Väitös: Kulttuurin arvoa perustellaan sen kyvyllä ratkaista yhteiskunnallisia kriisejä
Taloudesta on tullut merkittävä kulttuurin arvon mittari, johon vetoavat niin poliittiset päättäjät kuin kulttuuri- ja taidealojen toimijat. Taloudellisten vaikutusten lisäksi kulttuurilta ja taiteelta odotetaan ratkaisuja kulloisiinkin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja kriiseihin. Näillä odotuksilla voi olla vaikutuksena siihen, minkälainen kulttuuri nähdään yhteiskunnassa arvokkaaksi. Yhteiskuntatieteiden maisteri Kaisa Murtoniemi tutki väitöskirjassaan 2010-luvulla Suomessa käytyjä kulttuuria koskevia keskusteluja tarkastellakseen kulttuurin arvoa niin sanotussa kilpailukyky-yhteiskunnassa.

YTM Kaisa Murtoniemen väitöstutkimus osoittaa, että puhe taloudesta ja kilpailukyvystä on tullut osaksi niin kulttuuripolitiikkaa kuin populaarikulttuuria koskevia keskusteluja. Tutkimuksen perusteella näitä näkökulmia ei ole nykyisissä yhteiskunnallisissa olosuhteissa helppoa tai välttämättä uskottavaa sivuuttaa.
– Silloinkin, kun tarkoituksena on puolustaa kulttuurin taloudesta riippumatonta arvoa tai jopa vastustaa kulttuurin markkinaistumista, päädytään korostamaan sen taloudellista tai liiketoiminnallista arvoa, Murtoniemi sanoo.
Kulttuurin taloudellistumisen taustalla ovat laajemmat yhteiskunnalliset kehityskulut, jotka ovat koskeneet monia länsimaita. Myös suomalaisesta hyvinvointivaltiosta on katsottu tulleen markkinaideologian ja globaalin kilpailun määrittämä kilpailukyky-yhteiskunta viimeistään 1990-luvulta lähtien. Taloudesta on näiden muutosten myötä tullut aiempaa tärkeämpi yhteiskunnan ulottuvuus, minkä seurauksena myös kulttuuriin on alettu viitata ”luovana taloutena”.
– Vaikuttaa siltä, että taloudellisen arvon korostamisesta on tullut kulttuurille talouskurin oloissa selviytymiskeino. Suorien tai välillisten taloudellisten vaikutusten uskotaan olevan nykyisessä yhteiskunnallisessa kontekstissa uskottavin mittari kulttuurin arvolle, Murtoniemi kertoo.
Taloudellisia vaikutuksia korostavat myös kulttuurin tekijät
Väitöstutkimuksessa analysoitujen julkisten keskustelujen perusteella talouspuheen ovat omaksuneet poliitikkojen lisäksi myös kulttuurialan toimijat itse. Taloudellisen arvon korostamisen uskotaan tai toivotaan puhuttelevan esimerkiksi kulttuurin julkisesta rahoituksesta päättäviä päätöksentekijöitä.
– Vaikka tarkoitus olisi hyvä, on vaarana, että taloutta korostetaan muiden näkökulmien tai arvojen kustannuksella. Esimerkiksi kulttuurin sivistykselliset vaikutukset tai sivistyksen merkitys sinällään eivät juurikaan nouse tutkimissani keskusteluissa esille, Murtoniemi sanoo.
Vaikka kulttuuri on elimellinen osa ihmisyyttä, sen arvo ei ole pysyvä tai muuttumaton. Tutkimuksen keskeinen johtopäätös on, että kulttuurista uhkaa tulla väline kulloistenkin yhteiskunnallisten kriisien ratkaisemiseksi. Viime vuosikymmenellä sen esitettiin olevan ratkaisu esimerkiksi syrjäytymiseen, demokratiavajeeseen ja globaalissa kilpailussa pärjäämiseen.
– Nyt esimerkiksi koronapandemian myötä kulttuurista on puolestaan alettu puhua osana kansallista huoltovarmuutta, Murtoniemi toteaa.
Leikkausten jälkeen kulttuurin arvon mittareilla on yhä enemmän merkitystä
Murtoniemi kertoo, että kulttuuria ja taidetta koskevilla puhetavoilla voi olla konkreettisia seurauksia. Jos kulttuurin ja taiteen arvon mittarina pidetään niiden kykyä ratkoa yhteiskunnan ongelmia tai tuottaa rahaa, silloin arvokkaaksi aletaan nähdä sellaiset kulttuurin ja taiteen muodot, jotka pystyvät tuottamaan näitä vaikutuksia. Etenkin kulttuuriin nyt kohdistettavien leikkausten jälkeen saattaa olla yhä enemmän merkitystä sillä, minkälaisin käsittein kulttuurista puhutaan.
– Kun julkista tukea on vastaisuudessa jaettavaksi vähemmän, voi olla, että rahoitus kohdistuu yhä vahvemmin sellaiseen kulttuuriin ja taiteeseen, joka pystyy ilmaisemaan hyödyllisyyttään yhteiskunnassa ja politiikassa tärkeinä pidetyillä mittareilla, Murtoniemi arvioi.
Väitöstutkimuksen tulokset kuitenkin osoittavat, etteivät uusliberalistinen markkinaideologia ja sen osaltaan vahvistama talouspuhe ole täysin syrjäyttäneet muita painotuksia kulttuuria koskevista keskusteluista. Esimerkiksi tutkimuksessa analysoitua Helsingin Guggenheim-museosta käytyä debattia voi tulkita niin, että amerikkalaismuseon vastustajat itse asiassa puolustivat hyvinvointivaltiota ja sen demokraattisia arvoja ja siten vastustivat taiteen markkinaistumista. Lopulta museo, jonka rakentamista kannatettiin esimerkiksi sen turismia kiihdyttävien ja Suomen globaalia vetovoimaa lisäävien vaikutusten vuoksi, jäi rakentamatta.
Kaisa Murtoniemi on Tampereella asuva kulttuurintutkija ja toimittaja, joka työskentelee parhaillaan Tampereen yliopistossa tuntiopettajana. Murtoniemen väitöskirja on julkaistu Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen julkaisusarjassa.
Väitöstilaisuus perjantaina 22. marraskuuta
Yhteiskuntatieteiden maisteri Kaisa Murtoniemen kulttuurintutkimuksen alaan kuuluva väitöskirja Kamppailuja kulttuurista: kulttuurin arvon artikulaatioita 2010-luvun Suomessa tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 22.11.2024 klo 12 Tampereen yliopiston Linna-rakennuksen salissa K103 (Kalevantie 5, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Leena-Maija Rossi Lapin yliopistosta ja kustoksena emeritusprofessori Mikko Lehtonen Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalveluarkisin 10-15
Puh:+358294520800viestinta.tau@tuni.fiKuvat

Linkit
Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tampereen yliopistoon valittiin lähes 3700 uutta opiskelijaa1.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston suomenkielisiin koulutuksiin on valittu yhteensä lähes 3700 uutta opiskelijaa yhteishaun, avoimen väylän haun ja siirtohaun kautta. Hakijamäärä ja hyväksyttyjen määrä kasvoivat edellisvuodesta. Tampereen yliopisto oli Suomen toiseksi suosituin yliopisto ensisijaisten hakemusten perusteella.
Rasvan kantasolut muistavat lihavuuden – kyky hillitä tulehduksia palautuu vasta vuosien päästä painonpudotuksesta25.6.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Lääketieteellisiin syihin perustuvassa painonpudotuksessa huomio kiinnittyy usein sen positiivisiin terveysvaikutuksiin. Uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että lihavuuden aiheuttamasta yleisestä tulehdustilasta palautuminen voi kestää vuosia.
290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.
Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote
Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.
Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote
Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme