Huoneistotietojärjestelmä tarjoaa jatkossa vertailukelpoista tietoa taloyhtiöistä asunnon ostajalle
Asunnon ostajat hyötyvät ensi vuodesta alkaen lainaa hakiessaan, kun taloyhtiöt lisäävät Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään yhtiöidensä remonttitiedot. Kiinteistönvälittäjät ja pankit saavat jatkossa vertailukelpoiset tiedot taloyhtiön kunnosta ja korjausvelan määrästä suoraan huoneistotietojärjestelmästä.

Monelle asuntolainaa hakeneelle on tullut yllätyksenä se, että pankit hylkäävät lainahakemuksen asunnon tietojen, eivät lainanhakijan maksukyvyn tai liian suuren lainapyynnön takia. Pankki arvioi aina asuntolainaa myöntäessään ostettavan asunnon tietoja ja kuntoa, sillä asunto toimii lainan vakuutena.
Jos ostettavasta kohteesta ei ole saatavissa muuta luotettavaa tietoa kuin sen koko ja rakennusvuosi voi vakuusarvon laskeminen olla pankille mahdoton tehtävä. Taloyhtiöiden tulevat pakolliset remontit vaikuttavat asunnon arvoon ja asumisen kokonaiskustannuksiin merkittävästi. Jos tietoa korjausvelan määrästä ei ole, ei kokonaisarviota asunnon arvosta voida luotettavasti laskea. Huoneistotietojärjestelmän tietomäärän laajeneminen vuosina 2025–2026 tuo ratkaisun näihin ongelmiin.
Taloyhtiön aika valmistautua remonttitietojen päivittämiseen 2025–2026
Hyvin hoidettujen taloyhtiöiden arvostus kasvaa, kun tietoja voi verrata helposti toisiinsa. Tämä hyödyttää sekä osakasta että yhtiötä. Korjausten suunnitelmallisuus, ennakointi ja oikea ajoitus näkyvät jatkossa huoneistotietojärjestelmässä. Yhtiöiden tulee ilmoittaa tiedot kunnossapitotarveselvityksistä sekä remonttitiedot huoneistotietojärjestelmään 30.6.2026 mennessä.
Ilmoitusvelvollisuus ei koske taloyhtiöitä, joissa on korkeintaan viisi hallintakohdetta ja joissa ei ole lainkaan osakkaille jyvitettäviä lainoja.
− Kuitenkin jos yksikin henkilö, joka on oikeutettu isännöitsijäntodistuksen pyytämiseen, haluaa näiden tietojen päivittämistä huoneistotietojärjestelmään, on tiedot ilmoitettava. Pienenkin taloyhtiön kannattaa siis päättää toimia, kertoo johtava asiantuntija Markus Tast Maanmittauslaitoksesta.
Vanhojen remonttitietojen ilmoittamisen voi aloittaa isännöintijärjestelmien rajapintojen kautta 1.6.2025 alkaen. Ne taloyhtiöt, joiden tietoja ei hallinnoida isännöintijärjestelmässä, voivat toimittaa remonttitiedot huoneistotietojärjestelmään Maanmittauslaitoksen tarjoaman käyttöliittymän kautta 1.1.2026.
− Kun vanhat remontti- ja taloustiedot on viety järjestelmään, alkaa 1.7.2026 myös jatkuvan tiedottamisen velvoite. Tiedot on päivitettävä vähintään kerran vuodessa ja ilmoitettujen tietojen oikeellisuudesta vastaa taloyhtiö, Markus Tast sanoo.
Huoneistotietojärjestelmä ja osakekirja lyhyesti
Huoneistotietojärjestelmä on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä valtakunnallinen sähköinen rekisteri, joka otettiin käyttöön vuonna 2019.
Taloyhtiöiden tuli siirtää osakeluettelonsa 31.12.2023 mennessä huoneistotietojärjestelmään.
Järjestelmässä on tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistoista, osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
Omistuksen osoittavat paperiset osakekirjat muutetaan sähköiseen muotoon asuntokaupan tai muun omistajavaihdoksen yhteydessä.
Huoneiston omistuksen rekisteröintihakemuksissa on kuukausien käsittelyjono. Jos osakkaan oikeudet ovat vaarantumassa, kannattaa Maanmittauslaitoksesta pyytää asian käsittelemistä kiireellisesti, jolloin hakemus käsitellään muutamassa päivässä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne MurtoniemiJohtaja, huoneistojen omistus
Puh:+358 40 710 8862janne.murtoniemi@maanmittauslaitos.fiTeemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme