Kotimaisuus on suomalaisille tärkeä valintakriteeri kasviöljyn valinnassa – yli 40 prosenttia valitsee rypsi- tai rapsiöljyn terveellisyyden vuoksi
Apetit selvitti kuluttajakyselyllä* suomalaisten käyttötottumuksia ja valintakriteerejä kasviöljyihin liittyen. Kotimaisuus, monikäyttöisyys ja terveellisyys ovat suomalaisten tärkeimmät syyt valita rypsi- tai rapsiöljy. Yli puolet suomalaisista käyttää rypsi- tai rapsiöljyä vähintään joitain kertoja viikossa. Rypsi- tai rapsiöljyä käytetään enemmän kuin oliiviöljyä.

Lähes puolet suomalaisista pitää kotimaisuutta tärkeimpänä kriteerinä rypsi- ja rapsiöljyn valinnassa.
”Kotimaisuuden arvostus on meille tärkeä asia, sillä Apetit puristaa joka vuosi ison osan Suomen rypsin ja rapsin sadosta. Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy onkin täysin kotimainen tuote: se puristetaan ja pullotetaan kotimaisesta rypsistä ja rapsista Apetitin Kirkkonummen kasviöljypuristamolla”, Apetitin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Miika Kemilä sanoo.
Tärkeimpinä rypsi- tai rapsiöljyn valintaa puoltavina tekijöinä nousivat esiin myös monikäyttöisyys ja terveellisyys. Noin puolet tunnisti pehmeät rasvat rypsi- ja rapsiöljyjen myönteiseksi terveysominaisuudeksi.
”Mieto ja hieno maku tekevät rypsi- ja rapsiöljystä monikäyttöisen tuotteen kotikeittiöön. Se sisältää myös runsaasti terveydelle edullisia pehmeitä rasvoja. Ravitsemussuosituksissa suositellaankin kasviöljyjen nauttimista päivittäin”, tuotepäällikkö Liisi Nyman Apetitilta kertoo.
Yli puolet suomalaisista kertoo käyttävänsä rypsi- tai rapsiöljyä enemmän verrattuna oliiviöljyyn: 57 prosenttia vastaajista käyttää enemmän rypsi- tai rapsiöljyä, kun taas oliiviöljyn käytön runsaammaksi kertoo 23 prosenttia. Eri kasviöljyjen välillä valitessa maku oli 80 prosentille vastaajista vähintään jokseenkin tärkeä kriteeri.

Monikäyttöisyys viehättää
Rypsi- ja rapsiöljy sopii niin ruoanlaittoon, leipomiseen kuin esimerkiksi salaatinkastikkeisiin. Monikäyttöisyys onkin yksi suomalaisten tärkeimmistä kriteereistä sen käyttöön. Noin kaksi kolmasosaa suomalaisista käyttää rypsi- tai rapsiöljyä ruoanlaittoon ja paistamiseen.
”Tutkimuksen mukaan suosittuja käyttötapoja ovat myös leivonta, uppopaistaminen ja salaatinkastikkeet, joihin rypsi- tai rapsiöljyä käyttää noin kolmannes suomalaisista”, Nyman sanoo.
Kotimaisella raaka-aineella ja valmistuksella on merkitystä
Kotimaisuus on tunnetusti suomalaisille tärkeä kriteeri ruokavalinnoissa. Myös rypsi- ja rapsiöljyn valinnassa kotimaisuuden merkitys korostuu. Yli 80 prosentille suomalaisista on vähintään melko tärkeää, että tuote on valmistettu kotimaisesta raaka-aineesta ja että tuotteen valmistaa suomalainen yritys. Yli puolet suomalaisista onkin valmiita maksamaa enemmän kotimaisesta rypsi- tai rapsiöljystä ulkomaiseen verrattuna ja 75 % suomalaisista pitääkin tuotetta kotimaisena vain, jos se on valmistettu kotimaisesta raaka-aineesta.
”Kotimaisuuden merkityksestä kertoo myös se, että lähes puolet suomalaisista oli täysin samaa mieltä siitä, että keltaiset rypsi- ja rapsipellot kuuluvat suomalaiseen kansallismaisemaan”, Kemilä toteaa.
Kotimaisuus, terveellisyys ja monikäyttöisyys avainasemassa rypsi-rapsiöljyn valinnassa – näin suomalaiset vastasivat:
- 55 prosenttia käyttää rypsi- tai rapsiöljyä vähintään joitain kertoja viikossa
- Kotimaisuus tärkein syy rypsi- tai rapsiöljyn käytölle 46 prosentille, terveellisyys ja monikäyttöisyys 42 prosentille
- 82 prosentille on vähintään melko tärkeää, että rypsi- ja rapsiöljy on valmistettu kotimaisesta raaka-aineesta
- Eri kasviöljyjen väliltä valitessa tärkeimpiä asioita ovat maku ja terveellisyys
- 48 prosenttia on täysin samaa mieltä siitä, että keltaiset rypsi- ja rapsipellot kuuluvat suomalaiseen kansallismaisemaan
*Apetitin teettämän kyselyn tiedunkeruu toteutettiin Kantar Media Finlandin Kanavalla. Kyselyyn vastasi 1 006 henkilöä 17.– 24.5.2024 välisenä aikana. Kyselyn kohderyhmänä olivat Suomessa asuvat ja 18 vuotta täyttänyt väestö (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 3,1 prosenttiyksikköä.
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiApetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Pakasteherneen puinti käynnistynyt18.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetitin sopimusviljelijät viljelevät pakastehernettä kuluvalla satokaudella ennätyssuurella pinta-alalla. Kotimaisen pakasteherneen puinti ja satokausituotanto ovat Apetitin pakastetehtaan intensiivisin kausi, sillä herneen tie pellolta pakkaseen kestää vain noin kaksi tuntia. Herne on tärkeä kotimainen palkokasvi. Ravitsemussuosituksissa kannustetaan lisäämään palkokasvien syömistä.
Apetit investoi Kantvikin kasviöljypuristamon toimintaan – tukee rapsijauhe BlackGrainin kaupallistamista4.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit investoi noin 2 miljoonaa euroa Kantvikin kasviöljypuristamoon. Investoinnilla parannetaan BlackGrain from Yellow Fields® -rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia. Loppuvuoden 2025 aikana tehtävä investointi tukee vahvasti BlackGrainin kaupallistamista.
Apetit invests in the operations of the Kantvik vegetable oil milling plant – supports the commercialization of rapeseed powder BlackGrain4.7.2025 10:30:00 EEST | Press release
Apetit invests approximately EUR 2 million in the Kantvik vegetable oil milling plant. The investment will improve the raw material manufacturing process for the BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder. The investment, which will be made during the second half of 2025, will support the commercialization of BlackGrain.
Pakasteesta grillin täydeltä juhannusherkkuja17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viimeistään juhannuksena käynnistyvän grillikauden kuumimmat herkut löytyvät pakasteesta. Uuni- ja grillikasviksilla kesäkokkailu on vaivatonta ja maukasta. Grillikasvikset valmistuvat helposti grillausalustalla, parilalla tai muurikalla ja maistuvat hyvin grillin muiden antimien kanssa. Burgereiden pääroolissa puolestaan ovat Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit.
Ellan matkassa Los Angelesiin - Apetit ja Ella Junnila jatkavat yhteistyötään vuoden 2028 olympialaisiin17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit ja korkeushyppääjä Ella Junnila ovat sopineet Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaisiin asti ulottuvasta yhteistyöstä. Apetitin ja Junnilan yhteistyö käynnistyi vuonna 2021.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme