Arkeologiska objekt av riksintresse har bekräftats
Museiverket har utarbetat en inventering av arkeologiska objekt av riksintresse, där de viktigaste arkeologiska objekten i Fastlandsfinland har fastställts. Statsrådet har 7.11.2024 godkänt den som en inventering som avses i de riksomfattande målen för områdesanvändning som grundar sig på markanvändnings- och bygglagen. Inventeringen träder i kraft 1.3.2025. Totalt 1 391 arkeologiska objekt har valts ut som objekt av riksintresse.

VARK-objekten har valts ut så att de ger en tidsmässigt och regionalt omfattande bild av vårt lands arkeologiska kulturarv per fornlämningstyp. Vid valet av objekt har objektets arkeologiska eller kulturhistoriska betydelse betonats, det vill säga hur väl objektet avspeglar sin egen tidsperiods fenomen, processer och händelser.
”De äldsta objekten dateras till slutet av istiden för över 10 000 år sedan, och de yngsta är från de första årtiondena av förra århundradet. Bland objekten finns bland annat boplatser av olika typer och åldrar, gravplatser, industriobjekt, platser där man utfört arbete, platser för religiöst liv samt färdvägar och försvarsanläggningar,” beskriver Museiverkets intendent Teija Tiitinen, som ledde inventeringen.
I bedömningen har det också utretts hur väl objektet har bevarats, vilket dess värde för forskningen är och om objektet är särskilt typiskt eller sällsynt på regional eller riksomfattande nivå. Dessutom har man bedömt objektets arkeologiska mångfald samt hurdan dess omgivning och landskap är.
”Objekten har valts ut så att de så heltäckande som möjligt representerar Finlands förflutna tidsmässigt, geografiskt och enligt olika livsområden”, berättar Tiitinen.
Projektet omfattade hela Finland med undantag av landskapet Åland. VARK-inventeringen genomfördes i samarbete med de regionala ansvarsmuseerna och Forststyrelsen. I styrgruppen deltog även Kommunförbundet, Helsingfors universitet, Arkeologiska sällskapet i Finland samt undervisnings- och kulturministeriet och miljöministeriet.
Det finns 1 391 arkeologiska objekt av riksintresse
Under inventeringen åren 2018–2023 utvärderades sammanlagt 4 785 arkeologiska objekt, som valdes ut på basis av tidigare värderingar bland vårt lands sammanlagt cirka 60 000 arkeologiska objekt. Av dem konstaterades 1 391 vara objekt av riksintresse. Objekten finns i 1 010 VARK-områden som bildats av ett eller flera arkeologiska objekt.
VARK-områdena är ganska små till sin yta: den genomsnittliga storleken är en aning större än en hektar. Den sammanlagda ytan för alla områden är endast 8 215 hektar. Av VARK-områdenas areal är 94 procent redan områden som fredats i lagen om fornminnen. Resten av områdena är små och ligger i omedelbar närhet av viktiga arkeologiska objekt, så det har ansetts vara betydelsefullt att trygga dem med tanke på bevarandet av objektens värden.
VARK-urvalet representerar 3,8 procent av alla fasta fornlämningar i det riksomfattande fornlämningsregistret och 2,3 procent av alla objekt i fornlämningsregistret, som förutom fasta fornlämningar även inkluderar bland annat möjliga fornlämningar och lösfyndsplatser.
Ett hörande om objektlistan ordnades 1.3–14.4.2023. Man fick ge sin åsikt i tjänsten utlatande.fi samt till Museiverkets registratorskontor. Avgränsningarna för elva VARK-områden ändrades på grundval av den respons som gavs vid hörandet. Fyra av dessa minskades, eftersom en del av området inte var i det skick som förutsätts av objekt av riksintresse. Ett objekt togs bort som helt förstört. Avgränsningarna för sju områden utökades, eftersom de av olika skäl var för begränsade.
Skyddet av objekt stöds genom planering av markanvändning
Inventeringen är en av statsrådet godkänd inventering i enlighet med de riksomfattande målen för områdesanvändning. Målen för områdesanvändningen utgör en del av markanvändnings- och bygglagens system för planering av områdesanvändningen.
VARK-inventeringen är avsedd att beaktas på olika plannivåer i enlighet med markanvändnings- och bygglagen. Planlösningarna bör trygga förverkligandet av de riksomfattande målen för områdesanvändningen. I VARK-områdena innebär detta att utöver de begränsningar i markanvändningen som redan fastställts i lagen om fornminnen, får de värden som fastställts för områdets arkeologiska objekt av riksintresse inte äventyras vid genomförandet av markanvändningsplanerna.
”Inventeringen av arkeologiska objekt gör både utvecklingen av områdena och planeringen av markanvändningen mer förutsägbar. Information om objekten hjälper till att undvika oönskade överraskningar som kan uppstå under planeringen och som också kan ha betydande ekonomiska konsekvenser”, säger Tiitinen.
VARK-inventeringen ger landskapsförbunden och kommunerna aktuell och omfattande utgångsinformation om objekten och deras värden för planeringen av områdesanvändningen. Myndigheterna ska i sin verksamhet beakta objekten i inventeringen i enlighet med de riksomfattande målen för områdesanvändningen.
Nuvarande markanvändning är tillåten i VARK-områdena
Många av de i synnerhet äldsta VARK-områdena ligger i områden som är mindre centrala för nuvarande mänsklig verksamhet, oftast i skogar.
Det arkeologiska objektets ställning bland VARK-objekten påverkar inte den rådande markanvändningen i området. Alla fornlämningar har fredats i lagen om fornminnen, och VARK-inventeringen medför inga nya direkta rättsverkningar. Till exempel kan jordbruket fortsätta som tidigare på ett VARK-objekt som ligger på ett åkerområde. Skogsvård och skogsbruk är också tillåtet, så länge fornlämningarna inte skadas eller täcks över i samband med åtgärderna.
För vård av fornlämningar delar Museiverket ut understöd, i vars utdelning VARK-statusen tas i beaktande.
”Om fornlämningen har valts som ett arkeologiskt objekt av riksintresse är det mer sannolikt att den får understöd för vård av fornlämningar”, påpekar Tiitinen.
VARK kompletterar serien av inventeringar
VARK-inventeringen kompletterar serien av inventeringar i enlighet med de riksomfattande målen för markanvändning som är inriktade på kulturmiljöer. Inventeringen av byggda kulturmiljöer (RKY-inventeringen från 2009) och inventeringen av nationellt värdefulla landskapsområden (VAMA 2021-inventeringen från 2021) får så vid sin sida en inventering som behandlar den äldsta mänskliga verksamheten i Finland på riksomfattande nivå.
Kulturmiljöinventeringarna stödjer varandra. De tidigare färdigställda inventeringarna behandlar nuvarande miljö som fortfarande existerar. VARK-inventeringen, som fokuserar på arkeologiska objekt, visar i vissa områden att rötterna hos flera av de nuvarande kulturmiljöerna sträcker sig mycket långt bak i tiden, i många fall till järnåldern eller till och med stenåldern.
Nyckelord
Kontakter
projektchef Teija Tiitinen, tfn. 0295 33 6293, teija.tiitinen@museovirasto.fi
intendent Teemu Mökkönen, tfn. 0295 33 6203, teemu.monkkonen@museovirasto.fi
Bilder



Länkar
- Presentation av projektet och bakgrundsmaterial för hörandet på Museiverkets webbplats
- Beskrivningar av VARK-områden per region
- Områdes- och objektspecifika uppgifter om VARK-områdena och på dem belägna arkeologiska objekt
- Fotografier av olika regioner för media
- Riksomfattande mål för områdesanvändningen, miljö.fi
Museiverket är en kulturarvsexpert, serviceproducent och utvecklare i sin bransch. Museiverket tar hand om bevarandet av mångsidigt kulturarv samt främjar dess öppna nyttjande och åtkomlighet. Museiverket är en myndighet under Undervisnings- och kulturministeriet.
Andra språk
Följ Museovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum