Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus: 140 vuotta ponnahduslautana musiikin huippuammattilaisuuteen
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus täyttää tänä vuonna 140 vuotta. Valtakunnallisestikin merkittävää koulutusta juhlistetaan muun muassa konsertilla joulukuussa.
Lähtöalusta maailman lavoille
Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen juuret ulottuvat vuoteen 1884, jolloin Helsingin Musiikkiopiston alkeiskoulu käynnistyi Martin Wegeliuksen johdolla. Koulutuksessa aloitti tuolloin 19 opiskelijaa. Vuosien varrella nuorisokoulutus on tarjonnut ensiaskeleet monelle kansainvälisesti menestyneelle muusikolle, kuten Jean Sibeliukselle, jonka mukaan myös Sibelius-Akatemiakin myöhemmin nimettiin. Jo 140 vuotta musiikillisesti motivoituneet ja lahjakkaat nuoret ovat voineet kehittää taitojaan ja edetä kohti unelmiaan tässä arvostetussa koulutuksessa.
Nykyään nuorisokoulutus kokoaa yhteen opiskelijoita eri puolilta Suomea opiskelemaan säännöllisesti Helsingissä Sibelius-Akatemian tiloissa. Viime lukuvuonna koulutuksessa opiskeli yli 100 nuorta 43 paikkakunnalta. Heistä noin 80% opiskelee klassista musiikkia, mutta tarjontaan kuuluvat myös jazzmusiikin, kansanmusiikin sekä Global Musicin koulutusohjelmat. Suuri osa näistä nuorista jatkaa korkeakouluopintoihin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tai muissa musiikkialan korkeakouluissa.
Nuoret osaksi yliopistoyhteisöä: kansainvälisestikin harvinainen jatkumo
Nuorisokoulutus tarjoaa eri taustoista tuleville nuorille mahdollisuuden tavoitella musiikin ammattilaisuutta. Sibelius-Akatemiassa he pääsevät työskentelemään huippuopettajien kanssa ja osaksi yliopistoyhteisöä, johon kuuluvat myös perustutkinto- ja tohtoriopiskelijat. Tämäntyyppinen koulutus on kansainvälisesti harvinaista.
“Vaikka nuorisokoulutus on taiteen perusopetuksen piirissä melko pieni toimija, sillä on merkittävä rooli suomalaisen musiikkikoulutuksen kokonaisuudessa. Haluammekin myös jatkossa tiivistää yhteistyötä muiden vastaavaa ikäryhmää kouluttavien musiikki-instituutioiden kanssa”, sanoo Sibelius-Akatemian varadekaani Markus Utrio.
Utrion mukaan nuorisokoulutus toimii tärkeänä siltana eri musiikkikoulutusasteiden välillä ja tarjoaa erityisesti sitoutuneille nuorille paikan kehittyä.
“Maailma muuttuu yhä pirstaleisemmaksi ja määrätietoinen työskentely vaihtuu yhä enemmän elämysshoppailuksi. Onkin entistä tärkeämpää tarjota opiskelumahdollisuus niille lapsille ja nuorille, joilla on intohimo oppia lisää ja kehittyä jollain erityisalalla – kuten musiikin parissa.”
Nuorisokoulutuksen opiskelijahaku on avoin kaikille korkeintaan 18-vuotiaille nuorille, jotka ovat valmiita sitoutumaan tavoitteelliseen opiskeluun. Seuraava hakuaika on 8.–22.1.2025.
Juhlakonsertti ja tapahtumat merkkivuoden kunniaksi
Nuorisokoulutuksen 140-vuotista taivalta juhlistetaan 14. joulukuuta 2024 Sibelius-Akatemian konserttisalissa konsertilla, jossa esiintyvät koulutuksen nykyiset opiskelijat kaikilta musiikkialoilta. Ennen konserttia Viinikahvila Feeniksissä järjestetään paneelikeskustelu, johon osallistuu alan asiantuntijoita. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita sekä paneelikeskusteluun että konserttiin.
Lisäksi "Tunne orkesterisi!" -luentosarjassa käsitellään nuorisokoulutuksen historiaa 5. joulukuuta. Luennolla vierailevat muun muassa Hannu Kiiski ja Minna Pensola.
Lue lisää juhlatapahtumista
- Etäinfo nuorisokoulutukseen hakemisesta kiinnostuneille 26.11.2024 klo 18, Zoom
- Tunne orkesterisi! -luento: Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus 140 vuotta
5.12.2024 klo 16.30, Helsingin Musiikkitalo, Paavo-sali
Isäntänä Ville Komppa, vieraina Hannu Kiiski ja Minna Pensola - Paneelikeskustelu: Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus osana suomalaisen musiikin historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta14.12.2024 klo 14, Viinikahvila Feeniks, Pohjoinen Rautatiekatu 9
Keskustelijoina Sibelius-Akatemian emeritusvararehtori Tuula Kotilainen, varadekaani Markus Utrio, taideopettajat Hanna Juutilainen (huilu) ja Ape Anttila (jazz) sekä nykyinen nuorisokoulutuksen opiskelija ja alumni - Juurilla! Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus 140 vuotta –juhlakonsertti
14.12.2024 klo 15, Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Peppiina Kaperi
Nuorisokoulutuksen suunnittelija
Puh. 050 461 6682
peppiina.kaperi@uniarts.fi
Kuvat
Linkit
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildénille ja professori Sakari Oramolle Suomen Leijonan komentajamerkit3.12.2024 15:45:36 EET | Tiedote
Tasavallan presidentti Alexander Stubb on myöntänyt 6.12.2024 Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildénille ja professori Sakari Oramolle Suomen Leijonan komentajamerkit.
Alkuperäiskansojen taide ja oma tieto esille Kuva/Tilan Palaamisia-näyttelyssä28.11.2024 11:40:00 EET | Tiedote
Palaamisia – Different Points of Return -näyttely käsittelee alkuperäiskansojen taidetta, perinteitä ja yhteisöjen kulttuurista itseilmaisua. Näyttely esittelee teoksia ja projekteja, joissa alkuperäiskansojen oma tieto, käsitteet ja käytännöt nousevat keskiöön, tarjoten vaihtoehdon kolonialistisille näkökulmille.
Uusi maisteriohjelma tukemaan suomalaisen musiikin vienti- ja kasvumahdollisuuksia25.11.2024 08:25:16 EET | Tiedote
Music Business -koulutusohjelma tuo uudenlaista kaupallista osaamista kotimaiseen musiikkiteollisuuteen digitalisaation ja kuluttajakäyttäytymisen murroksessa. Englanninkielinen maisteriohjelma käynnistyy Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2025 Teoston kulttuurisäätiön tuella.
Ranskalainen urkumusiikki innosti etsimään luovuutta suomalaisessa jumalanpalveluksessa14.11.2024 14:07:00 EET | Tiedote
Anna Pulli-Huomo löysi tohtorintutkinnossaan uusia näkökulmia siihen, miten musiikki voi vahvistaa osallisuuden kokemusta jumalanpalveluksessa.
Väitös: Musiikkikorkeakouluilla tärkeä rooli sosiaalisen kestävyyden edistämisessä12.11.2024 16:32:00 EET | Tiedote
Outi Niemensivu on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, miten taideyliopistojen kansainvälistymisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet kohtaavat ja toteutuvat paikallisessa kulttuuren välisessä kontekstissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme