Keskuskauppakamari: Pysyvä oleskelulupa ulotettava ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille

Jaa

Nykyinen sisäministeriön valmistelema lakiesitys heikentää sellaisenaan ammattikorkeakoulujen vetovoimaa kansainvälisten opiskelijoiden silmissä. “Ei ole kohtuutonta vaatia, että oleskelulupaa koskevissa käytännöissä ammattikoulu- ja yliopisto-opiskelijat olisivat samalla viivalla” toteaa Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.

Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija (osaaminen ja maahanmuutto) Suvi Pulkkinen.
Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija (osaaminen ja maahanmuutto) Suvi Pulkkinen. Kuva: Liisa Takala

Sisäministeriö valmistelee parhaillaan tiukennuksia pysyvän oleskelun ehtoihin. Tarkoituksena on kiristää ulkomaalaisia työntekijöitä koskevia vaatimuksia. Jatkossa pysyvä oleskelulupa edellyttäisi neljän vuoden sijaan kuuden vuoden maassa oloa sekä kielitestillä osoitettua suomen tai ruotsin kielen taitoa.  

”Perusteet kannustaa kielen opiskeluun on olemassa, mutta nyt tätä lähestytään väärää kautta. Kielen opittuaan pysyvä oleskelulupa pitäisi saada nopeammin, kun nyt kokonaisuudessaan pysyvän oleskeluluvan saamista vaikeutetaan”, Pulkkinen sanoo.  

Luonnokseen kuuluu myös ehdotus, jolla helpotettaisiin suomea tai ruotsia taitavien, Suomessa tutkinnon suorittaneiden yliopisto-opiskelijoiden pysyvän oleskeluluvan saamista. Ammattikorkeakouluopiskelijat oltaisiin jättämässä uudistuksen ulkopuolelle.   

”Tämä on käsittämätöntä ottaen huomioon, että ammattikorkeakouluista valmistutaan monille sellaisille aloille, joista Suomessa on työmarkkinoiden kysyntää ja tarve, kuten kaupan, tekniikan, terveydenhuollon ja ICT-alan tehtäviin. On outoa, että hallitus haluaa vaikeuttaa näiltä aloilta valmistuvien henkilöiden mahdollisuuksia jäädä ja työllistyä Suomeen”, toteaa Pulkkinen. 

Lakiesitys heikentää ammattikorkeakoulujen vetovoimaa kansainvälisten opiskelijoiden silmissä. Ammattikorkeakouluissa satsataan työllistymisen tukemiseen, kielitaidon kartuttamiseen ja kotoutumiseen huomattavan paljon ja ammattikorkeakoulututkintojen laajuus mahdollistaa hyvin, että opiskelijoiden kotoutuminen ja kotimaisten kielten oppiminen voi olla jo pitkällä opintojen päättyessä.  

”Olisi hallitukselta kohtuullista pistää ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat tässä samalle viivalle”, Pulkkinen sanoo.   

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarikysely: Reilu kolmannes suomalaisista vientiyrityksistä kiinnostunut Ukrainan jälleenrakennuksesta28.3.2025 06:55:00 EET | Tiedote

Reilu kolmasosa suomalaisista vientiyrityksistä suunnittelee osallistuvansa Ukrainan jälleenrakennukseen, käy ilmi kauppakamarien vientijohtajakyselystä. 36 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä suunnittelee osallistumista jälleenrakennushankkeisiin, kun vastaava luku vuosi sitten oli 29 prosenttia. Kolmannes ei ole aikeissa suunnata liiketoimintaa Ukrainaan. Epävarmoja on 31 prosenttia.

Keskuskauppakamari tarjoaa apua ympäristöväittämien käyttämiseen26.3.2025 13:19:39 EET | Tiedote

Moni yritys haluaa nykyään käyttää ympäristöväittämiä markkinoinnissaan. Ympäristöväittämän käyttämisessä pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei yritys menettele markkinointia koskevien sääntöjen vastaisesti ja siten lupaa jotain sellaista, mikä ei pidä paikkansa, muistuttaa Keskuskauppakamarin liiketapalautakunnan pääsihteeri Paula Paloranta. Ympäristöväittämiä käytettäessä markkinoijan tulee näyttää väittämänsä toteen.

Keskuskauppakamarin naisjohtajakatsaus: Suomi putosi ensimmäistä kertaa kv-vertailun kärkikymmeniköstä naisten osuudessa hallitusten jäsenistä19.3.2025 06:55:00 EET | Tiedote

Suomen sijoitus naisten osuudessa hallitusten jäsenistä on kansainvälisessä vertailussa pudonnut hiljalleen ja tänä vuonna Suomi putosi ensimmäistä kertaa kärkikymmenikön ulkopuolelle, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajakatsauksesta. Johtoryhmävertailussa Suomen sijoitus on vielä kärkikymmenikössä, mutta silläkin puolella kärkisijoista kamppailemaan on tullut uusia maita, kertoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Ville Kajala.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye