Fingridin loppuraportti tarkentaa merituulivoiman alustavia liityntämahdollisuuksia
Merituulivoimalle on tunnistettu seitsemän potentiaalista liittymispistettä Manner-Suomessa 2030-luvulla. Nämä mahdollistavat jopa 9 gigawatin merituulivoiman kapasiteetin liittämisen kantaverkkoon. Tunnistetut liittymispisteet sijaistevat länsirannikolla sekä Inkoossa. Pohjoisimmat liittymispisteet Kokkolan ja Raahen alueilla ovat mahdollisia, mikäli sähkön kulutus kasvaa alueella merkittävästi ennen merituulivoimaliityntöjen toteutumista.

Julkaisimme toukokuussa 2024 selvityksen merituulivoiman alustavista liityntämahdollisuuksista Manner-Suomen kantaverkkoon, joista konsultoimme sidosryhmiä alkukesästä. Olemme nyt päivittäneet selvitystä konsultaatiopalautteen ja lisäanalyysien perusteella ja tarkentaneet siten, että merituulivoiman alustavat liittymispisteet esitetään sähköasematasolla.
Merituulivoimalle on tunnistettu seitsemän potentiaalista liittymispistettä Manner-Suomessa 2030-luvulla. Ne sijaitsevat Inkoon, Raision, Ulvilan, Närpiön, Vaasan, Kokkolan sekä Raahen alueilla.
Merkittävimmät muutokset toukokuun julkaisuun ovat Kokkolan alueelle lisätty kokonaan uusi potentiaalinen merituulivoiman liittymispiste sekä Lounais-Suomeen tuodut vaihtoehtoiset liittymispisteet ja aikataulut. Pohjoisimmat liittymispisteet Kokkolan ja Raahen alueilla ovat mahdollisia 2030-luvulla, mikäli sähkön kulutus alueella kasvaa merkittävästi nykytasosta ennen merituulivoimaliityntöjen toteutumista.
Yhteensä näiden seitsemän merituulivoiman liitynnän toteuttamiseksi on tässä selvityksessä mallinnettu tarvittavan suuruusluokaltaan noin 0,7 miljardin euron kantaverkon vahvistusinvestoinnit Fingridin käynnissä olevan noin neljän miljardin suuruisen investointiohjelman lisäksi.
Kyseessä ovat edelleen alustavat liityntämahdollisuudet. Fingrid ei ole tehnyt investointipäätöksiä verkkovahvistuksista, jotka tämän selvityksen perusteella vaaditaan merituulivoimaliityntöjen toteuttamiseksi. Ylläpidämme valmiuksia liittää merituulivoimaa kantaverkkoon nimetyille sähköasemille, ja arvioimme tarvittavien verkkoinvestointien toteutuksia jatkossa osana joka toinen vuosi julkaistavaa kantaverkon kehittämissuunnitelmaa. Merituulihankekehityksen eteneminen huomioidaan muiden asiakashankkeiden ohella osana kehittämissuunnitelman päivitystä.
Lisätietoja:
Asiakaspäällikkö Laura Ihamäki, Fingrid Oyj, puh, +358 40 708 1838
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi
Ladattavat tiedostot:
Loppuraportti: Merituulivoiman alustavat liityntämahdollisuudet Fingridin kantaverkkoon 2030-luvulla
Vastine: Fingridin vastine palautteisiin merituulivoiman alustavista verkkoliityntämahdollisuuksista
Väliraportti: Fingrid selvitti merituulivoiman mahdollisuuksia liittyä kantaverkkoon
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
Olkiluoto 3:n järjestelmäsuojan uusi sopimuskausi käynnistyy heinäkuussa30.6.2025 16:19:59 EEST | Tiedote
Energiaviraston päätöksen mukaan Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen (OL3) järjestelmänsuojaan osallistuvien kohteiden hankinta on Fingridin tehtävä. Vuoden alusta sovellettu väliaikainen OL3:n järjestelmäsuojajärjestely päättyy kesäkuun 2025 lopussa. Fingrid ja TVO ovat nyt sopineet OL3:n järjestelmäsuojan maksujärjestelyistä ja päivittäisestä tiedonvaihdosta 1.7.2025 alkaen.
Uusi ehdollinen liittymissopimusmalli tukemaan suurten teollisten hankkeiden verkkoliityntä- ja investointipäätösprosesseja24.6.2025 15:11:42 EEST | Tiedote
Fingrid on ottanut käyttöön perinteisen liittymissopimuksen rinnalle ehdollisen liittymissopimuksen. Uuden mallin tavoitteena on tukea ja helpottaa suurten teollisten hankkeiden verkkoliityntä- ja investointipäätösprosesseja, ja se koskee alkuun vähintään 250 megawatin suuruisia laajoja, luvitukseltaan pitkäkestoisia kulutushankkeita. Mallia on tarkoitus kehittää kattamaan jatkossa myös suuret tuotantohankkeet.
Uusiutuvan energian hankkeita pidetään tärkeinä vihreän siirtymän mahdollistamiseksi24.6.2025 09:05:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti vihreään siirtymään ja sitä tukeviin uusiutuvan energian hankkeisiin, mutta kolmannes ei ole valmis hyväksymään merkittäviä muutoksia omassa arjessaan niiden edistämiseksi. Mitä paremmin vihreä siirtymä ymmärretään, sitä tärkeämpänä sitä pidetään. Suhtautuminen vihreän siirtymän hankkeisiin on kriittisempää, kun niitä suunnitellaan lähelle omaa elinympäristöä. Tulokset käyvät esille Fingridin teettämästä kuluttajatutkimuksesta.
EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteys palaa kaupalliseen käyttöön perjantaina18.6.2025 14:48:00 EEST | Tiedote
Suomen ja Viron välisen sähkönsiirtoyhteyden korjaustyöt ovat valmistuneet ja yhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön perjantaina 20.6. Sähkönsiirtoyhteys on ollut poissa käytöstä joulukuusta lähtien.
EstLink 2 electricity transmission link returns to commercial use18.6.2025 14:48:00 EEST | Press release
The repair work on the electricity transmission link between Finland and Estonia has been completed, and the link is expected to return to commercial use on Friday, June 20th. The transmission link has been out of service since December.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme