Loviisassa lakkautettiin 20 tasoristeystä - tilusjärjestelyn ansiosta samalla parannettiin viljelijöiden tilannetta
Loviisassa liikkuvien liikenneturvallisuutta parannettiin merkittävästi, kun Maanmittauslaitos ja Väylävirasto kävivät viljelijöiden kanssa läpi tilusjärjestelyksi kutsutun monivuotisen prosessin, jossa maita vaihdettiin radan yli ja ennätykselliset 20 tasoristeystä voitiin lakkauttaa tarpeettomina.

Loviisan Fyra byarin tilusjärjestely (Andersby, Haddom, Hommansby, Tavastby ja Skinnarby) on juuri valmistumassa. Tilusjärjestely käynnistyi viljelijöiden aloitteesta vuonna 2020 ja sen päätavoitteena oli parantaa viljelijöiden tilannetta vaihtamalla lohkoja maatalouden kannalta järkevästi.
Tilusjärjestely kattoi peltoalueita Lahti−Loviisa radan varrella Loviisan kaupungin alueella. Tiluksia vaihdettiin radan yli ja tehtiin erilaisia järjestelyjä.
– Tilusten vaihtojen avulla vähennettiin viljelijöiden kulkutarvetta yli radan ja samalla pystyttiin lakkauttamaan ennätykselliset 20 tasoristeystä, jota voidaan pitää jopa maailman ennätyksenä yhdessä tilusjärjestelyssä samalla kertaa, kertoo Maanmittauslaitoksen tilusjärjestelypäällikkö Kalle Konttinen.
Lisäksi peltolohkojen kokoa kasvatettiin ja uusille, isommille lohkoille tehtiin salaojituksia. Näin isoilla koneilla työskentely helpottuu ja viljelyyn käytettävä aika pienenee.
– Tilusjärjestelyjen avulla vähennettiin ja poistettiin rautatien ylitystarpeita lisäämättä kuitenkaan samalla hidasta maatalousliikennettä maanteille., kertoo Väyläviraston yksikönpäällikkö Antti Castrén.
– Näin saavutetaan minimihaitoilla maksimihyöty liikenneturvallisuuden kannalta, Castrén jatkaa.
Mikä tilusjärjestely on?
Tilusjärjestelyllä parannetaan ja nykyaikaistetaan tilusten eli peltojen ja muiden maiden sijoittelua. Peltotilusten kokoaminen yhteen säästää viljelijän aikaa, vähentää hitaita traktoreita maanteillä ja alentaa viljelyskustannuksia. Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että sen hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset ja että sillä saadaan olennainen parannus tilusten sijaintiin. Tilusjärjestely tehdään yhteistyössä maanomistajien, Maanmittauslaitoksen ja muiden maankäytön asiantuntijoiden kesken.
Yhteyshenkilöt
Maanmittauslaitos:
maanmittausinsinööri Rasmus Tunis, puh. 0503594089 (ruotsinkieliset yhteydenotot)
maanmittausinsinööri Olli Mustonen, puh. 040 090 2009
tilusjärjestelypäällikkö Kalle Konttinen, puh. 040-5636066
etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Väylävirasto:
yksikönpäällikkö Antti Castrén, puh. 0295343430, etunimi.sukunimi@vayla.fi
Maanomistajat:
tilusjärjestelyn toimitsija, viljelijä Mats Lobbas, puh. 05060216
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme