Vakavan nuorisorikollisuuden torjuntaan uusia keinoja – yksilöllistä tukea ja verkostotyötä nuorten rinnalla
Pohjanmaan hyvinvointialue satsaa uuteen toimintaan, jonka tavoitteena on vähentää nuorisorikollisuutta ja uusintarikollisuutta sekä luoda pysyvä ja koordinoitu toimintamalli, joka tukee rikoksilla oireilevia nuoria. Kåppi-toimintaa rahoittaa oikeusministeriö, ja toiminta kattaa koko Pohjanmaan hyvinvointialueen.

Uusia keinoja nuorisorikollisuuden torjuntaan etsivät Miia Wilhemsson ja Raimo Kivistö, joilla on molemmilla vankka kokemus lastensuojelutyöstä. He tekevät tiivistä yhteistyötä esimerkiksi poliisin, rikosseuraamuslaitoksen, järjestöjen ja etsivän nuorisotyön kanssa.
Asiakkaita Pohjanmaalta on kertynyt jo yli kymmenen, ja tapaamisia on pidetty muun muassa poliisilaitoksella, vankilassa ja asiakkaiden kotona. Jalkautumalla suoraan asiakkaan ympäristöön varmistetaan palvelun saatavuus ja ketteryys – tuki tuodaan sinne, missä nuori on, vaikka kuulusteluihin.
– Asiakastapausten kautta näemme myös mitä kehitettävää rakenteissamme on, kertoo projektipäällikkö Miia Wilhelmsson.
Nuorten ohjaaminen kohti rikoksetonta elämää
Kehitettävässä Kåppi-palvelussa keskitytään 12–29-vuotiaisiin nuoriin ja nuoriin aikuisiin joilla on vakavaa tai toistuvaa rikollista toimintaa ja joiden elämäntilanteeseen liittyy syrjäytymisriskejä, kuten päihteiden käyttöä. Erityisenä tavoitteena on tukea nuoren motivaatiota muutokseen ja uudenlaisen elämänpolun avaamista. Nuoren oma kiinnostus muutokseen on avainasemassa.
– Hetki, jolloin nuori on valmis muutokseen, on usein häilyvä. Ensikontaktin ja tuen tarjoaminen nopeasti on siksi tärkeää, painottaa projektityöntekijä Raimo Kivistö.
Nuorten tukemisessa pyritään luottamukselliseen suhteeseen, jossa kuunnellaan nuoren yksilöllisiä tarpeita ja kartoitetaan elämäntilannetta. Työtä tehdään tulevaisuuteen katsovalla otteella. Myös nuoren perhe ja läheiset huomioidaan palveluiden joustavassa räätälöinnissä.
Verkoston voimin kohti muutosta
Uudessa toimintamallissa nuorista ottaa kopin laaja tukiverkosto, johon kuuluu eri alojen ammattilaisia sekä kokemusasiantuntijoita. Yhdessä tekemisen kautta luodaan luontevia kohtaamisia, joissa nuoret voivat rakentaa luottamuksellista suhdetta heitä tukeviin aikuisiin.
Nuorten toimintamahdollisuuksien lisäämiseksi on perustettu jo esimerkiksi Kåppi-gym, yhteistyössä Kris Pohjanmaan kanssa. Kåppi-gym on kuntosali, jossa nuoret pääsevät kokeilemaan ohjattua treenaamista sekä tapaamaan kokemusasiantuntijoita. Osallistujille tarjotaan myös välipalaa.
Kamppailulajeista kiinnostuneita nuoria valmentaa potkunyrkkeilyn ammattilainen Jarkko Jussila.
– Meillä asiakas määrittelee verkoston. Fyysisen tekemisen kautta nuoriin saa yhteyden, ja treenaaminen ja kamppailulajit kiinnostavat nuoria, kertoo Raimo Kivistö.
Korjaavaa ja ennaltaehkäisevää työtä
Ensimmäisen tapaamisen nopeuttaminen ja verkoston kokoaminen rikoksilla oireilevan nuoren ympärille tukevat tehokasta puuttumista nuorten elämäntilanteisiin. Tarvittaessa järjestetään myös työpajoja saman asiakkaan ympärillä työskenteleville toimijoille.
Tarkoitus onkin kehittää toimintamalli, jonka avulla eri toimijat voivat arvioida nuoren tilannetta yhtenäisemmin. Tämä nopeuttaa avun saantia, kun monialaiset palvelut voidaan ottaa käyttöön ilman viivettä.
Osana hanketta kehitetään myös verkkokurssia, jolla ammattilaisia koulutetaan ymmärtämään rikoksilla oireilevien nuorten tarpeita entistä paremmin.
– Suunnitelmissa on aloittaa myös koulusovittelut, jotta ongelmiin päästäisiin puuttumaan nopeammin myös kouluissa, kertoo Miia Wilhelmsson.
Wilhelmsson ja Kivistö uskovat, että yhteistyöllä ja yksilöllisellä tuella voidaan tukea rikoksilla oireilevia nuoria kohti rikoksetonta ja toimivaa arkea. Tavoitteena on, että myös jatkossa tämä toimintamalli auttaa nuoria rakentamaan tulevaisuuttaan ilman rikoksia – heidän omista lähtökohdistaan käsin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Miia Wilhelmssonprojektipäällikkö
Puh:040 198 5144miia.wilhelmsson@ovph.fiRaimo Kivistöprojektityöntekijä
Puh:040 198 6620raimo.kivisto@ovph.fiKommunikationsenheten - Viestintäyksikkö
Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Linkit
Välkommen till Österbottens välfärdsområde! Vi anordnar social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendets tjänster i Österbotten. I Vårt område bor cirka 176 000 invånare och vi har över 8000 anställda. Vi jobbar från människa till människa.
Tervetuloa Pohjanmaan hyvinvointialueelle! Järjestämme sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjanmaalla. Alueellamme asuu noin 176 000 asukasta ja meillä on yli 8000 työntekijää. Työskentelemme ihmiseltä ihmiselle.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
Problem i välfärdsområdets fakturering30.6.2025 10:15:00 EEST | Pressmeddelande
Under våren har Österbottens välfärdsområde inte kunnat skicka fakturor enligt den ursprungliga tidtabellen. En del fakturor har också innehållit fel.
Hyvinvointialueen laskutuksessa ongelmia30.6.2025 10:15:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaan hyvinvointialue ei ole kevään aikana pystynyt lähettämään laskuja suunnitellussa aikataulussa. Osassa laskuja on virheitä.
Måltidsservicen i Vasa och Korsholm ändrar27.6.2025 13:58:58 EEST | Pressmeddelande
Välfärdsområdets måltidsservice har stegvis övergått till en modell där flera dagars måltider levereras på en gång. Sist ut att övergå till den nya modellen är Vasa och Korsholm som gör det i augusti.
Ateriapalvelut muuttuvat Vaasassa ja Mustasaaressa27.6.2025 13:58:49 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueen ateriapalvelut ovat siirtyneet asteittain malliin, jossa ateriat toimitetaan useammaksi päiväksi kerrallaan. Viimeisenä malliin siirrytään Vaasassa ja Mustasaaressa elokuussa.
Pietarsaaren vaativan kuntoutuksen osasto sai kinestetiikan laatusertifikaatin27.6.2025 11:14:34 EEST | Tiedote
Suomen Kinestetiikkayhdistys ry on myöntänyt sertifikaatin Pohjanmaan hyvinvointialueen Pietarsaaren vaativan kuntoutuksen osastolle (VAKU) tunnustuksena siitä, että sen toiminta ja palvelut täyttävät valtakunnalliset kinestetiikan laatuyksikön kriteerit. Pietarsaaren VAKU on toinen erikoissairaanhoidon yksikkö Suomessa, jolle sertifikaatti on myönnetty. Vaasan vaativan kuntoutuksen osastolle myönnettiin kinestetiikan laatusertifikaatti ensimmäisen kerran vuonna 2021.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme