Tuore selvitys: Kunnat voisivat säästää satojatuhansia vähentämällä lihaa julkisissa ruokailuissa

Jaa

Suomen kunnat voisivat säästää jopa satojatuhansia euroja vuodessa, mikäli ne puolittaisivat lihan hankinnat julkisissa ruokailuissa, tämä käy ilmi tuoreesta Kasvisruoka kannattaa – Kotimaisilla kasviproteiineilla säästöjä kuntatalouteen -selvityksestä. Esimerkiksi 30 000 asukkaan kunta voisi säästää jopa 240 000 euroa vuodessa puolittamalla lihatuotteiden käytön ja korvaamalla ne kasvisperäisillä proteiineilla.

Ruoka-alan kestävyyssirtymään erikoistunut yhtiö Ruokailo selvitti lihan puolittamisen talousvaikutuksia ympäristö- ja eläinoikeusjärjestöjen Puolet parempaa -kampanjan toimeksiannosta. Selvityksen laskelmista vastaa ravitsemustieteilijä, ETM Charlotta Hyttinen. Selvityksessä tutkittu lihatuotteiden puolittaminen ja korvaaminen kasviperäisillä proteiineilla, esimerkiksi härkäpapusuikaleilla tai herneproteiinilla, tukisi myös tällä viikolla julkistettujen kansallisten ravitsemussuositusten mukaisten ruokailujen toteutumista kunnissa ja pienentäisi ruoan ympäristövaikutuksia.

“Tuoreissa ravitsemussuosituksissa todetaan, että suomalaisten tulisi syödä kasvipainotteisesti ja lisätä esimerkiksi palkokasvien käyttöä ruokailussaan. Selvityksemme osoittaa, että lihan korvaaminen kasviproteiinilla tarjoaa kunnille tilaisuuden tehdä säästöjä samalla kun suositaan kuntalaisten terveyden kannalta kestävämpää ruokaa”, Hyttinen kommentoi.

“Kuntapäättäjät voivat valita ostavatko verorahoilla leikkeleitä vai leikkipuistoja, palkkaavatko koulunkäntiavustajia vai ostavatko sikanautaa. Kuntatalouden kannalta kestävä ruoka on samalla myös ilmaston ja luonnon kannalta parempaa.”, kommentoi selvityksen tuloksia Greenpeacen ilmastoasiantuntija Olli Tiainen.

Selvityksessä laskettiin myös sitä, minkälaisia investointeja kunnat voisivat lihan vähentämisestä syntyvillä säästöillä tehdä. Kunta- ja hyvinvointialan työnantajien palkkatilastoja hyödyntämällä laskettiin, mitä kunnat saisivat lihahankinnoista säästyneellä summalla. 30 000 asukkaan esimerkkikunta, joka noudattaa Suomen vuoden 2023 väestörakennetta, voisi palkata esimerkiksi neljä luokanopettajaa tai kuusi koulunkäyntiavustajaa.

“Suomessa valmistetaan vuosittain yli 380 miljoonaa julkisin varoin tuotettua ateriaa, joten kunnat voivat omalla toiminnallaan tukea kotimaisten kasvproteiinien tuottajia ja edistää maatalouden kestävyysmurrosta. Samalla se olisi kunnilta ilmastoteko”, Tiainen jatkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Charlotta Hyttinen, ravitsemustieteilijä, ETM, Ruokailo
040 769 0366

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Greenpeace

Uusi EU-direktiivi ensimmäistä kertaa koetuksella – Greenpeace kohtaa fossiilijätin tänään oikeudessa Alankomaissa2.7.2025 12:08:11 EEST | Tiedote

Greenpeace International kohtaa yhdysvaltalaisen Energy Transfer -energiayhtiön tänään Alankomaiden tuomioistuimessa. Ympäristöjärjestö vaatii miljardiyhtiöltä korvauksia toistuvista ja perusteettomista syytöksistä vedoten ensimmäisenä EU:n uuteen anti-SLAPP-direktiiviin, jonka tarkoitus on suojella kansalaisyhteiskunnan sananvapautta suuryritysten väärinkäytöksiltä.

Helsingin aseman kellotornissa kehotetaan vastarintaan11.6.2025 08:28:41 EEST | Tiedote

Varhain keskiviikkoaamuna Greenpeace Nordenin aktivistit nousivat Helsingin rautatieaseman kellotorniin ja levittivät yhdeksän metriä korkean banderollin. Banderollin teksti Time to resist kehottaa vastarintaan nyt, kun kansalaisyhteiskuntaa ollaan perinteisissä demokratioissa laittamassa ahtaalle. Viesti on osa maailmanlaajuista Time to Resist -kampanjaa, joka Suomessa kulkee nimellä Nyt v**** riittää. Kampanja kritisoi hyökkäyksiä aktivismia vastaan muun muassa Yhdysvalloissa ja Romaniassa sekä Suomen hallituksen tiedevastaisuutta, joka juuri nyt näkyy luonnonmetsien hakkuina.

Aktivismia ja kansalaisvaikuttamista juhlivan Nousu -festivaalin ohjelma nyt julki – mukana Venäjän nykytilaa avaava aktivisti Filipp Shchelkanov, kunnallisvaalien ääniharavan Alma Tuuvan meemiworkshop sekä somevaikuttaja Jenni Rotonen ja hyperpop-artisti Knife Girl10.6.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Ensimmäistä kertaa tänä vuonna järjestettävä Nousu-festivaali tuo Helsingin Ääniwalliin lauantaina 14.6. aktivismin, vaikuttamisen ja yhteiskunnallisen muutoksen tekijöitä. Yleisölle ilmaisen tapahtuman päiväohjelmassa on mm. Venäläisen aktivistin Filipp Shchelkanovin kokemuksia maan hallinnon koventuneista otteista, kunnallisvaaleissa äänisaaliillaan kohauttaneen Alma Tuuvan meemiworkshop ja kansalaisvaikuttamisen eri muotoja ympäristöoikeudenkäynneistä podcasteihin. Iltaohjelmassa nähdään mm. Hyperpop-artisti Knife Girli, lofi-dancepoppari Ty Roxy ja London Zoo-kollektiivin DJ:t. Koko ohjelmiston voi katsoa festivaalin ohjelmasivuilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye