Sosiaali- ja terveydenhuollon kanteluiden määrä kasvussa Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa
Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon on tullut vireille tammi-lokakuussa 2024 yhteensä 491 sosiaali- ja terveydenhuollon kantelua. Kanteluita on tehty lokakuun loppuun mennessä enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Kanteluiden määrä Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon on lisääntynyt viime vuosina.
Tänä vuonna vireille tulleista kanteluista 300 on terveydenhuollon kanteluita ja 191 sosiaalihuollon kanteluita. Etenkin terveydenhuollon kanteluiden määrä on noussut. Vuonna 2023 terveydenhuollonkanteluita tehtiin yhteensä 246 ja toissa vuonna niitä kirjattiin 235.
"Terveydenhuollon kanteluista suuri osa koskee hoidon tai palvelun laatua ja sisältöä sekä hoitoon pääsyä hoitotakuusäännösten perusteella tai yleensäkin hoidon saatavuutta”, kertoo terveydenhuoltoyksikön päällikkö Pasi Hirvikoski Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.
Lain mukaan kiireetön erikoissairaanhoito täytyy aloittaa viimeistään kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu. Tällä hetkellä voimassa olevan lainsäädännön mukaan perusterveydenhuollossa kiireettömään hoitoon on päästävä viimeistään 14 vuorokaudessa ja suun terveydenhuoltoon kolmessa kuukaudessa.
Sosiaalihuollon puolella tyypillisiä ovat kantelut hoidon tai palvelun laadusta ja sisällöstä, itsemääräämisoikeuden ja perusoikeuksien rajoittamisesta, menettelytapavirheestä tai palveluiden järjestämisestä. Viime vuonna sosiaalihuollon kanteluita tehtiin 168 ja vuotta aiemmin 197.
Tänä vuonna aluehallintovirastoon on tullut vireille 45 erityishuoltoa koskevaa oikaisuvaatimuksia, mikä on tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Suurin osa oikaisuvaatimuksista koski Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) kehitysvammapalveluiden järjestämistä.
“Annoimme Pohteelle elokuussa huomautuksen sen menettelystä kehitysvammaisten erityishuollon järjestämisestä, toteuttamisesta sekä siihen liittyvästä päätöksenteosta. Tulemme tekemään kehitysvammapalveluihin valvontatarkastuskäynnin kuluvan vuoden loppuun mennessä”, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuoltoyksikön päällikkö Mirka Mäkipää.
Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on tällä hetkellä vireillä myös useita valvonta-asioita, jotka koskevat muun muassa lapsiperheiden sosiaalipalveluita, ikäihmisten yhteisöllistä asumista, nuorisopsykiatriaa ja kouluterveydenhuoltoa sekä saattohoitoa.
Kanteluita siirretty muistutusmenettelyyn – nopeuttaa asian käsittelyä
Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on ratkaistu viime aikoina kaikki yli 18 kuukautta vireillä olleet sosiaali- ja terveydenhuollon kantelut. Lähes 60 % kanteluista on siirretty muistutuksena hyvinvointialueille tai yksityiselle palveluntuottajalle käsiteltäväksi.
”Hoitoonsa tai siihen liittyvään kohteluun tyytymätön potilas voi tehdä muistutuksen. Myös kantelun siirto muistutusmenettelyyn on kantelijan kannalta hyvä ratkaisu, sillä näin hän saa nopeasti vastauksen ja palveluntuottajalla on mahdollisuus pikaisesti korjata epäkohta, kun sellainen havaitaan”, kertoo Hirvikoski.
Vastauksen muistutukseen antaa terveydenhuollosta vastaava johtaja tai sosiaalihuollossa johtava viranhaltija. Vastaus toimitetaan tiedoksi kantelijalle sekä aluehallintovirastoon. Aluehallintovirasto arvioi saapuneen muistutusvastauksen ja voi ryhtyä sen perusteella valvonnallisiin toimenpiteisiin. Muistutus on käsiteltävä kohtuullisessa ajassa, noin 1–2 kuukaudessa.
Aluehallintovirasto voi ottaa harkintansa mukaan käsiteltäväkseen sellaiset kanteluasiat, joissa on syytä epäillä asiakas- ja potilasturvallisuuden tai oikeusturvan olennaisesti vaarantuneen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi perusoikeuksien rajoitustilanteet tai laajempaa selvittämistä edellyttävät asiat. Usein myös lapsien hoitoa koskevat kantelut ratkaistaan aluehallintovirastossa.
Aluehallintoviraston tehtävänä on valvoa toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen sekä hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen lainmukaisuutta. Osana tätä valvontatehtävää aluehallintovirasto vastaanottaa kansalaisilta tulleita kanteluita.
Lisätietoja:
Terveydenhuoltoyksikön päällikkö, aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 0295 017 598, pasi.hirvikoski@avi.fi
Sosiaalihuoltoyksikön päällikkö, sosiaalihuollon ylitarkastaja, Mirka Mäkipää, 0295 017 021, mirka.makipaa@avi.fi
Avainsanat
Linkit
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme