuun 2026 loppuun mennessä.
Maanpäänkulman tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Pöytyä15.4.2025 13:42:29 EEST | Tiedote
ABO Energy Suomi Oy suunnittelee tuulivoiman tuotantoalueen rankentamista Pöytyän kunnan alueelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme