Pentti Kaiteran rahaston palkinto Oulun yliopiston professori Simo Saarakkalalle: Ansiokasta työtä tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimuksen parissa
Pentti Kaiteran rahaston tarkoitus on antaa tunnustusta Pohjois-Suomen taloudellista tai henkistä hyvinvointia edistäville toimijoille. Palkitun Saarakkalan tutkimusryhmän työ on keskittynyt muun muassa nivelrikkoon ja erilaisiin alaselkävaivoihin.
Professori Pentti Kaiteran rahasto on myöntänyt vuoden 2024 tunnustuspalkintonsa. Kaitera-palkinnon sai tänä vuonna Oulun yliopiston professori Simo Saarakkala. Vuoden 2024 Kaitera-palkinto jaettiin Oulun yliopistogaalassa 8.11.2024.
Pentti Kaiteran rahaston tarkoitus on antaa tunnustusta Pohjois-Suomen taloudellista tai henkistä hyvinvointia edistäville toimijoille. Tänä vuonna palkinto annetaan Oulun yliopiston tutkijalle tai työryhmälle.
Perusteluiden mukaan professori Simo Saarakkala on tehnyt ansiokasta työtä tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuvantamisen ja diagnostiikan sekä etenemisen ennustamisen saralla. Saarakkalan ja hänen DIOS (Diagnostics of Osteoarthritis) -tutkimusryhmänsä työ on keskittynyt viime aikoina nivelrikkoon ja erilaisiin alaselkävaivoihin.
“Simo Saarakkalan työssä yhdistyvät rautainen ammattitaito, korkeatasoinen tutkimustyö sekä useat luottamustoimet, jotka johtavat kokonaisvaltaiseen yhteisen hyvän kehittymiseen sekä työyhteisössä että Oulussa ja koko pohjoisella alueella. Rahaston hallitus kiittää professori Saarakkalaa hänen visiostaan, johtajuudestaan ja omistautumisestaan tutkimustyöhönsä”, rahaston hallituksen puheenjohtaja Katri Ervamaa sanoo.
Kansainvälisesti arvostettu tutkija
Saarakkala on kansainvälisesti arvostettu nivelrikon kuvantamisen ja diagnostiikan tutkija, joka sai vuonna 2014 arvostetun Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Starting Grant -rahoituksen ensimmäisenä tutkijana Oulun yliopistossa.
ERC-projektissaan Saarakkala kehitti kolmiulotteisen histologisen luokittelumenetelmän nivelrikon aiheuttamille kudosmuutoksille. Mikrotietokonetomografiaan perustuva menetelmä oli merkittävä parannus aikaisempiin histologisiin luokitusmenetelmiin verrattuna.
Tutkimustyönsä lisäksi Saarakkala työskentelee myös Infotech Oulu -monitieteisen tutkimuksen keskuksen tieteellisenä johtajana sekä lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikön johtajana.
“Olen erittäin otettu saamastani Kaitera-palkinnosta. Koen sen merkittävänä tunnustuksena tekemälleni työlle Oulun yliopistossa. Ja on erityisen suuri kunnia päästä aikaisempien nimekkäiden palkinnonsaajien joukkoon”, professori Simo Saarakkala sanoo.
Palkinto merkittävästä tutkimustyöstä
Professori Pentti Kaiteran rahasto myöntää Kaitera-palkintonsa kahden vuoden välein. Joka toinen kerta palkitsemisvuorossa on Oulun yliopiston tutkija tai tutkimusryhmä, jolloin palkinto annetaan merkittävästä tutkimustyöstä. Joka toisella palkitsemisvuorolla palkinto annetaan henkilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt työllään merkittävästi Pohjois-Suomen taloudellista tai henkistä hyvinvointia.
Aikaisempia palkittuja ovat esimerkiksi kapellimestari John Storgårds, ohjaaja, tanssija Pirjo Yli-Maunula, Domestication in Action -työryhmä, Polar Bear Pitching, sekä professori Matti Latva-aho. Pressikuvat:
https://www.dropbox.com/scl/fo/l627zuh372r762el5iuot/AC31q15NaNyZt1AfqDLqXak?rlkey=7h4wpad8aw 8dgwcfoon3y11n3&dl=0
Simo Saarakkalan kuvat: Janne-Pekka Manninen.
Lisätietoja: Katri Ervamaa (Pentti Kaiteran rahaston hallituksen puheenjohtaja) kervamaa@umich.edu
+17342764906 (huom. aikaero GMT+5)
Yhteyshenkilöt
Leena HirvonenViestinnän johtava asiantuntijaOulun yliopisto
Strateginen ja organisaatioviestintä, media- ja yhteiskuntasuhteet
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ketä teillä on kotona?4.12.2024 06:39:00 EET | Tiedote
Mikrobeja, hämähäkkejä ja monia muita – ihminen ei ole kotinsa ainut asukki, vaan elonkirjo kodeissamme on monilajinen. Miten yhteiselomme muiden lajien kanssa sujuu? Sitä tutkitaan Oulun yliopistossa.
Miehet, joilla on diagnosoimaton mielenterveyden häiriö, ovat vaarassa jäädä sivuun työmarkkinoilla2.12.2024 06:45:00 EET | Tiedote
Mielenterveyden häiriöiden oireet ja diagnoosit ovat yhteydessä työelämäennusteeseen. Oulun yliopiston tutkimuksessa erottuivat miehet, joilla on diagnosoimaton mielenterveyden häiriö.
Positiivinen antigeenitesti antaa luotettavaa tietoa vakavan ylähengitystieinfektion aiheuttajasta29.11.2024 06:50:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin ylähengitystieinfektioiden diagnostiikassa käytettyjä menetelmiä. Tutkimuksen mukaan positiivinen antigeenitesti antaa luotettavaa tietoa vakavan ylähengitystieinfektion aiheuttajasta, mutta negatiivisen tuloksen kohdalla kannattaa lisäksi turvautua herkempään PCR-testiin.
Verkkokauppa tukee lähiruoan paikallista pientuotantoa Meri-Lapissa28.11.2024 10:11:16 EET | Tiedote
Oulun yliopiston ja yhteistyökumppaneiden hankkeessa kokeillaan digitaalisia ratkaisuja tukemaan lähiruoan yhteiskuljetuksia harvaan asutulla alueella.
Kasviksia useammin syövät käyttävät enemmän terveyspalveluja28.11.2024 08:45:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimus paljastaa yhteyksiä elintapojen, elämäntilanteen ja terveyspalvelujen käytön välillä. Yllättäen enemmän terveyspalveluja käyttivät ne, jotka söivät useammin kasviksia. Terveyttä edistävien elintapojen yhteyttä terveyspalvelujen käyttöön on tutkittu vasta vähän, vaikka tiedosta voisi olla apua palvelujen suunnitteluun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme