COP29: Tulokset laihoja, rahoitus sentään eteni
Odotukset Bakun ilmastokokoukselle eivät olleet korkealla ja lopputulema jäikin laihaksi. Ilmastorahoituslupaus kolminkertaistettiin nykyisestä, mutta uusista ilmastonmuutoksen hillinnän kirjauksista ei kyetty sopimaan.
Kokouksessa suurimman huomion vei riitely rahasta. Kehittyvät maat painottavat länsimaiden vastuuta ilmakehän hiilidioksidipitoisuudesta, ja edellyttävät rahoitusta paitsi ilmastonmuutoksen hillintätoimiin, myös siitä aiheutuvien kustannusten kattamiseen. Kehittyneet maat puolestaan alleviivaavat hillintätoimien tärkeyttä.
- Nyt sovittu rahoituksen taso on selkeä tasonkorotus aiempaan. On tervetullutta, että varakkaampien kehittyvien maiden, kuten Kiinan, osallistuminen rahoitukseen jatkossa mainitaan nyt ainakin vapaaehtoisena. Tämä on myös Kiinan etu, sillä ilmastorahoitus kehittyville maille edistää Kiinan teknologiavientiä niihin, huomauttaa Energiateollisuus ry:n ekonomisti ja ilmastoasiantuntija Petteri Haveri.
Rahoituksen lisäämistä ja ilmastotoimien vauhdittamista tulevaisuudesta edesauttaa myös edistys Pariisin sopimuksen artikla 6:n pelisäännöistä. Artikla käsittelee maiden mahdollisuutta täyttää omia ilmastositoumuksiaan toisissa maissa toteuttavilla päästövähennyksillä.
Varsinaisista päästösitoumuksista tai fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisesta Bakussa ei edetty. Tämä oli pettymys, joskin odotettuakin, ja huomio kääntyy jo nyt seuraavaan, Brasilian Belemissä ensi syksynä pidettävään COP30-kokoukseen. Belemin kokouksessa käsittelyssä ovat maiden päivitetyt ilmastositoumukset ja niiden riittävyys Pariisin sopimuksen tavoitteeseen pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen.
- Tarve vähentää päästöjä ei häviä, vaikkei jokaista COP-kokousta voisi pitää kaikkein onnistuneimpana. Mikä tänään jätetään tekemättä, on huomenna joka tapauksessa edessä. Siirtyminen fossiilisista polttoaineista sähköön ja investoinnit teollisuuden vähähiilistämiseen ovat Suomen kilpailuetu nyt ja jatkossa.”, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka Leskelätoimitusjohtaja
Puh:+358 50 593 7233jukka.leskela@energia.fiPetteri HaveriekonomistiEnergiantuotanto
Puh:+358 50 571 1554petteri.haveri@energia.fiLinkit
Energiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Edustamme yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2035 asiakas, yhteiskunta ja ympäristö saavat hiilineutraalista energiasta uutta hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Energiateollisuus ry
Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 %, hinta palautui normaalitasolle, sähkön tuotannossa uusia ennätyksiä15.1.2025 10:10:36 EET | Tiedote
Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä. Edullinen hinta, datakeskukset ja sähkökattilat nostivat sähkön kulutusta, teollisuuden kulutus on vähentynyt. Liikenteen sähköistyminen jatkuu, sähköautojen ja ladattavien hybridien kulutus on noin prosentti sähkönkulutuksesta.
Tervetuloa sähkön vuositilastojen 2024 julkistustilaisuuteen (teams) keskiviikkona 15.1. klo 9-1010.1.2025 08:54:31 EET | Kutsu
Energiateollisuus ry julkistaa vuosittain tammikuussa edellisen vuoden sähkön vuositilastot, jotka kattavat sähkön päästöt, tuotannon, kulutuksen ja niiden välisen yhteyden vuoden 2024 aikana. Toimitusjohtaja Jukka Leskelä arvioi lisäksi ajankohtaista tuotantotilannetta ja hintanäkymiä, Estlink -kaapelin katkeamisen vaikutuksia markkinoihin ja sähkön tuotantomuotokohtaisia näkymiä. Tilaisuudessa on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuudessa sanottua saa siteerata julkisuudessa. Tilaisuuden päätteeksi julkaisemme sähkön vuositilastoja esittelevän tiedotteen. Tilaisuuteen voi osallistua tästä linkistä: Join the meeting now Tilaisuuteen voi ilmoittautua vastaamalla tähän viestiin. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä ilmoittautumista.
Sähkön vuosihintatilastot: Sähkön keskihinta palannut 2010-luvun alhaiselle tasolle, tammikuun huippuhintojen vaikutus vuosihintaan 2024 lähes yhdeksän prosenttia30.12.2024 15:26:23 EET | Tiedote
Sähkön hinnassa on palattu lähelle pitkän ajan keskiarvoa energiakriisin poikkeusvuosien päätteeksi. Sähkö on edullista ja sen saatavuus on hyvä. Vaihtuvan tuotannon voimakkaan kasvun takia sähkön hintavaihtelut ovat aiempaa suurempia, sekä negatiivisen että poikkeuksellisen korkean sähkön päiviä oli enemmän kuin aiempina vuosina.
Energia-asenteet: Hinta, varmuus ja ilmasto kiinnostavat kuluttajia Eduskunnassa on vain ydinvoimapuolueita27.12.2024 10:15:39 EET | Tiedote
Energia-asenteissa on siirrytty kriisivuosien jälkeen uuteen normaaliin. Päästöttömän tuotannon suosio on hieman laskenut ja fossiilisten hieman noussut, mutta ero puhtaan tuotannon hyväksi on edelleen selkeä. Hinta kiinnostaa. Kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajien enemmistö kannattaa ydinvoimaa.
Syksyn myrskyt katkoivat sähköjä, katkoja vähemmän ja ne olivat lyhyempiä kuin aiemmin14.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Syksyn poikkeuksellisen rajut myrskyt katkoivat sähköjä enimmillään runsaalta 80 000 käyttäjältä. Sähköverkkojen säävarmuuteen tehtyjen miljardi-investointien johdosta katkojen määrä jäi murto-osaan aiemmista huippulukemista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme