Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaa seulontapilotin kroonisen munuaistaudin varhaiseksi tunnistamiseksi
Pirkanmaan hyvinvointialue käynnistää uuden seulontapilotin, jonka tavoitteena on parantaa kroonisen munuaistaudin varhaista tunnistamista. Pilottiin kutsutaan tänä ja ensi vuonna mukaan yhteensä 8000 vuosina 1969 ja 1970 syntynyttä pirkanmaalaista.
Krooninen munuaistauti on yleinen kansanterveydellinen ongelma, jota sairastaa jopa joka kymmenes aikuinen ja heistä useimmat tietämättään.
Seulonnan avulla pyritään havaitsemaan sairaus varhaisessa oireettomassa vaiheessa. Seulonta tehdään yksinkertaisilla laboratoriokokeilla. Taudin varhaisvaiheessa tehdyillä elintapamuutoksilla ja lääkehoidolla voidaan viivästyttää munuaiskorvaushoitoon päätymistä merkittävästi. Samalla pienenee potilaan sydäntapahtumien ja kuoleman riski. Kun potilaiden ennuste paranee, voidaan tavoitella myös pienempiä hoitokustannuksia hyvinvointialueelle.
– Olemme erityisen iloisia siitä, että tätä seulontapilottia on päästy rakentamaan Pirkanmaan hyvinvointialueen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyönä ja myös hyvien kumppaneiden kanssa. Hanke kuvastaa myös Pirkanmaan hyvinvointialueen edelläkävijyyttä ja tiivistyvää perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdessä tekemistä, toteavat perusterveydenhuollon johtajaylilääkäri Tarja Marjamäki ja nefrologian ylilääkäri Satu Mäkelä Pirkanmaan hyvinvointialueelta.
– Pilottikokonaisuuteen on suunnitteilla myös koulutusta kroonisesta munuaistaudista perusterveydenhuollon lääkäreille. Seulontapilotin avulla voidaan näin vahvistaa perusterveydenhuollon roolia kroonisen munuaistaudin ehkäisyssä ja hoidossa.
Marjamäen ja Mäkelän mukaan taudin vakavien seurausten tiedostaminen ja taudin tunnistaminen mahdollisimman aikaisin edesauttavat aikaista hoidon aloittamista ja antavat nykyistä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa potilaan ennusteeseen.
Kohdennettua hoitoa ajoissa
Kroonisen munuaistaudin yleisimmät riskitekijät ovat hyvin tiedossa, joten munuaistautia tulisi seuloa erityisesti riskiryhmiin kuuluvilta potilailta. Seulonnan toivotaankin tavoittavan erityisesti näihin riskiryhmiin kuuluvia eli diabetesta, verenpainetautia ja sydän- ja verisuonisairauksia sairastavia pirkanmaalaisia.
Kroonisen munuaistaudin esiintyvyys alkaa kasvaa merkittävästi 50 ikävuoden jälkeen. Siksi seulontapilottiin kutsutaan 55-vuotiaita asukkaita pilotissa mukana olevien sosiaali- ja terveysasemien alueilta eli Akaasta, Lempäälästä, Orivedeltä, Punkalaitumelta, Sastamalasta, Tampereelta, Urjalasta, Valkeakoskelta ja Ylöjärveltä.
Osallistujat kutsutaan henkilökohtaisesti kirjeellä loppuvuoden 2024 ja alkuvuoden 2025 aikana. Tavoitteena on saada mukaan vähintään puolet kutsutuista. Pilotissa mukana olevien sote-asemien henkilöstölle järjestetään aiheesta täydennyskoulutusta.
– On hienoa olla mukana kehittämässä uudenlaista seulontaa. Näen sen potentiaalisena mahdollisuutena parantaa terveydenhuollon vaikuttavuutta ja kohdentaa hoitoa ajoissa, sanoo Fimlabin lääketieteellinen johtaja Anu Mustila.
– Tällä hetkellä krooninen munaistauti on oireettomuutensa takia selvästi alidiagnosoitu sairaus, joka kuitenkin edetessään aiheuttaa merkittävää haittaa. Taudin hoito on viime vuosina kehittynyt merkittävästi vaikuttavampaan suuntaan, minkä vuoksi varhainen tunnistaminen on noussut entistä tärkeämpään rooliin, AstraZeneca Oy:n lääketieteellinen johtaja Klaus Tamminen toteaa.
Pilotin päätavoitteena on parantaa kroonisen munuaistaudin varhaista tunnistamista sekä kerätä tietoa systemaattisen väestön seulonnan tehokkuudesta kroonisen munuaistaudin tunnistamisessa. Varhaisella tunnistamisella tavoitellaan parempaa terveyttä potilaille sekä kustannussäästöä hyvinvointialueelle.
Pirkanmaan hyvinvointialue on seulontapilotin omistaja ja vastaa pilotin mukaisesta potilaiden hoidosta. Kumppaneina toimivat Fimlab Laboratoriot Oy ja AstraZeneca Oy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan hyvinvointialue: Ylilääkäri Satu Mäkelä, 050 325 6879, satu.m.makela@pirha.fi
Fimlab Laboratoriot Oy: Lääketieteellinen johtaja Anu Mustila, p. 044 271 4776, anu.mustila@fimlab.fi
AstraZeneca Oy: Lääketieteellinen johtaja Klaus Tamminen, p. 040 734 1212, klaus.tamminen@astrazeneca.com
Linkit
Pirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Aluehallitus ja -valtuusto kokoontuvat ensi viikolla23.4.2025 16:50:20 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus ja aluevaltuusto kokoontuvat ensi viikolla peräkkäisinä päivinä. Aluevaltuuston etäkokousta voi tiistaina seurata suorana lähetyksenä verkossa. Valtuusto keskustelee muun muassa ikäihmisten päivätoiminnan järjestämistavasta sekä valiokuntien mietinnöistä.
Kohdeavustuksia jaettiin 30 yhteisölle eri puolille Pirkanmaata22.4.2025 12:24:55 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen kohdeavustuksia jaettiin yhteensä 26 450 euroa. Avustusta myönnettiin eri puolille Pirkanmaata 30 yhteisölle 30 kohteeseen. Suurin yksittäinen avustussumma oli 2 150 euroa.
Pirkanmaan hyvinvointialueen Pitkäniemen tiloissa ilkivaltaa17.4.2025 14:44:21 EEST | Tiedote
Tyhjiksi jääneissä tiloissa on tehty ilkivaltaa ja teko videoitu TikTokiin.
Hoitojonoja on saatu purettua Pirkanmaan hyvinvointialueella16.4.2025 15:27:37 EEST | Tiedote
Kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsy on saatu lain edellyttämälle tasolle monilla erikoisaloilla Pirkanmaan hyvinvointialueella. Hoitoon pääsyä on nopeutettu esimerkiksi uusilla toimintatavoilla ja lisätöillä.
Ajantasaiset tunnusluvut on julkaistu Pirha lukuina -verkkosivulla16.4.2025 14:39:45 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen keskeiset tunnusluvut ovat nyt kaikkien nähtävillä osoitteessa pirha.fi/pirhalukuina. Pirha lukuina -palvelu tarjoaa tilastotietoa niin asukkaille, päättäjille kuin mediallekin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme