Keskuskauppakamari: Saatavuusharkinta ja työluvan tulorajat pois Suomessa työskentelevien puolisoilta
Keskuskauppakamarin mukaan saatavuusharkinta ja työluvan tulorajat tulisi poistaa Suomessa työskentelevien henkilöiden puolisoilta. Tämä asettaisi työluvalla maahan saapuvat puolisot työnteossa samalle viivalle kuin perheenyhdistämisen kautta Suomeen saapuneet.

E2 Tutkimuksen julkaiseman tuoreen raportin mukaan suomalaisille pk-yrityksille ulkomaalaisen työvoiman saatavuus on jopa kohtalon kysymys. Etlan samaisesta aiheesta keskiviikkona julkaisema selvitys puolestaan paljastaa, että Suomen kyvyssä pitää ulkomaalaisista osaajista kiinni on puutteita, mutta parhaiten Suomeen juurruttaa perhe. Myös yhteiskunnan ilmapiiriin ja työelämän vastaanottavuuteen kannattaisi kiinnittää huomiota, jos osaajista halutaan pitää kiinni.
Keskuskauppakamarin mukaan saatavuusharkinta ja työluvan tulorajat pitäisi poistaa Suomessa työskentelevien henkilöiden puolisoilta.
"Perheenyhdistämisen tulorajat ovat jo valmiiksi liian korkeat, ja lisäksi Suomessa työskentelevän puolison työllistymistä hidastavat saatavuusharkinta ja työluvan tulorajat, jotka eivät kuitenkaan koske esimerkiksi perheenyhdistämisen kautta Suomeen saapuneita. Lisäksi perheellinen työperäinen maahanmuuttaja voi kohdata tiellään byrokratiaviidakon, jossa voi kulua monia kuukausia", toteaa Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.
Perheenyhdistämisen tulorajat ovat tällä hetkellä niin korkeat, että puolison ja kahden lapsen saaminen Suomeen edellyttää noin 3900 euron kuukausittaisia bruttotuloja. Maahanmuuttovirasto on hiljattain nostanut tulorajoja entisestään.
“Tämä muodostaa merkittävän esteen valtaosalle perheitä, sillä harva yltää Suomessa vaadittuihin tulorajoihin – eivät edes monet maan omat kansalaiset. Moni työluvalla maahan tuleva joutuu jättämään puolisonsa ja lapsensa kotimaahansa byrokraattisten esteiden vuoksi”, Pulkkinen sanoo.
Keskuskauppakamari on ehdottanut, että Suomessa töitä tekevien henkilöiden työlupien tulorajoissa tulisi jatkossa huomioida perheen kokonaistulot yksittäisten henkilöiden työtulojen sijaan. Lisäksi saatavuusharkinnan poistaminen antaisi työluvalla Suomeen saapuville samat työmahdollisuudet kuin perheenyhdistämisen kautta tuleville.
"Suomea uhkaa krooninen työvoimapula ja samanaikaisesti täällä on erittäin alhainen syntyvyys, joten ratkaisuja tarvitaan kipeästi. Työlupien ja perheenyhdistämisen tulorajoissa tulisi myös ottaa huomioon paikkakuntakohtaiset elinkustannukset, sillä asumisen ja elämisen hinta vaihtelee huomattavasti esimerkiksi Helsingin ja Siikalatvan välillä", sanoo Pulkkinen.
Maahanmuuttovirasto on viime vuosina onnistunut lyhentämään työlupien käsittelyaikoja. Seuraavaksi huomiota tulisi Pulkkisen mukaan kiinnittää perheenjäsenten oleskelulupien käsittelyyn.
“Nopeampi ja sujuvampi prosessi olisi vahva signaali osaajille siitä, että he ovat Suomeen tervetulleita paitsi työntekijöinä, myös perheenjäseninä ja ihmisinä”, Pulkkinen sanoo.
Yhteyshenkilöt
Suvi PulkkinenJohtava asiantuntija, osaaminen ja maahanmuutto
Puh:050 404 1810suvi.pulkkinen@chamber.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Huijarit vaanivat venekaupoillakin – ole tarkkana dokumenttien kanssa4.7.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Venekauppa on hiljentynyt talouden epävarmuustekijöiden ja yleisen varovaisuuden takia. Parhaiten käyvät kaupaksi edulliset pienemmät veneet niin uusina kuin käytettyinä. Koska huijausyritykset ovat yleistyneet venekaupoillakin, kannattaa käytetyn veneen ostajan aina varmistaa, että myyjällä on oikeus myydä vene, sanoo Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Ari Tirkkonen.
Komissiolta esitys 2040-ilmastotavoitteesta – EU:n ulkopuolisten ilmastotoimien sallimisessa mahdollisuuksia ja riskejä2.7.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Komissio antoi keskiviikkona pitkään odotetun esityksensä EU:n 2040-ilmastotavoitteeksi. EU:n päästöjen pitäisi vähentyä 90 prosenttia 2040 mennessä. Uutena elementtinä komissio sallisi rajatusti kansainvälisten yksiköiden käytön eli EU:n ulkopuolella toteutetut ilmastotoimet osana EU:n tavoitetta, ja lisää joustavuutta eri alatavoitteiden välille. Teknologisia nieluja ollaan tuomassa osaksi EU:n päästökauppaa.
Ihmisarvoa loukkaava mainos sai huomautuksen MENiltä30.6.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Mainonnan eettinen neuvosto antoi harvinaisen huomautuksen somealustalla julkaistulle mainokselle. Mainoksen katsottiin loukkaavan ihmisarvoa ja olevan siten hyvän tavan vastainen. Viimeksi vastaavantyyppisestä mainoksesta on annettu huomautus vuonna 2007.
Pääekonomisti: Ei merkkejä luottamuksen paranemisesta – kotitalouksien arviot ”hehtaarikaupalla” ekonomisteja synkemmät27.6.2025 08:53:23 EEST | Tiedote
Kotitalouksien luottamus talouteen on edelleen kehnoa, ja arvio Suomen talouden kehityksestä on ”hehtaarikaupalla” synkempi kuin tyypillisissä ekonomistiennusteissa. Tilastokeskuksen kesäkuun tilastossa luottamusindikaattori sai arvon -8,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,7, joten alkukesän tunnelmat olivat selvästi tavanomaista heikompia. Viime kuukausien kuluttajaluottamuksen muutokset ovat olleet vähäisiä, mutta pikemminkin suunta on heikkenevä.
Valtiontukikilpailun jatkuminen Euroopassa on Suomelle huono uutinen – investointien verohyvityksen jatkotarve nyt selvä25.6.2025 16:23:30 EEST | Tiedote
EU:n komission keskiviikkona julkaisemat uudet valtiontukipuitteet puhtaan teollisuuden investoinneille jatkavat sallivaa linjaa jäsenmaiden valtiontukiin vuoteen 2030 asti. Investointien lisäksi jäsenmaat voivat myös tukea teollisuuden sähkön hintaa. Keskuskauppakamari pitää tilannetta reilun kilpailun kannalta huolestuttavana ja Suomelle huonona sekä kannustaa hallitusta valmistelemaan ripeästi investointien verohyvityksen jatkoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme