Lähtikö Suomi ravitsemussuosituksissa omille teilleen pohjoismaisesta linjasta?
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset näyttävät suuntaa kansalaisille, ruokapalveluille ja elintarviketeollisuudelle. Ravitsemussuositusten tärkein tavoite on edistää väestön terveyttä ravitsemuksen avulla. On kuitenkin huomioitava myös kotimaisen elintarviketuotannon merkitys yhteiskunnalle. Ilman huoltovarmuutta ja ruokaturvaa ei ole hyvää ravitsemustakaan.

Suomessa näyttää valitun toisenlainen linja kansallisten ravitsemussuositusten uudistamiseen kuin Ruotsissa ja Norjassa. Uusissa suosituksissa arvioidaan ensi kertaa ruuan ympäristövaikutuksia, mutta laajemmin taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmia ei tarkastella.
– On pettymys, että meillä ei ole arvioitu sitä, miten suositukset vaikuttavat kotimaisen alkutuotannon ja teollisuuden toimintaedellytyksiin, johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta harmittelee.
Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa. Toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, meidän suosituksissamme ei ole juuri arvioitu suomalaisen ruokaketjun kykyä tuottaa suositusten mukaista ruokaa eikä kehotettu valitsemaan kestävästi tuotettua kotimaista ruokaa.
– Ravitsemussuositusten lisäksi taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys pitää huomioida julkisia hankintoja tehdessä, Tanhuanpää huomauttaa.
Ravitsemussuositukset ovat tärkeitä suomalaisten terveyden kannalta, mutta sen rinnalla pitää ottaa huomioon huoltovarmuus ja ruokaturva.
– Vuoropuhelun lisäämiseksi ruokaa jalostavien yritysten edustajien pitäisi olla mukana suosituksia valmistelevassa ravitsemusneuvottelukunnassa, Tanhuanpää vaatii.
Varmistamalla, että Suomessa riittää ja on saatavilla monipuolista ruokaa kaikissa olosuhteissa, voidaan taata, että jokainen saa tarvitsemansa ravinnon. Se luo vakautta ja turvaa yhteiskuntaan ja auttaa selviytymään mahdollisista kriisitilanteista.
– Kestävä ja huoltovarmuuden takaava ruokajärjestelmä ottaa huomioon paikalliset olot. Ympäristövaikutusten näkökulmasta merkitystä on sillä, missä ja miten elintarvikkeet ja niiden raaka-aineet tuotetaan. Suomalaisessa ruuantuotannossa eläin- ja kasviperäinen tuotanto ovat monilta osin riippuvaisia toisistaan, Tanhuanpää muistuttaa.
Ruokaan liittyy laaja-alaisia tutkimustarpeita
Vastatakseen ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin ja kuluttajien muuttuviin tarpeisiin elintarviketeollisuuden yritykset osallistuvat jatkuvasti tieteellisiin hankkeisiin ja tekevät työtä esimerkiksi tuotteiden elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten vähentämiseksi.
Luotettava, kattava ja ajantasainen tieto väestön ravitsemuksesta on välttämätöntä sekä poliittisten päätösten, ravitsemustutkimuksen että elintarviketeollisuuden tuotekehityksen kannalta.
– Rahoituksen löytäminen uuden FinRavinto-tutkimuksen tekemiseen on erittäin tärkeää, sillä edellinen tutkimus on lähes kahdeksan vuoden takaa.
Iloa ja hyvinvointia ruuasta!
Ruokavalio on tärkeä, joskaan ei ainoa osa terveellistä elämäntapaa. Yksittäiset ruoka-aineet eivät edistä tai heikennä terveyttä, vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Kun ravitsemussuosituksista viestitään, ilo ja nautinto pitää nostaa keskiöön, ettei suosituksia ymmärretä vain rajoituksiksi.
– Ei syödä vain nälkäämme, vaan opetellaan syömään myös iloksemme, Tanhuanpää kehottaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marleena TanhuanpääJohtajaETL
Elintarvikelainsäädäntö, ravitsemus, t&k, Elintarvikepäivä, Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.
Virvoitusjuomaveron kiristys uhkaa kotimaista juomateollisuutta3.6.2025 13:07:32 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) varoittaa, että ehdotetut kiristykset virvoitusjuomaveroon uhkaavat kotimaisen juomateollisuuden kannattavuutta ja vähentävät alan yritysten työpaikkoja. Hallituksen suunnittelemasta 110 miljoonan euron korotuksesta virvoitusjuomaveroon on luovuttava, ja korotusten asemesta tehtävä ennakoitavaa ja tasapuolista veropolitiikkaa.
Laura Aalto vastuullisuusasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon21.5.2025 14:07:33 EEST | Uutinen
Maatalous-metsätieteiden maisteri, ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Laura Aalto on nimitetty vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon 19.5.2025 alkaen. Hän vastaa muun muassa ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja kiertotalouteen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Laura Aalto on työskennellyt aiemmin Swecolla / Gaia Consulting Oy:llä ympäristö- ja ilmastoasioiden konsulttina sekä Pellervon Taloustutkimus PTT:llä maankäyttösektorin ilmastotoimien parissa. Aallon nimitys on osa liiton panostusta strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja elintarvikealan menestyksen tukemiseksi vastuullisuuden osa-alueella. – Vastuullisuuteen liittyvä toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja haastaa jatkuvasti alan yrityksiä. Olemme erittäin iloisia saadessamme Lauran asiantuntemuksen vahvistamaan tiimiämme, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo. Aalto tulee vastaamaan muun muassa vastuullisuusteemoihin liittyvän ajankohtaisen
Merkkejä käänteestä: elintarviketeollisuus odottaa kasvua, kuluttajat säästävät yhä16.5.2025 09:00:38 EEST | Tiedote
Kuluttajien luottamus on vahvistunut ja odotukset talouden kehityksestä ovat hieman aiempaa valoisammat. Ruokaostoksilla kukkaron nyörit pysyvät kuitenkin edelleen tiukalla ja kauppojen hinta-alennukset hyödynnetään tarkasti. Myös elintarviketeollisuudessa on odotusta positiivisesta kehityksestä.
Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme