Uudet tasepalvelumaksut astuvat voimaan 1.1.2025
Fingrid nostaa tasevastaavien tasepalvelumaksuja 1.1.2025 alkaen. Korotuksen taustalla on sähköjärjestelmän hallinnan kustannusten kasvu, joissa suurimpana voimajärjestelmän reservikapasiteetin hankinnan määrän merkittävä nostotarve.
Fingridin vastuulla on sähkön kulutuksen ja tuotannon välisen tasapainon hallinta Suomessa. Tämä vastuu hoidetaan tasepalvelulla. Tasepalvelumaksuilla katetaan valtakunnan tasepalvelun ja tasesähkökaupan toteuttaminen, tasepalveluun liittyvä järjestelmien ja prosessien kehitys sekä voimajärjestelmän reserveistä (mFRR, aFRR, FCR-N ja nopea häiriöreservi) aiheutuvia kustannuksia. Tasesähkön ostosta ja myynnistä tasepoikkeamien hallintaan maksetaan energiaperusteisesti.
Sähköjärjestelmän hallinnan kustannukset ovat kasvussa, minä vuoksi tasevastaavilta perittävä tuotannon ja kulutuksen volyymimaksu nousee 1.1.2025 alkaen 1,73 euroon megawattitunnilta. Nykyinen volyymimaksu on 1,33 euroa megawattitunnilta. Muut tasepalvelun maksut pysyvät ennallaan. Voimajärjestelmän reserveillä ylläpidetään sähköjärjestelmän taajuus ja sähkön laatu tavoitetasolla. Fingrid käyttää sähköjärjestelmän tasapainotukseen näitä reservejä, joita se hankkii markkinaehtoisesti eri reservimarkkinapaikoilta niin Suomesta kuin Pohjoismaista.
Tasepalvelumaksujen nostolla vastataan ennen kaikkea tasepalveluun kohdistuvien voimajärjestelmän reservien kapasiteettien hankintamäärien kasvuun, sekä lisääntyviin reservien aktivoitumisesta syntyviin kustannuksiin.

Fingrid kehittää reservimarkkinoita tavoitteenaan lisätä tarjontaa ja laajentaa markkinoita maantieteellisesti. Reservimarkkinat ovat laajentuneet ja laajenevat entisestään. Laajemmat markkinat lisäävät tarjontaa ja kilpailua sekä antavat markkinatoimijoille laajemmat kaupankäyntimahdollisuudet tuoden kustannustehokkuutta reservien hankintaan. Markkinapaikkojen ylläpito ja kehityskustannukset katetaan tasepalvelumaksuilla.
Sähkömarkkinatilanteiden muutokset, reservien markkinahinnan vaihtelut ja energiamurroksen vaatima kasvava reservivolyymin hankintatarve lisäävät vaikeasti ennakoitavaa vaihtelua Fingridin tasepalvelun kustannuksissa. Reservien ja tasepoikkeaman hintaan vaikuttaa merkittävästi kulloinkin saatavilla oleva voimajärjestelmän säätökapasiteetti ja tasevastaavien tasepoikkeaman suuruus.
Tasepalvelumaksut ovat voimassa toistaiseksi. Tasepalvelumaksuja ja tasepalvelun kustannuksia seurataan ja maksuja tarkistetaan kattamaan toiminnan kustannukset.
Lisätietoja:
Jani Piipponen, tasepalvelupäällikkö, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4186
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi
Euroa/megawattitunti muutetaan euroa/kilowattitunniksi tai senttiä/kilowattitunniksi seuraavalla kaavalla: 1,73 €/MWh = 0,00173 €/kWh = 0,173 snt/kWh
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
Olkiluoto 3:n järjestelmäsuojan uusi sopimuskausi käynnistyy heinäkuussa30.6.2025 16:19:59 EEST | Tiedote
Energiaviraston päätöksen mukaan Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen (OL3) järjestelmänsuojaan osallistuvien kohteiden hankinta on Fingridin tehtävä. Vuoden alusta sovellettu väliaikainen OL3:n järjestelmäsuojajärjestely päättyy kesäkuun 2025 lopussa. Fingrid ja TVO ovat nyt sopineet OL3:n järjestelmäsuojan maksujärjestelyistä ja päivittäisestä tiedonvaihdosta 1.7.2025 alkaen.
Uusi ehdollinen liittymissopimusmalli tukemaan suurten teollisten hankkeiden verkkoliityntä- ja investointipäätösprosesseja24.6.2025 15:11:42 EEST | Tiedote
Fingrid on ottanut käyttöön perinteisen liittymissopimuksen rinnalle ehdollisen liittymissopimuksen. Uuden mallin tavoitteena on tukea ja helpottaa suurten teollisten hankkeiden verkkoliityntä- ja investointipäätösprosesseja, ja se koskee alkuun vähintään 250 megawatin suuruisia laajoja, luvitukseltaan pitkäkestoisia kulutushankkeita. Mallia on tarkoitus kehittää kattamaan jatkossa myös suuret tuotantohankkeet.
Uusiutuvan energian hankkeita pidetään tärkeinä vihreän siirtymän mahdollistamiseksi24.6.2025 09:05:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti vihreään siirtymään ja sitä tukeviin uusiutuvan energian hankkeisiin, mutta kolmannes ei ole valmis hyväksymään merkittäviä muutoksia omassa arjessaan niiden edistämiseksi. Mitä paremmin vihreä siirtymä ymmärretään, sitä tärkeämpänä sitä pidetään. Suhtautuminen vihreän siirtymän hankkeisiin on kriittisempää, kun niitä suunnitellaan lähelle omaa elinympäristöä. Tulokset käyvät esille Fingridin teettämästä kuluttajatutkimuksesta.
EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteys palaa kaupalliseen käyttöön perjantaina18.6.2025 14:48:00 EEST | Tiedote
Suomen ja Viron välisen sähkönsiirtoyhteyden korjaustyöt ovat valmistuneet ja yhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön perjantaina 20.6. Sähkönsiirtoyhteys on ollut poissa käytöstä joulukuusta lähtien.
EstLink 2 electricity transmission link returns to commercial use18.6.2025 14:48:00 EEST | Press release
The repair work on the electricity transmission link between Finland and Estonia has been completed, and the link is expected to return to commercial use on Friday, June 20th. The transmission link has been out of service since December.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme