Pakasteherneen puinti käynnistynyt
Apetitin sopimusviljelijät viljelevät pakastehernettä kuluvalla satokaudella ennätyssuurella pinta-alalla. Kotimaisen pakasteherneen puinti ja satokausituotanto ovat Apetitin pakastetehtaan intensiivisin kausi, sillä herneen tie pellolta pakkaseen kestää vain noin kaksi tuntia. Herne on tärkeä kotimainen palkokasvi. Ravitsemussuosituksissa kannustetaan lisäämään palkokasvien syömistä.

Pakasteherneen puinti käynnistyi torstaina 17.7 Pöytyällä. Tänä vuonna Apetitin pakastehernettä viljellään noin 2000 hehtaarilla.
”Kasvukausi vaikutti alkavan hyvin varhain. Säät kuitenkin muuttuivat sateiseksi, ja herneen osalta kylvöt päästiin aloittamaan toukokuun alkupuolella. Vaihtelevat kelit jaksottivat kylvökautta. Puinnin alkaminen heinäkuun puolivälissä on melko perinteinen ajankohta,” kertoo Apetitin viljelypäällikkö Gunta Cirule.
Kun pakasteherneen puinti käynnistyy, sitä puidaan ja pakastetaan yleensä ympäri vuorokauden. Kiivaan tahdin aiheuttaa se, että herne pakastetaan tuoreena, noin kahden tunnin sisällä puimisesta. Tavoitteena on, että herneen makeus ja pehmeys on puintihetkellä parhaimmillaan.
"Yleisesti ottaen herne ei pidä lomalaisten suosimista hellesäistä. Nyt alkanut lämpimämpi jakso on kuitenkin ollut tervetullut ja edistänyt herneiden kypsymistä melko viileän alkukesän jälkeen. Ainakin toistaiseksi lämmin sää saisi jatkua herneen satokauden puolesta", Cirule sanoo.
Herneenpuinnin aloittamisajankohdan suunnitteluun käytetään tenderometrin mittauslaitetta, jolla tarkastellaan ennakkonäytteistä herneiden kypsyyttä. Herneen kypsymistä on seurattava joskus jopa useamman kerran samasta pellosta, jotta ne saadaan puitua juuri oikealla hetkellä. Puinnin sujuvuus on suunniteltu mahdollisimman pitkälle rytmittämällä kylvöjä.
Pakasteherneiden suosio nousussa
Palkokasvit ovat maailmanlaajuisesti ruoanvalmistuksen käytetyimpiä perusraaka-aineita, vaikka ne ovat Suomessa olleet pienemmällä huomiolla. Pakasteherneen myynti kuitenkin osoittaa, että myös suomalaiset ovat viime aikoina huomanneet palkokasvien edut ja pakasteiden helppouden.
”Uskon, että palkokasvien painottaminen viime vuonna julkaistuissa ravitsemussuosituksissa on vaikuttanut pakasteherneen lisääntyneeseen menekkiin”, Apetitin markkinointipäällikkö Nina Dahlberg sanoo.
Vuoden 2024 lopulla julkaistuissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa palkokasvit käsitellään omana kokonaisuutenaan. Ravitsemussuositusten mukaan suositellaan palkokasveja syötävän 50–100 g päivässä. Esimerkiksi 1 desilitra pakasteherneitä painaa 60 grammaa.
”Palkokasvien suositeltavuus perustuu niiden monipuolisuuteen, terveyttä edistäviin vaikutuksiin ja ympäristöystävällisyyteen. Palkokasvien runsas proteiinipitoisuus tekee niistä hyvän vaihtoehdon eläinperäiselle proteiinille”, sanoo Dahlberg.
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiLinkit
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Lue lisää: apetit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit investoi Kantvikin kasviöljypuristamon toimintaan – tukee rapsijauhe BlackGrainin kaupallistamista4.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit investoi noin 2 miljoonaa euroa Kantvikin kasviöljypuristamoon. Investoinnilla parannetaan BlackGrain from Yellow Fields® -rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia. Loppuvuoden 2025 aikana tehtävä investointi tukee vahvasti BlackGrainin kaupallistamista.
Apetit invests in the operations of the Kantvik vegetable oil milling plant – supports the commercialization of rapeseed powder BlackGrain4.7.2025 10:30:00 EEST | Press release
Apetit invests approximately EUR 2 million in the Kantvik vegetable oil milling plant. The investment will improve the raw material manufacturing process for the BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder. The investment, which will be made during the second half of 2025, will support the commercialization of BlackGrain.
Pakasteesta grillin täydeltä juhannusherkkuja17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viimeistään juhannuksena käynnistyvän grillikauden kuumimmat herkut löytyvät pakasteesta. Uuni- ja grillikasviksilla kesäkokkailu on vaivatonta ja maukasta. Grillikasvikset valmistuvat helposti grillausalustalla, parilalla tai muurikalla ja maistuvat hyvin grillin muiden antimien kanssa. Burgereiden pääroolissa puolestaan ovat Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit.
Ellan matkassa Los Angelesiin - Apetit ja Ella Junnila jatkavat yhteistyötään vuoden 2028 olympialaisiin17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit ja korkeushyppääjä Ella Junnila ovat sopineet Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaisiin asti ulottuvasta yhteistyöstä. Apetitin ja Junnilan yhteistyö käynnistyi vuonna 2021.
Sipuli mukaan Apetitin sopimusviljelyyn - pakasteherneen viljelyala ennätyssuuri8.5.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit viljelyttää alkaneella satokaudella ensimmäistä kertaa sopimusviljelykasvina kotimaista sipulia. Sipuli on merkittävässä roolissa useassa pakastealtaan suosikkituotteessa. Kevään kylvöt käynnistyivät huhtikuun lopussa pinaatilla. Pakastehernettä viljellään ennätyssuurella pinta-alalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme