Puolueeton hankesuunnittelu avainasemassa taloyhtiöiden lämmitysremonteissa
Jopa kolmasosa taloyhtiöiden lämmitystavan muutoksista tehdään kokonaan ilman hankesuunnittelua, ja vain noin puolet taloyhtiöistä käyttää erillistä energia- tai talotekniikka-alan asiantuntijaa hankesuunnitelman tekemiseen. Tiedot selviävät VTT:n tekemästä tutkimuksesta, jonka tilaajina olivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Kiinteistöliitto Uusimaa sekä joukko kiinteistö- ja energia-alan toimijoita.
Tutkimuksessa tarkasteltiin 36 taloyhtiön tekemiä uusiutuviin energianlähteisiin liittyviä korjaushankkeita, niiden teknistä toteutusta, taloudellisuutta sekä päätöksentekoprosessia. 11 kohteen toimivuutta ja taloudellista kannattavuutta tarkasteltiin tarkemmin saatavilla olleiden mittaustietojen perusteella. Useimmat korjaushankkeista liittyivät lämpöpumppuihin perustuvaan kiinteistökohtaiseen lämmöntuotantoon eli tilanteisiin, joissa taloyhtiö hankkii esimerkiksi maalämpöjärjestelmän.
”Useimpien lämpöpumppuratkaisujenhyötysuhde oli lähellä taloyhtiöille annettua ennakkoarviota. Tutkimuksessa tarkasteltujen lämpöpumppujen toteutunut hyötysuhde oli tyypillisesti vähintään 3, mikä tarkoittaa sitä, että kun taloyhtiö ostaa yhden yksikön sähköä, sillä saadaan kolme yksikköä lämpöä”, kertoo tutkimushankkeesta Kiinteistöliitossa vastannut energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.
Tutkimuksessa tarkastelluissa kohteissa investointien takaisinmaksuaika oli tyypillisesti 10-20 vuotta. Kohteiden takaisinmaksuaika-arviot vaihtelivat suuresti. Mittaukseen liittyvät puutteet vaikeuttivat korjaushankkeiden hyötysuhteiden ja taloudellisen kannattavuuden tarkastelua.
Puolueeton asiantuntija oleellinen osa onnistunutta maalämpöhanketta
Kiinteistöliiton Petri Pylsy pitää huolestuttavana sitä, että vain noin puolet tutkimuksen taloyhtiöistä kertoi käyttäneensä erillistä energia- tai talotekniikka-asiantuntijaa hankesuunnittelun tekemisessä. Lisäksi jopa joka kolmas kertoi, ettei hankesuunnittelu ollut tehty laisinkaan.
”Hankesuunnittelu on yksi keino hallita hankkeen riskejä. Huolellinen hankesuunnittelu mahdollistaa myös järjestelmän hankinnan tehokkaan kilpailuttamisen”, Petri Pylsy toteaa.
Pylsy pitää riskinä myös sitä, että lähes kolmasosassa tutkimuksessa tarkastelluista hankkeista kannattavuustarkastelut oli tehnyt järjestelmän myyjä.
”Kannattavuustarkastelut tulisi tehdä puolueettoman energia-asiantuntijan voimin. Jos tarkastelut tekee järjestelmän myyjä, riskinä on, että hankkeessa on pukki kaalimaan vartijana. Selvää on myös, että taloyhtiön edun vuoksi hankkeen valvojana pitää olla asiantuntija, joka ei edusta järjestelmän toimittajaa.”
Hankitun järjestelmän toimintaa seurattava aktiivisesti
Oleellinen osa lämpöpumppuhanketta on järjestelmän toiminnan aktiivinen seuranta. Tutkimukseen osallistuneista taloyhtiöistä vain noin puolet kertoi, että järjestelmän toimintaa seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Toisin sanoen noin puolet vastaajista kertoi, ettei järjestelmän toimivuudesta eli hankkeen tavoitteiden täyttymisestä ole tarkkaa mitattua tietoa.
”On huolestuttavaa, jos käsitys ison investoinnin toimivuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta perustuu mielikuviin eikä mitattuun ja analysoituun tietoon. Hankesuunnitteluvaiheessa pitää suunnitella myös toimivuuden varmistaminen sekä määritellä tarvittavat mittaus- ja seurantajärjestelmät. Mittauksista pitää olla saatavilla historiatiedot vähintään viimeiseltä kahdelta kalenterivuodelta”, Petri Pylsy sanoo.
Sähkön ja kaukolämmön hintatasot vaikuttavat investoinnin kannattavuuteen, jota voidaan myös tukea monipuolisella seurantajärjestelmällä varmistamalla lämpöpumppujärjestelmän mahdollisimman tehokas toiminta. Energian hintoihin taloyhtiö ei juuri voi vaikuttaa, mutta ylläpitoon ja seurantaan liittyvät asiat ovat omissa käsissä.
Uusiutuvat energialähteet asuntoyhtiöissä -hankkeen loppuraportti
Uusiutuva energialähteet asuntoyhtiöissä -hankke toteutettiin syyskuun 2023 ja syyskuun 2024 välisenä aikana. Hankkeen toteuttaja oli VTT ja rahoittajina ja kumppaneina toimivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, Kiinteistöliitto Uusimaa, Palveleva Kaukolämpö FinDHC, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli, Turku Energia, Tampereen Energia ja Alva. Kiinteistöliitto sai rahoitusta hankkeen toteuttamiseen myös Kiinteistösäätiö R.S. ja Kiinteistöalan Koulutussäätiöltä.
Yhteyshenkilöt
Petri Pylsyjohtava asiantuntija (energia ja ilmasto)
Puh:09 1667 6225petri.pylsy@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Uusi laki ei tuo merkittäviä muutoksia taloyhtiöiden leikkipaikoista huolehtimiseen27.6.2025 13:48:39 EEST | Tiedote
Uusi laki kulutuspalvelujen turvallisuudesta (185/2025) tuli voimaan toukokuussa 2025. Lain noudattamista valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, joka tulkitsee kyseisen lain soveltuvan myös taloyhtiöiden leikkipaikkoihin.
Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt26.6.2025 11:09:39 EEST | Tiedote
Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt, jotka ovat olleet selkeästi asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden etujen vastaisia. Isännöintialan maineen kannalta kartelli on ollut haitallinen, ja taloyhtiöiden luottamusta rapauttava.
Kiinteistövero eniten kasvanut kuluerä kerrostaloissa vuonna 202426.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Tilastokeskuksen 17.6. julkaiseman Asunto-osakeyhtiöiden talous -tilaston mukaan kiinteistövero nousi kerrostaloissa keskimäärin runsaat 12 prosenttia vuonna 2024. Kiinteistövero oli eniten kasvanut kuluerä kerrostalokannassa. Lisäksi epävarmuus tulevasta kehityksestä on kiinteistönomistajien parissa suurta.
Hoitovastikkeiden keskinousu kolme prosenttia vuonna 202518.6.2025 09:07:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuvauhti on ollut tänä vuonna kahta edellisvuotta maltillisempaa. Kymmenen suurimman kaupungin kerrostaloissa keskimääräinen hoitovastike on noussut noin 2,3 prosenttia. Viime vuonna lukema oli 4,3 prosenttia, ja vuonna 2023 runsaat kahdeksan prosenttia.
Ikääntyvien asuminen aiheena Kiinteistöliiton keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa 26.6.202517.6.2025 10:35:00 EEST | Tiedote
Ikääntyvässä Suomessa koti on yhä useammin paikka, jonne jää yksin, ja josta ei pääse pois. Muistisairaudet, liikkumisen vaikeudet, yksinäisyys ja turvattomuus koskettavat satojatuhansia ihmisiä. Taloyhtiöt ovat uuden ikäpolitiikan etulinjassa. Miten rakennamme koteja, joissa huomioidaan muistin haalistuminen, arjen esteet ja tarve kuulua joukkoon? Entä jos taloyhtiö ei olisikaan pelkkä rakennus, vaan turvapaikka?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme