Apetitin kyselytutkimus: Makaronilaatikko yhdistää suomalaisia arjessa – Monet arkiruoat kaukana ravitsemussuosituksista
Apetit tutki mittavassa kyselyssä suomalaisten perinne- ja arkiruokasuosikkeja. Apetitin teettämän kyselytutkimuksen* mukaan arjen ykköset ovat samoja ympäri Suomen: makaronilaatikko ja lasagne ovat suomalaisten arkisia suosikkiruokia. Kyselyyn vastasi 2600 suomalaista. Uudet ravitsemussuositukset ja suomalaisten arkiruokasuosikit eivät kohtaa toisiaan.

”Uusissa ravitsemussuosituksissa suositellaan syötävän kasviksia monipuolisesti ja lisäämään vihannesten sekä juuresten ja palkokasvien käyttöä. Kyselytutkimuksen tulosten perusteella suomalaisten suosituimpien arkiruokien joukossa kuitenkin korostuvat ruokalajit, joissa kasviksia on tyypillisesti vähän tai ei ollenkaan”, sanoo Apetitin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Miika Kemilä.
Kasvisten syöntisuositukseen pääsemiseksi kasviksia tulisikin lisätä ruokavalioon monipuolisesti – sekä osaksi pääruokaa että lisukkeeksi tai salaatiksi.
”Ruokavalion pohjana toimivia kasviksia kannattaa nauttia joka aterialla. Niitä voi sujauttaa kastikkeisiin, leipätaikinoihin ja puuroihin. Kasvipainotteiseen arkeen siirtyminen tapahtuu helpoiten, kun korvaa edes osan tutuista tuotteista kasviperäisillä vaihtoehdoilla tai viettää yhden kasvisruokapäivän viikossa. Pienetkin muutokset ovat jo merkittäviä ja rohkeasti kokeilemalla voi löytää uusia lempiruokia. Kun kerää aterialle mahdollisimman montaa eri väriä, saa ravintoaineita monipuolisesti ja iloa monin verroin!”, sanoo Marttaliiton ruoka- ja ravitsemusalan johtava asiantuntija Marjo Rantapusa.
Arjen suosikkiruokien joukosta yksi on ylitse muiden
Apetitin teettämässä tutkimuksessa suomalaisten arkiruokasuosikki on selvä. Vaikka vastauksissa on hajontaa, nousi yksi arkiruoka ylitse muiden: makaronilaatikko. Yli 11 prosenttia suomalaisista kertoo sen arkiseksi suosikkiruoakseen avoimissa vastauksissa. Makaronilaatikon jälkeen toiseksi tullut lasagne sai 6 prosenttia äänistä.
”Arkiruoissa korostuvat usein helppous ja edullisuus. Niille on tyypillistä myös tietynlainen toistuvuus, sillä omat tottumukset heijastuvat etenkin päivittäisiin valintoihin. Moni myös tunnistaa sen, että omassa arjessa pyörivät usein samat ruoat. Tästä syystä juuri ne arkivalinnat ovatkin niitä, mitä kannattaa tarkastella myös ravitsemuksen näkökulmasta. Voi miettiä, mitä ruokaa meidän perheessä syödään paljon, ja miten sitä voisi valmistaa kasvipainotteisemmin. Makutottumukset ja taito käsitellä uusia raaka-aineita kehittyvät kokeilujen myötä. On palkitsevaa, kun lautaselle saa ruokaa, joka on maukasta ja arkeen sopivaa”, Rantapusa toteaa.
Makaronilaatikko nousi arkiruokien ykköseksi kaikissa ikäryhmissä. Myöskään maantieteellisesti makaronilaatikon suosio ei horju, sillä se sijoittui suosikkiruokien kärkikaksikkoon kaikissa maakunnissa.
Pastaruokien suosiota kärkikaksikossa horjutti vain yli 55-vuotiaiden keskuudessa toiseksi nouseva kaalilaatikko. Jauhelihakastike, lihapullat ja perunat tai perunamuusi kuuluivat tutkimuksen mukaan myös suosituimpien arkiruokien joukkoon.
”Kasvispakasteet ovat hyvä vaihtoehto lisätä kasvisten syöntiä laittamalla niitä suoraan pääruokaan. Esimerkiksi uuniruokiin tai keittoihin kasviksia lisäämällä tulee niitä nautittua enemmän kuin huomaamatta. Valmiilla sekoituksilla on mahdollista lisätä myös kasvisten syönnin monipuolisuutta suoranaisen määrän lisäksi, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti sanoo.
Hursti vinkkaa, että perinteisen makaronilaatikon joukkoon on helppo lisätä vaikka pussillinen Apetit Pomodoro rosso -sekoitusta. Tomaattinen sekoitus sisältää kuutta eri kasvia ja tuo ateriaan jo pääruoan kautta monipuolisen vihanneskattauksen.
Nuoremmat ikäluokat käyttävät pakasteita monipuolisemmin – Myös palkokasvien lisäämiseen ruokavalioon löytyy ratkaisu pakastimesta
Apetitin teettämän kyselyn mukaan suomalaiset käyttävät pakastekasviksia eniten keitoissa, wokeissa ja uuniruoissa. Käyttökohteet ovat melko vakiintuneita, mutta nuoremmat sukupolvet käyttävät pakasteita selvästi monipuolisemmin eri ruokalajeissa. Esimerkiksi yli 19 prosenttia 18–25 -vuotiaista käyttää pakastekasviksia pastoissa, kun yli 45-vuotiailla osuus on vain 8 prosenttia tai alle. Nuorin ikäluokka käyttää pakastekasviksia myös risotoissa, piirakoissa ja grilliruoissa.
Uusissa ravitsemussuosituksissa korostetaan palkokasvien syömisen lisäämistä terveyden ja ympäristön näkökulmasta. Apetitin kyselyn mukaan pakasteesta löytyvien papusekoitusten ja herneiden suurimmat kuluttajat löytyvät vastaajien vanhimmasta ryhmästä, yli 65-vuotiaista.
”Esimerkiksi hernepasta on helppo ja herkullinen arkiruoka. Pakastepapuja puolestaan on helppo lisätä ruokaisiin salaatteihin, keittoihin ja pataruokiin. Ravitsemussuosituksissa palkokasveja suositellaan nautittavan 50-100 grammaa päivässä. Esimerkiksi 1 desilitra pakasteherneitä painaa noin 60 grammaa”, kasvisruokamestari Hursti vinkkaa.
*Apetit teetti perinne- ja arkiruokia koskevan kyselyn online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa toukokuussa 2024. Tutkimuksen kohderyhmänä oli 18–74-vuotiaat eri maakunnista ja kyselyyn vastasi 2600 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Kyselyssä ei huomioitu erikseen lisukkeita tai ruoalla nautittavaa salaattia.
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiLinkit
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Näin valmistat herkulliset munkkirinkilät – lue apetitlaisten vinkit uppopaistoon24.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Vapun ehdottomiin herkkuihin kuuluvat munkkirinkilät. Apetitilaiset kertovat, kuinka täydelliset vappumunkit syntyvät turvallisesti. Myös tutut tippaleivät valmistuvat kotikeittiössä vaikka vegaanisena ja saavat raikkaaksi kaverikseen passionhedelmädipin. Miedon ja tasapainoisen makunsa ansiosta rypsi- ja rapsiöljy sopii loistavasti ruonlaittoon, leivontaan ja uppopaistamiseen.
Apetit Oyj:n tammi-maaliskuun 2025 liiketoimintakatsauksen julkistaminen22.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apetit Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi-maaliskuulta 2025 julkaistaan perjantaina 25.4.2025 klo 8.30. Liiketoimintakatsaukseen liittyen ei järjestetä erillistä tiedotustilaisuutta. Apetit Oyj
Publishing of Apetit Plc’s Business Review for January-March 202522.4.2025 08:00:00 EEST | Press release
Apetit Plc will publish its Business Review for January-March 2025 on Friday 25 April 2025 at 8.30 a.m. A separate press conference in relation to the Business Review will not be arranged. Apetit Plc
Pääsiäisen juhlapöytään aitoja makuja kotimaisista raaka-aineista16.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Pakastealtaasta löytyvät Apetit gratiinit ja kermaperunat sopivat pääsiäisen juhlapöytään herkulliseksi lisukkeeksi. Gratiinien ja kermaperunoiden valmistus on helppoa ja vaivatonta jättäen juhlakokin kädet vapaaksi muihin järjestelyihin. Tuotteet sisältävät runsaasti kotimaisia raaka-aineita.
Apetit - 75 vuotta kotimaista kasvipohjaista ruokaa17.3.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Apetitin juuret juontuvat Länsi-Suomen sokeritehtaan perustamiseen vuonna 1950. Jo 75 vuotta kestänyt ja yhä jatkuva kehitysmatka on vienyt Apetitin sokerin tuottajasta kasvipohjaisiin ruokaratkaisuihin erikoistuneeksi yhtiöksi. Vuonna 2025 Apetit on ruokatrendien ja ravitsemussuositusten ytimessä: pääosin kasvipohjaisia vihannes- ja ruokapakasteita sekä kasviöljyjä sisältävä tuotevalikoima vastaa vallitseviin ruokatrendeihin, vastuulliseen syömiseen ja ravitsemussuosituksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme