Neljä rakenteellista uudistusta taittamaan vähäliikenteisten teiden korjausvelkaa
Strategisen tieverkon eli raskaan liikenteen käyttämien vähäliikenteisten teiden proaktiivinen kunnossapitomalli tarjoaa vaihtoehdon teiden nykyisille kunnossapidon ja rahoituksen jaon toimintamalleille. Tavoitteena on saada vähäliikenteisten teiden kunnossapito kääntymään kustannustehokkaasti korjaavasta ennakoivaksi.

Suomen vähäliikenteisillä teillä kulkee kansantaloudelle ja huoltovarmuudelle kriittistä raskasta liikennettä. Strategisesta merkityksestään huolimatta vähäliikenteisten teiden kunto on rapistunut jo vuosien ajan eikä alati kasvava korjausvelka näytä taittumisen merkkejä. Yhä useampaa tietä uhkaa suoranainen käyttökelvottomuus.
Metsäteollisuus ry esittää ratkaisuksi raskaan liikenteen käyttämien vähäliikenteisten teiden eli strategisen tieverkon proaktiivista kunnossapitomallia. Mallin on koonnut selvitysmies Antti Vehviläinen. Kunnossapitomallilla uudistetaan kotimaan teiden kunnossapidon ja rahoituksen jaon toimintamalleja – ilman huomattavaa lisärahoitusta.
– Ehdotamme neljää rakenteellista ja käytännönläheistä muutosta: vähäliikenteisten teiden kunnossapitomallin muuttamista kustannustehokkaaksi, proaktiivisesta kunnossapidosta saatavien säästöjen ohjaamista kyseisen alueen teiden kunnossapitoon ja kehittämiseen, rahoituksen kohdentamismallin perustamista tiehen kohdistuvaan rasitukseen, sekä tienpitäjän ja teiden käyttäjien välisten informaatiokanavien parantamista, Vehviläinen tiivistää.
– Kunnossapitomallimme ei vaadi huomattavaa lisärahoitusta, mutta selkeitä, uudistavia toimia kylläkin. Ehdottamallamme kokonaisuudella raskaalle liikenteelle tärkeiden vähäliikenteisten teiden kunnossapito saataisiin kääntymään korjaavasta ennakoivaksi, sanoo Metsäteollisuus ry:n logistiikkapäällikkö Alina Koskela.
Tieverkon rahoituksen valuviasta kärsii koko kansantalous
Strategisen tieverkon proaktiivinen kunnossapitomalli pyrkii tarttumaan nykyisten toimintamallien sudenkuoppiin. Vehviläisen mukaan juurisyyt vallitseviin ongelmiin ovat riittämättömän rahoituksen lisäksi nykyisissä rahoituksen jaon ja tien kunnossapidon malleissa.
– Valtaosa Suomen teistä ei ole valtateitä, mutta silti nykyisessä liikennemääriin perustuvassa rahoituksen jaossa kaikkia teitä arvotetaan samoilla mittareilla. Tämä jättää valtion vähäliikenteiset tiet automaattisesti julkisen rahoituksen ulottumattomiin ja johtaa tieverkon rakenteelliseen epätasapainoon. Tieverkon rahoituksen valuviasta kärsii koko kansantalous, Vehviläinen summaa.
Proaktiivisen kunnossapitomallin mukaan teiden strategista merkitystä tulisi tarkastella myös liikenteen arvon ja tielle aiheuttaman rasituksen kautta. Vehviläinen huomauttaa, että kansantaloudellisesta näkökulmasta esimerkiksi tukkirekka kilpailee täysin eri sarjassa henkilöauton kanssa.
Tutkittua kustannustehokkuutta ennakoimisella
Ennemmin tai myöhemmin Suomen on ratkaistava alati kasvava korjausvelka ja sen tuomat lukuisat ongelmat. Tässä taloustilanteessa teiden kunnon jatkuva heikkeneminen saadaan taittumaan vain kustannustehokkailla ratkaisuilla.
Metsäteollisuuden selvityksessä on hyödynnetty Väyläviraston käynnissä olevan PEHKO-hankkeen (Päällysteiden ennakoivan hoidon ja kunnossapidon ohjelmointi) tuloksia, jotka osoittavat, että teiden ennakoivalla kunnossapidolla voidaan säästää jopa 50 prosenttia teiden elinkaarikustannuksista.
– Puhutaan merkittävistä summista, joita itseään ruokkiva toimintamalli voi tuottaa. Säästetty raha ei kuitenkaan saisi karata alueen käsistä, sillä proaktiivisesta kunnossapidosta saatavilla alueellisilla säästöillä voidaan rahoittaa ennakoivaa toimintamallia kullakin alueella myös jatkossa, Koskela korostaa.
Selvityksen aikana Metsäteollisuus ry:llä havaittiin, että tieto tienpitäjän ja teiden käyttäjien välillä ei kulje riittävästi. Yhdelläkään toimijalla ei myöskään ole kokonaiskuvaa Suomen vähäliikenteisten teiden tilasta. Päivittäisiä informaatiokanavia parantamalla ajantasainen tieto kulkisi strategisella tieverkolla paremmin, tehostaisi tien kunnossapitoa ja palvelisi päivittäistä liikennettä.
Lopuksi Koskela nostaa esiin suurimman haasteen kehityksen tiellä:
– Strategisen tieverkon proaktiivinen kunnossapitomalli osoittaa, että tietoa ja keinoja suunnan muutokseen on olemassa, mutta niihin on tartuttava viipymättä. Tiemme ja kansantaloutemme tarvitsevat nyt ratkaisukeskeisyyttä ja yhteistyötä väistelyn sijaan.
Metsäteollisuus ry:n selvityksen on koonnut Senior Adviser Antti Vehviläinen (KTM, MBA). Vehviläinen on tehnyt pitkän uran liikenteessä ja logistiikassa toimien 25 vuotta metsäteollisuuden logistiikkajohdossa sekä Liikenneviraston pääjohtajana vuosina 2013–2017.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Alina KoskelaLogistiikkapäällikköMetsäteollisuus ry
Puh:0469219460alina.koskela@forestindustries.fiAntti VehviläinenSelvitysmies
Puh:0406533220antti.vehvi@gmail.comKuvat
Liitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry
Kehysriihessä askelia oikeaan suuntaan24.4.2025 09:17:04 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallituksen kehysriihessä tekemissä päätöksissä on paljon hyvää. Uupumaan jäivät metsäteollisuudelle tärkeä sähköistämistuen jatko, vankempi metsien kasvupaketti ja vähäliikenteisten teiden rahoituksen kunnossapidon uusi malli.
Alkuvuosi toi hyvän vireen puukauppaan22.4.2025 13:31:24 EEST | Tiedote
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-maaliskuussa puuta yksityismetsistä 8,1 miljoonaa kuutiota. Määrä on yhdeksän prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna määrä on 15 prosenttia suurempi. Tammi-maaliskuussa kuitupuun ostomäärä oli 3,9 miljoonaa kuutiota ja tukkien ostomäärä 3,5 miljoonaa kuutiota. Viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna kuitupuun ostomäärä oli seitsemän prosenttia suurempi ja tukkien ostomäärä 15 prosenttia suurempi. Raakapuukustannukset pysyivät korkealla tasolla Kantohinnat olivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Edellisen vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna havutukkien kantohinnat olivat alkuvuodesta 12–14 prosenttia, koivutukin kahdeksan prosenttia ja kuitupuun kantohinta 22 prosenttia korkeammat. Tammi-maaliskuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 81 euroa kuutiolta, hinnan vaihdellessa alueittain ja hakkuutavoitt
Geopolitiikka haastaa suomalaista teollisuutta – kehysriihessä teollisuuspolitiikka on nostettava päätöksenteon kärkeen16.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Vientiteollisuus eli Teknologiateollisuus, Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus sekä Energiateollisuus vaativat teollisuuspolitiikan nostamista poliittisen päätöksenteon keskiöön kehysriihessä. Jatkuva geopoliittinen murros, viimeisimpänä Yhdysvaltain ilmoittamat tullit, iskee kipeästi Suomen suurimpiin teollisuuden aloihin ja alleviivaa vahvan teollisuuspolitiikan merkitystä poliittisessa päätöksenteossa.
Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää15.4.2025 12:30:00 EEST | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen tuoreet, vuoteen 2055 ulottuvat skenaariolaskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle. Luken hiilineutraalisuutta koskevasta selvityksestä puolestaan nähdään, että hiilinielut häviävät kahden erillisen tulevaisuuden skenaarion välillä, vaikka ennuste hakkuista pysyy samana.
Mediakutsu: Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää!14.4.2025 12:13:03 EEST | Kutsu
Suomalaisiin metsiin kohdistuu monenlaisia odotuksia, mutta niiden tilasta ja roolista ilmastonmuutoksen keskellä ei ole aina helppo muodostaa selkeää kuvaa. Metsäteollisuus vastaa ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin monin eri ratkaisuin ja teollisuuden ilmastotiekartta kokoaa yhteen toimialan ajankohtaista tutkimustietoa ja konkreettisia toimenpiteitä. Tervetuloa kuulemaan aiheesta lisää Metsäteollisuus ry:n ilmastotiekartan metsien kasvuskenaarion julkistustilaisuuteen huomenna tiistaina 15.4.2025 klo 12.30–14.15. Tilaisuudessa pureudutaan metsiemme kasvuun vaikuttaviin tekijöihin ja uhkakuviin tuoreimman tutkimustiedon valossa. Puhujina tilaisuudessa ovat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, professori Hubert Hasenauer (Bokun yliopisto, Itävalta) ja tutkimusprofessori Jari Hynynen (Luonnonvarakeskus). Tilaisuus järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä (Kirkkokatu 6). Ennen ohjelman alkua osallistujille on tarjolla lounas (klo 11.30 alkaen). OHJELMA 11.30–12.30 Lou
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme