Syvänmeren kaivuusuunnitelmat pysäytetty Norjassa
Norjan hallitus on suostunut pysäyttämään arktisen alueen syvänmeren kaivostoiminnan ensimmäisen lupakierroksen. Aktivistit, tieteentekijät ja kansainvälinen yhteisö ovat vaatineet suunnitelmien pysäyttämistä yli vuoden ajan.
“Tämä on suuri voitto. Aktivistien, ympäristönsuojelijoiden, tutkijoiden ja kalastajien kovalla työllä olemme turvanneet historiallisen voiton merien suojelussa, kun syvänmeren kaivuun käynnistysprosessi Norjassa on pysäytetty. Kaivuita vastustavien protestien aalto kasvaa. Emme anna tämän teollisuudenalan tuhota syvänmeren ainutlaatuista elämää arktisella alueella tai missään muuallakaan”, sanoo Greenpeace Nordicin kampanjoitsija Haldis Tjeldflaat Helle.
Norjan hallitus aloitti tammikuussa syvänmeren kaivuun tutkimustyöt Huippuvuorten ja Jan Mayenin välisellä arktisella alueella. Alue vastaa pinta-alaltaan Italiaa. Kesäkuussa Norjan hallitus ilmoitti aloittavansa lupakierroksen, jonka tavoitteena oli myöntää ensimmäiset kaivuuluvat vuoden 2025 alussa. Vasemmistopuolueen kanssa käytyjen budjettineuvottelujen jälkeen hallituspuolueet ovat kuitenkin päätyneet pysäyttämään lupien myöntämisen vuoden 2025 osalta.
Kansainvälinen yhteisö on reagoinut voimakkaasti Norjan suunnitelmiin aloittaa kaivosteollisuus merenpohjassa. Euroopan komissio on ilmaissut vahvan huolensa suunnitelmien ympäristövaikutuksista. 199 europarlamentaarikkoa kirjoitti norjalaisille kollegoilleen avoimen kirjeen, jossa vetosivat pysäyttämään kaivuiden käynnistysprosessin. Yli 900 meritutkijaa on vaatinut syvänmeren kaivuiden maailmanlaajuista pysäyttämistä.
“Syvänmeren kaivuusuunnitelmien pysäyttäminen Norjassa on tärkeä askel siinä, että estämme alaa tuhoamasta merenpohjien elämää. Mikään hallitus, joka on sitoutunut kestävään merten käyttöön ei voi kannattaa syvänmeren kaivuuta. On ollut noloa seurata, miten Norja on asemoinut itsensä johtoasemaan merten suhteen ja samaan aikaan näyttänyt vihreää valoa merten tuhoamiselle omilla vesillään”, Haldis Tjeldflaat Helle sanoo.
Norjalla on vähemmistöhallitus, jonka muodostavat työväenpuolue ja keskustapuolue. Ne ovat neuvotelleet vasemmistopuolueen kanssa valtion budjetin vuodelle 2025. Osana budjettipäätöstä hallituspuolueet ovat myöntyneet pysäyttämään ensimmäisen syvänmeren kaivuun lupakierroksen vuoden 2025 loppuun asti. Tämä tarkoittaa, että ensimmäisiä lupia ei myönnetä, ennen kuin Norjan seuraavat suurkäräjävaalit on pidetty syyskuussa 2025.
“Miljoonat ihmiset ympäri maailman vaativat hallituksia vastustamaan syvänmeren kaivuita ja turvaamaan maailman meret. Tämä on valtava askel eteenpäin arktisen alueen suojelussa, ja nyt Norjan on aika liittyä keskeyttämistä vaativien yli 30 maan joukkoon ja olla todellinen merten sankari”, toteaa Greenpeace Internationalin kampanjoitsija Louisa Casson.
Kuvia ja videoita median käyttöön Greenpeacen mediapankissa.
Lisätietoa:
Haldis Tjeldflaat Helle, kampanjoitsija, syvänmeren kaivuu, Greenpeace Nordic: haldis.helle@greenpeace.org, +47 93 47 32 13
Sanni Lahtinen, tiedottaja, Greenpeace Nordic
sanni.lahtinen@greenpeace.org, +358 40 751 7957
Yhteyshenkilöt
Sanni LahtinenTiedottaja
Puh:040 7517 957sanni.lahtinen@greenpeace.orgTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Uusi EU-direktiivi ensimmäistä kertaa koetuksella – Greenpeace kohtaa fossiilijätin tänään oikeudessa Alankomaissa2.7.2025 12:08:11 EEST | Tiedote
Greenpeace International kohtaa yhdysvaltalaisen Energy Transfer -energiayhtiön tänään Alankomaiden tuomioistuimessa. Ympäristöjärjestö vaatii miljardiyhtiöltä korvauksia toistuvista ja perusteettomista syytöksistä vedoten ensimmäisenä EU:n uuteen anti-SLAPP-direktiiviin, jonka tarkoitus on suojella kansalaisyhteiskunnan sananvapautta suuryritysten väärinkäytöksiltä.
Helsingin aseman kellotornissa kehotetaan vastarintaan11.6.2025 08:28:41 EEST | Tiedote
Varhain keskiviikkoaamuna Greenpeace Nordenin aktivistit nousivat Helsingin rautatieaseman kellotorniin ja levittivät yhdeksän metriä korkean banderollin. Banderollin teksti Time to resist kehottaa vastarintaan nyt, kun kansalaisyhteiskuntaa ollaan perinteisissä demokratioissa laittamassa ahtaalle. Viesti on osa maailmanlaajuista Time to Resist -kampanjaa, joka Suomessa kulkee nimellä Nyt v**** riittää. Kampanja kritisoi hyökkäyksiä aktivismia vastaan muun muassa Yhdysvalloissa ja Romaniassa sekä Suomen hallituksen tiedevastaisuutta, joka juuri nyt näkyy luonnonmetsien hakkuina.
Aktivismia ja kansalaisvaikuttamista juhlivan Nousu -festivaalin ohjelma nyt julki – mukana Venäjän nykytilaa avaava aktivisti Filipp Shchelkanov, kunnallisvaalien ääniharavan Alma Tuuvan meemiworkshop sekä somevaikuttaja Jenni Rotonen ja hyperpop-artisti Knife Girl10.6.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Ensimmäistä kertaa tänä vuonna järjestettävä Nousu-festivaali tuo Helsingin Ääniwalliin lauantaina 14.6. aktivismin, vaikuttamisen ja yhteiskunnallisen muutoksen tekijöitä. Yleisölle ilmaisen tapahtuman päiväohjelmassa on mm. Venäläisen aktivistin Filipp Shchelkanovin kokemuksia maan hallinnon koventuneista otteista, kunnallisvaaleissa äänisaaliillaan kohauttaneen Alma Tuuvan meemiworkshop ja kansalaisvaikuttamisen eri muotoja ympäristöoikeudenkäynneistä podcasteihin. Iltaohjelmassa nähdään mm. Hyperpop-artisti Knife Girli, lofi-dancepoppari Ty Roxy ja London Zoo-kollektiivin DJ:t. Koko ohjelmiston voi katsoa festivaalin ohjelmasivuilta.
Romaniassa valtion kaasuyhtiö vaatii Greenpeacen toiminnan lakkauttamista9.6.2025 12:33:47 EEST | Tiedote
Greenpeace tuomitsee Romanian valtion omistaman energiayhtiö Romgazin kanteen Greenpeace Romanian lakkauttamiseksi. Greenpeace Romanialla on lähes kahden vuosikymmenen historia rauhanomaisesta ja laillisesta ympäristöaktivismista. Kanteen ensimmäinen oikeuskäsittely on keskiviikkona 11. kesäkuuta.
Kutsu: Sietämätöntä aktivismia – millainen on terveen oikeusvaltion suhde kansalaistoimintaan?2.6.2025 14:17:07 EEST | Kutsu
Millaista kansalaistoimintaa Suomen pitäisi kestää? Mihin suuntaan kansalaistoiminnan rajat liikkuvat nyt Euroopassa ja meillä Suomessa? Greenpeace järjestää keskiviikkona 4.6. keskustelutilaisuuden, jossa näitä kysymyksiä käsitellään tutkijoiden, oikeusoppineiden ja aktivistien voimin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme