Turun kauppakamari

Kielitaidon puute on rekrytointien esteenä

Jaa

Kauppakamarien osaajakyselyyn vastanneista varsinaissuomalaisista yrityksistä noin kolmannes on rekrytoinut kansainvälisiä työntekijöitä viimeisen viiden vuoden aikana. Turun kauppakamarin jäsenistön vastaajista 63 prosentilla on tällä hetkellä vähintään yksi työntekijä taustaltaan ulkomaalainen.

Niillä yrityksillä, jotka ovat rekrytoineet kansainvälistä työvoimaa, on kyselyn mukaan pääsääntöisesti myönteisiä kokemuksia. Noin 20 prosenttia ilmoittaa kokemuksen olleen kielteinen.
Niillä yrityksillä, jotka ovat rekrytoineet kansainvälistä työvoimaa, on kyselyn mukaan pääsääntöisesti myönteisiä kokemuksia. Noin 20 prosenttia ilmoittaa kokemuksen olleen kielteinen. Jere Satamo

Syksyllä tehdyssä kyselyssä kansainvälisiä osaajia ilmoittaa rekrytoineensa viimeisen viiden vuoden aikana noin kolmannes vastaajista. Suurin yksittäinen syy siihen, miksei rekrytointeja ole tehty, on se, että työ edellyttää äidinkielen tasoista osaamista. Vastaajista yli 40 prosenttia ilmoittaa, ettei heillä ole mahdollisuutta tarjota kansainväliselle osaajalle kielikoulutusta. Noin 60 prosenttia vastaajista ei pysty tarjoamaan englannin kielen koulutusta työyhteisölle. 
Niillä yrityksillä, jotka ovat rekrytoineet kansainvälistä työvoimaa, on kyselyn mukaan pääsääntöisesti myönteisiä kokemuksia. Noin 20 prosenttia ilmoittaa kokemuksen olleen kielteinen.

”Riittävä kielitaito on myös asennekysymys”, sanoo toimitusjohtaja Olli Pietilä, Turun TAITO-koulutus Oy. Turun TAITO-koulutus on Turun suurin kotoutumiskouluttaja kaudella 2021–25.  

”Kukapa meistäkään äidinkielen veroista englantia puhuisi, mutta heikommallakin kielitaidolla asiat hoituvat.”

Pietilä sanoo, että esimerkiksi selkosuomenkielinen ohjeistus on hyvä kaikille: vähemmän koulutetuille, asiaan ensimmäistä kertaa perehtyville, maahanmuuttajille. 

”Ja kielitaito kehittyy muun osaamisen lailla. Kumpi mahtaa lopulta isompi riski olla – merkittävästi suppeampi rekrytointipohja vai kielitaidon haasteet? Kyselyn tulokset kertovat samaa tarinaa. Ensimmäistä rekrytointia jännitetään, mutta useimmiten asiat sujuvat hyvin. Näin on moni onnistunut ratkaisemaan osaajapulansa.”

Keskuskauppakamarin mukaan kotoutumisessa tulisi panostaa enemmän työn ohessa tapahtuvaan kotoutumiseen kurssien sijasta. Tällöin esimerkiksi kielen ja ammattisanaston oppiminen tapahtuisi luonnollisessa ympäristössä.  

”Kielitaito on ymmärrettävästi yleisin este kansainvälisten osaajien työllistämiseen. Asiaa on monessa yrityksessä kuitenkin syytä pohtia ja ennakoida. Kun työvoimapula taas jonain päivänä iskee täydellä voimalla, ei uutta äidinkieleltään kotimaista osaajaa välttämättä löydykään. Millä tämän hetken toimenpiteillä asiaa voisi helpottaa? Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi uusien järjestelmien monikielisyyttä, työohjeiden kääntämistä aina vieraalle kielelle tai muuta vastaavaa toimintamallia”, pohtii Turun kauppakamarin maahanmuuttoasioihin perehtynyt yhteyspäällikkö Olli Hakala.

Kauppakamarien osaajakysely tehtiin 27.8.-3.9.2024, ja siihen vastasi 986 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Vastaajista 79 oli Turun kauppakamarin jäseniä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

yhteyspäällikkö Olli Hakala, Turun kauppakamari, puh. 050 601 77, olli.hakala@kauppakamari.fi
toimitusjohtaja Olli Pietilä, Turun TAITO-koulutus Oy, puh. 050 464 9318, olli.pietila@turuntaitokoulutus.fi

Kuvat

Niillä yrityksillä, jotka ovat rekrytoineet kansainvälistä työvoimaa, on kyselyn mukaan pääsääntöisesti myönteisiä kokemuksia. Noin 20 prosenttia ilmoittaa kokemuksen olleen kielteinen.
Niillä yrityksillä, jotka ovat rekrytoineet kansainvälistä työvoimaa, on kyselyn mukaan pääsääntöisesti myönteisiä kokemuksia. Noin 20 prosenttia ilmoittaa kokemuksen olleen kielteinen.
Jere Satamo
Lataa

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Varsinaissuomalaisten yritysten odotukset liikevaihdosta ja kannattavuudesta ovat vahvistuneet23.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien tuore talouskysely osoittaa, että yritysten näkymät suhdanteen paranemisesta ovat jatkuneet. Erityisesti odotukset liikevaihdon ja kannattavuuden kehityksestä ovat vahvistuneet alkuvuodesta. Melko vaatimaton suhdanne jatkuu toistaiseksi, mutta yritysten tilanne on kehittymässä asteittain parempaan, arvioidaan kauppakamareissa. Vahvimmat todisteet elpymisen etenemisille ovat kyselyn perusteella liikevaihdon kasvuoletuksissa. Valtakunnallisesti lähes 35 prosenttia vastaajista odotti liikevaihtonsa kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana. Varsinais-Suomessa kasvua odottaa jo liki 40 prosenttia vastanneista. Vain neljännes vastaajista ennakoi liikevaihtonsa pienenevän.

Kysely: Lounaissuomalaisista yrityksistä kolmannes ei ole vielä varautunut disinformaatioon16.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Jo lähes 60 prosenttia yrityksistä on kouluttanut henkilökuntaansa häiriötilanteiden varalle, selviää tuoreesta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen yrityksille tehdystä huhtikuisesta kauppakamarien kyselystä. Monissa yrityksissä kaivataan kuitenkin vielä lisää neuvoja muun muassa kyberhyökkäyksistä ja valheellisen tiedon eli disinformaation torjunnasta. Eritysesti pk-yrityksissä kaivataan tietoa ja opastusta riskeistä ja niihin varautumisesta.

Kysely: Ilmastotoimet yrityksissä etenevät mutta hitaasti29.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Yritysten ilmastotoimet ovat edenneet hieman ennakoitua hitaammin Varsinais-Suomen alueella, ilmenee tuoreesta Kauppakamarien ilmastokyselystä. Kyselyyn vastanneista varsinaissuomalaisista yrityksistä liki puolet (45.5 %) kertoi asettaneensa päästövähennystavoitteet. Tämä on kuitenkin vain noin kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten, jolloin vastaava kysely tehtiin edellisen kerran.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye