Meillä kaikilla on vastuu kielellisten oikeuksien toteutumisesta hyvinvointialueellamme
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (Varhassa) on oma kieliohjelmansa. Varhan hallitus hyväksyi hyvinvointialueen ensimmäisen kieliohjelman 27. elokuuta tänä vuonna.

Kieliohjelma on laadittu tukemaan sekä johtoa että henkilöstöä asiakkaiden, potilaiden ja asiakkaiden kielellisten oikeuksien toteutumisessa.
Kieliohjelma perustuu lainsäädäntöön ja hyvinvointialan hallintosääntöön ja kaksikielisyys on keskeisessä asemassa Varhan strategiassa ja palvelulupauksissa, mikä on otettu huomioon kieliohjelman kehittämisessä noin vuoden ajan.
– Kielellä on suuri vaikutus potilas- ja asiakasturvallisuuteen ja se vaikuttaa siihen, miten asiakkaat kokevat hoidon ja palvelujen laadun. Se vaikuttaa myös siihen, miten asiakas osallistuu omaan hoitoonsa tai palveluunsa ja miten sitoutunut hän on hoito- tai palveluprosessiin, sanoo koordinaattori Bettina Aaltonen, joka on ollut Varhan kieliohjelman luomisen eturintamassa.
Käytännössä kaksikielisenä hyvinvointialueena Varhan on tarjottava asiakaspolkuja sekä suomeksi että ruotsiksi, tuotettava asiakas- ja muuta materiaalia molemmilla kielillä ja mieluiten myös mainostettava kaikki henkilökunnan rekrytoinnit sekä suomeksi että ruotsiksi, jotta henkilökuntaa palkataan molemmista kieliryhmistä.
– Jotta Varha voi tarjota palveluja asiakkailleen sekä suomen että ruotsin kielellä, tarvitsemme molempia kieliä sujuvasti puhuvaa henkilökuntaa. Jos työntekijät eivät puhu ruotsia, on tärkeää, että Varha tarjoaa mahdollisuuksia niille, jotka ovat kiinnostuneita parantamaan ruotsin kielen taitojaan. Kieliohjelman avulla luodaan edellytykset sille, että Varhassa on riittävästi henkilökuntaa, joka osaa tarjota palveluja ruotsiksi, sanoo Karin Simola, Varhan kaksikielisten palvelujen johtaja.
Kieliohjelmaan sisältyy toimintasuunnitelma, joka auttaa jokaista Varhan yksikköä laatimaan oman toimintaohjelmansa, jossa määritellään yksikön kielelliset tavoitteet ja miten ne saavutetaan. Indikaattoreiden avulla seurataan, että työ johtaa toivottuihin tuloksiin.
Johdon ja henkilöstön lisäksi Varhan sekä entisten että uusien kielilähettiläiden ja yhteyshenkilöiden verkosto on keskeinen toimija kieliohjelman toteuttamisessa. Varhasta on askel askeleelta tulossa aidosti kaksikielinen hyvinvointialue.
Määrittelemme kaksikielisyytemme seuraavien seikkojen avulla:
- Kohtelemme asiakasta ja tarjoamme hoitoa ja palveluita asiakkaan valitsemalla kielellä, suomeksi tai ruotsiksi.
- Takaamme hoidon ja palvelut sekä suomeksi että ruotsiksi.
- Tunnustamme henkilöstömme kielitaidon tärkeäksi osaamiseksi.
- Julkaisemme tietoa rinnakkain suomeksi ja ruotsiksi.
- Käytämme ruotsin kieltä organisaation kaikilla tasoilla, jotta ruotsin kieli on elävä ja näkyvästi esillä.
- Otamme kaksikielisyyden huomioon kaikessa päätöksenteossa.
On myös tärkeää, että asiakkaat tuntevat kielelliset oikeutensa ja tietävät, miten he voivat antaa palautetta Varhan palveluista.
Luentoilta ruotsiksi svenska veckanilla: Svenska i vården
Kaksikieliset palvelut ja viestintäyksikkö järjestävät luentoillan svenska veckanilla, jonka aiheena on ruotsinkielinen palvelu terveydenhuollossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Bettina AaltonenKoordinaattoriVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:040 619 5164bettina.aaltonen@varha.fiKarin SimolaKaksikielisten palveluiden johtajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:+358 40 733 5897karin.simola@varha.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Goda erfarenheter av att stöda hemvård med distanstjänster31.3.2025 11:23:29 EEST | Pressmeddelande
I Egentliga Finlands välfärdsområde har man fått goda erfarenheter av att stöda hemvården för äldre med distanstjänster. Tekniken ökar också tryggheten i boendet.
Hyviä kokemuksia kotihoidon tukemisesta etäpalveluilla31.3.2025 11:23:29 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on saatu hyviä kokemuksia ikääntyneiden kotihoidon tukemisesta etäyhteyksillä. Tekniikka parantaa myös asumisen turvallisuutta.
Milli 25 år – tillhandahåller tjänster som förnyas efter kundernas behov, på ett och samma ställe27.3.2025 14:31:41 EET | Pressmeddelande
Personer som injicerar droger och deras närstående som bor i Åbo och närbelägna kommuner kan få hjälp och stöd vid Hälsorådgivningen Milli i Åbo centrum. Syftet är att minska de negativa effekterna av narkotikamissbruk – både mänskligt lidande och samhällskostnader. Vid Milli följer man samhällsutvecklingen och anpassar tjänsterna efter nya behov som uppstår, genom ett nära samarbete med andra aktörer inom området.
Milli 25 vuotta – asiakkaiden tarpeiden mukaan uudistuvia palveluja yhdestä paikasta27.3.2025 14:31:41 EET | Tiedote
Pistämällä huumeita käyttävät sekä heidän läheisensä voivat Turun ja lähikuntien alueella saada tukea Turun keskustassa toimivasta Terveysneuvontapiste Millistä. Toiminnalla pyritään vähentämään huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja - niin inhimillistä kärsimystä kuin yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Millissä eletään yhteiskunnan muutoksissa mukana ja palveluja uudistetaan esiin nousevien tarpeiden mukaan laajassa yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa.
Oaktsamt eldande av ris och grenar är en vanlig orsak till markbränder26.3.2025 12:18:37 EET | Pressmeddelande
Eldning av skräp samt trädgårdens ris och grenar är en av de vanligaste orsakerna till markbränder – framför allt i mark som har torkats upp på våren kan elden spridas lätt. Räddningsverket påminner att man inte överhuvudtaget får förstöra avfall i hemmen genom eldning. Vid eldning av ris och grenar ska man vara noggrann samt följa myndigheternas bestämmelser.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme