Restauroinnin ammattilaiset kokoontuvat Valtio restauroi -seminaariin
Seitsemäs vuotuinen Valtio restauroi -seminaari järjestetään Pasilassa 13.11.2024. Tämän vuoden teema on Oppia ja osaamista. Seminaaria voi seurata etäyhteydellä.

Valtio restauroi on vakiinnuttanut paikkansa restaurointialan vuosittaisena valtakunnallisena tapahtumana. Se kokoaa yhteen monipuolisen joukon rakennusperinnön hoidon ja korjaamisen asiantuntijoita ja yhteistyötahoja. Seminaarissa kuullaan esityksiä ajankohtaisista aiheista, keskustellaan ja tavataan alan ihmisiä.
Nyt järjestettävän seitsemännen seminaarin teemana on Oppia ja osaamista. Puhujina on laajasti restauroinnin alan ammattilaisia.
Seminaaria voi seurata suorana verkkolähetyksenä 13.11.2024 klo 9.00 alkaen osoitteessa https://live.kansallismuseo.fi/?live=valtiorestauroi7
Seminaari tallennetaan ja julkaistaan myöhemmin Korjaustaito.fi-sivuston Näyteikkuna-osiossa, jossa ovat katsottavissa myös aiempien seminaarien tallenteet sekä kokonaisina että yksittäisinä puheenvuoroina.
Seminaarin järjestävät yhteistyössä Museovirasto, Metsähallitus, Senaatti-kiinteistöt, Suomenlinnan hoitokunta, ulkoministeriö ja Väylävirasto.
Ohjelma
9.00 Avaus
- Tiina Merisalo, pääjohtaja, Museovirasto
9.10 Introduktion till temat
- Mattias Hallgren, Traditionsbärarna, Ruotsi
9.45–11.00 Sessio I Tutkimuksesta tapettiin
Puheenjohtaja Selja Flink, Senaatti
- Louhisaaren Merilinnan kunnostushanke
Lauri Leppänen, Restart - Alikartanon alipytingin restaurointi
Janne-Pekka Niininen, Senaatti-kiinteistöt - Tapetteja vanhan mallin mukaan
Elina Wirkkala, Culturelli Oy
11.00–12.00 Lounas
12.00–13.40 Sessio II Kiveä ja kalkkia
Puheenjohtaja Tanja Tenhunen, Metsähallitus
- Metsähallituksen linnat ja linnoitukset - Kohti restaurointiperiaatteita
Sanna Ihatsu, Casaco Studio Oy -
Muurin ytimeen – Olavinlinnan muurien korjausta eri aikoina
arkkitehti Hanna Lyytinen, Arkkitehtitoimisto Hanna Lyytinen Oy - Olavinlinnan muurinkorjauksia 2020-luvulla
DI Antti Haikala, HP Insinöörit Oy - Louhisaaren kalkinpoltto – itse tekemällä opitaan.
Martti Peuransalo, Livady Oy
13.45–14.15 Iltapäiväkahvi
14.15–15.45 Sessio III
Puheenjohtaja Anna-Maria Kymäläinen, Museovirasto
- Restaurointihankkeiden viestinnästä
Selja Flink, Senaatti-kiinteistöt - Julkiset kiinteät taideteokset
Elisa Heikkilä, Museovirasto - Tieteiden talon kipsireliefien konservointi
Anna Lehtinen, Konservointi Löytö Oy
15.45 Yhteenveto ja loppukeskustelu
- Hanni Sippo, ulkoministeriö
16.00 Seminaarin päätös
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna LanteeViestintäasiantuntija
Museoviraston viestintä
Linkit
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme